Overgangsalder - dempe symptomer

Disse kvinnene er mest plaget i overgangsalderen

Du er ikke alene, og det finnes heldigvis hjelp.

OVERGANGSALDER: Alle kvinner må gjennom det, men noen blir mye mer plaget enn andre. I denne artikkelen forteller ekspertene hvordan du kan dempe symptomene. Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
OVERGANGSALDER: Alle kvinner må gjennom det, men noen blir mye mer plaget enn andre. I denne artikkelen forteller ekspertene hvordan du kan dempe symptomene. Foto: Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Kvinner har dessverre intet valg - alle må gjennomgå overgangsalderen på et eller annet tidspunkt i livet. For mange kan det oppstår svært mange plager i forbindelse med dette. Noen slipper billig unna, men for enkelte varer plagene i flere år.

Likevel er det flere ting du kan prøve for å dempe de verste symptomene.

Her får du tipsene fra to eksperter på feltet.

Disse kvinnene er mest plaget

Lotte Hvas, lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite», forteller at en tredjedel av kvinnene i overgangsalderen nesten ikke merker noe til symptomene. Så er det også en tredjedel som har en del plager men som de likevel kan leve greit med. Til sist er det en tredjedel av kvinnene som er så plaget at det går ut over livskvaliteten.

- Man vet ikke mye om hvorfor det er så forskjellig. Røykere har litt flere plager, og de som kommer plutselig i overgangsalderen på grunn av en operasjon eller medisin - for eksempel i forbindelse med behandling av brystkreft, kan få flere plager, sier Hvas til Vi.no.

Nina Bryhn, lege og skribent på Lommelegen.no, forteller at noen studier har vist at økt noradrenalin i hjernen og lavere østrogennivåer sammen gir varmetokter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.