SYK AV STRESS: Mange bekymrer seg for hvordan stress påvirker helsa. En beregningsmetode kan vise om du er i faresonen for å bli syk av stress. FOTO: NTB Scanpix
SYK AV STRESS: Mange bekymrer seg for hvordan stress påvirker helsa. En beregningsmetode kan vise om du er i faresonen for å bli syk av stress. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Stress

Disse livshendelsene gir risiko for å bli syk av stress

En test kan avsløre om du er i faresonen eller ikke.

Publisert

Alle har vi kjent på det, å være så stresset at symptomene begynner å melde seg: glemsomhet, mangel på energi, uro og konsentrasjonsvansker.

Lar man det gå enda lenger kan man rammes av alt fra hodepine, svimmelhet, søvnproblemer, hjertebank, muskelspenninger og utmattelse. Langvarig stress kan i tillegg lede til hjerte- og karlidelser.

TA TESTEN: En test fra 70-tallet kan vise om mengden stress du utsettes for er faretruende høy eller ikke. FOTO: NTB Scanpix
TA TESTEN: En test fra 70-tallet kan vise om mengden stress du utsettes for er faretruende høy eller ikke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Godt og dårlig stress

KK har tidligere skrevet om at det finnes både godt og dårlig stress.

Det negative skulle være åpenbart. Det såkalt positive stresset tenker man kanskje ikke over like ofte. Det kan dreie seg om fysisk trening, utfordrende arbeid, å planlegge bryllup og så videre. Men det å stå i en travel fase i livet trenger ikke representerer en helserisiko, men kan snarere gi energi og motivasjon, og virke fysisk og psykisk stimulerende.

Det som sliter på helsa er det negative stresset, altså det som pågår over tid. Forskning viser at noe av det mest stressende man kan oppleve er at partneren dør, skilsmisse, separasjon eller å havne i fengsel.

Summen av stress

Selv om positivt stress isolert sett ikke gjør oss syke, er det grunn til å være på vakt. Ifølge svenske Må Bra kan positive stressopplevelser lagt sammen med negative, gjøre at påkjenningen blir for stor, og vi står i fare for å bli syke.

Psykiaterne Thomas Holmes og Richard Rahe som konstaterte en slik sammenheng allerede for 50 år siden. Gjennom å kartlegge livene til over 2500 amerikanske soldater over tid, fant man sammenheng mellom store hendelser i livet og helse. Funnene dannet grunnlag for en stresstest hvor man kan regne ut hvorvidt man er i faresonen for å bli syk.

Skal beregner sykdomsrisiko

Metoden kalles The Holmes and Rahe Stress Inventory, og i testen er et antall stressrelaterte situasjoner listet opp, og gradert med poengsum.

I besvarelsen regner man sammen poengene ut fra opplevelser man har hatt det siste året, og summen skal da vise hvorvidt du står i fare for å bli syk.

Dersom du får over 300 poeng er det ifølge testen all grunn til å ikke ta på seg særlig mer, og å heller roe ned tilværelsen betraktelig.

Slik regner du

Din stressrisiko

Ifølge The Holmes and Rahe Stress Inventory beregnes stressrisikoen slik:

Kilder: Utdrag fra The Holmes and Rahe Stress Inventory, Må Bra, SNL.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer