Livmorhalskreft

Disse kvinnene har over dobbelt så stor kreftrisiko

En fersk studie fra Karolinska Institutet i Sverige, viser at en gruppe kvinner har langt større risiko for å bli rammet av livmorhalskreft.

LIVMORHALSKREFT: Den svenske studien viser at kvinner med psykiske lidelser er langt mer utsatt for å bli rammet av livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: NTB
LIVMORHALSKREFT: Den svenske studien viser at kvinner med psykiske lidelser er langt mer utsatt for å bli rammet av livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvert år rammes rundt 300 norske kvinner av livmorhalskreft, og mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen.

Nå viser en studie fra det svenske Karolinska Institutet, at en gruppe kvinner er ekstra utsatt for å bli rammet av krefttypen:

– Vår studie identifiserte en høyrisikogruppe som behøver ekstra oppmerksomhet for at vi skal lykkes med å slå ned på livmorhalskreft, sier Kejia Hu, postdoktor ved Institutt for miljømedisin ved Karolinska Institutet, og en av studiens hovedforfattere.

Mer enn doblet kreftrisiko

Ifølge studien tar kvinner med psykiske lidelser, nevropsykiatriske funksjonsnedsettelser eller rusmisbruk sjeldnere celleprøve for å oppdage livmorhalskreft. Dermed har de mer enn doblet risiko for å utvikle sykdommen.

Drøyt fire millioner kvinner født mellom 1940 og 1995 ble inkludert i en observasjonsstudie. Forskerne gjorde tre studier av befolkningen for å beregne risikoen for livmorhalskreft, innledende stadier av livmorhalskreft og deltakelse i screeningprogrammer for livmorhalskreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.