Løpesko

Disse løpeskoene bør du satse på i høst

Vi har testet løpesko! Og en modell er vår soleklare favoritt ...

LØPESKOTEST: Svarte/gule skolisser: Reebok Pump Fusion, kr 1199. Svarte: Nike Air zoom Pegasus 31, kr 999. Gule: Asics 33 DFA, kr 1200. Svarte/blå: Adidas Ultra Boost, kr 1700. Lilla: Brooks Pure Flow, kr 1400. Foto: Lars Erik Bakken
LØPESKOTEST: Svarte/gule skolisser: Reebok Pump Fusion, kr 1199. Svarte: Nike Air zoom Pegasus 31, kr 999. Gule: Asics 33 DFA, kr 1200. Svarte/blå: Adidas Ultra Boost, kr 1700. Lilla: Brooks Pure Flow, kr 1400. Foto: Lars Erik Bakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En løpesko med pumpeknapp, eller sko med demping så du føler du løper på skyer? Vi har testet fem lettvektssko for joggeturene i høst!

Slik gjennom­førte vi testen:
Vi løp to ulike ­turer, en lang­kjøring  på en time og en intervall­økt på 30 minutter.

DISSE TESTET JOGGESKO: Prosjektleder helse/livsstil/trening - Stine Hartmann (29) og digital utgavesjef Adéle Cappelen Blystad (32), har testet løpesko. Adéle løper 2 ganger i uken i variabelt terreng med variabel lengde, mens Stine løper 3 ganger i uken i variabelt terreng med variabel lengde. Foto: Lars Erik Bakken
DISSE TESTET JOGGESKO: Prosjektleder helse/livsstil/trening - Stine Hartmann (29) og digital utgavesjef Adéle Cappelen Blystad (32), har testet løpesko. Adéle løper 2 ganger i uken i variabelt terreng med variabel lengde, mens Stine løper 3 ganger i uken i variabelt terreng med variabel lengde. Foto: Lars Erik Bakken Vis mer

Vi har testet fem ulike lettvektssko på markedet i dag.

Kjennetegn for Adéles føtter og ­løpestil:
– Jeg har små, men relativt brede føtter. Løpesteget mitt er nøytralt og jeg løper mest på forfoten (tåballen).

Kjennetegn for Stines føtter og løpestil:
– Jeg har relativt brede føtter. Nøytralt løpesteg, men noe overpronasjon.

LES OGSÅ: Lær deg å stå på hendene

Brooks Pure Flow, kr 1400

Adéle: Terningkast 4
Denne skoen har et design som skal gi deg et mer naturlig ­løpesteg, og gjøre det lettere å rulle fra hælen over til forfoten, noe som igjen skal gi en mer effektiv og «riktig» løpestil. Skoen har også en tåsplitt foran, som skal gjøre at skoen sitter tett og godt på foten gjennom hele steget. I og med at jeg allerede løper ganske mye på forfoten, kjennes det nesten som om man ruller litt for langt over i stegene, men for de som kanskje ligger litt bakpå når de løper, tror jeg dette kan være veldig effektivt. For min del er dette en bedre sko for kortdistanse enn langdistanse.

ADIDAS PUMP FUSION: - Selv om jeg pumpet i vei, opplevde jeg likevel at skoen ikke satt spesielt bra på, sier Stine om skoen hun har på foten her.  Foto: Lars Erik Bakken
ADIDAS PUMP FUSION: - Selv om jeg pumpet i vei, opplevde jeg likevel at skoen ikke satt spesielt bra på, sier Stine om skoen hun har på foten her. Foto: Lars Erik Bakken Vis mer

Stine: Terningkast 4
En avrundet hæl på denne innovative skoen skal visstnok redusere kroppens indre stress! Skoens tåsplitt gjør også at den sitter godt på hele foten og gir føttene god kontakt med underlaget. Det er en lett sko, men den er samtidig veldig robust. Jeg testet skoen både på en langkjøring og en intervalløkt, og merker at denne skoen passer helt klart best til kortere løpeturer.

LES OGSÅ: 3 løpeøkter på bare 20 minutter

Asics 33 DFA, kr 1200

Adéle: Terningkast 4
En lett sko som sitter godt på foten, også for meg med ­ganske bred forfot. God demping, men siden jeg er disponibel for vannblemmer og løper mye på forfoten, blir det litt for lite demping til langløping, særlig på asfalt (fikk mye vann­blemmer – selv med sportstape). Alt i alt synes jeg dette er en fin og lett kortdistanse- og intervallsko, men ville byttet til noe med litt mer demping på lengre distanser.

Stine: Terningkast 4
Asics-sko 33 DFA kjennetegnes ved et lavere dropp enn de tradi­sjonelle Asics-skoene, og skoen er derfor laget for naturlig løping.  Den sitter godt på foten, men jeg kjente raskt ubehag ved høy fart og etter 8 kilometer. Dersom jeg skal bruke denne skoen, krever det nok at jeg jobber mye med øvelser for å styrke leggmuskulaturen før løpeturen. Perfekt for korte distanser, derimot!

Nike Air zoom Pegasus 31, kr 999 

TESTVINNEREN: Adéle prøver testvinner  Adidas Ultra Boost. Foto: Lars Erik Bakken
TESTVINNEREN: Adéle prøver testvinner Adidas Ultra Boost. Foto: Lars Erik Bakken Vis mer

Adéle: Terningkast 5
Nike Pegasus er en klassiker som fortsatt holder koken. Litt tyngre enn Ultra Boosten til Adidas, men en god sko med solid demping både til lang- og kortturer. Denne skoen har også god passform for deg med litt bredere føtter, og ­fungerer godt for meg med nøytralt løpesteg. Dette tror jeg en sko som kan passe mange føtter og løpestiler, i tillegg er den fin og enkel i designet. En klar andreplass!

Stine: Terningkast 5
God demping som alltid på disse Pegasus-modellene til Nike. Sitter perfekt for meg som har brede føtter, spesielt også på forfoten! Savner derimot noe støtte i forfoten, og for meg passer den derfor aller best på kortere økter med lavt tempo da den gir lite støtte. Tror derimot at mange med normalpronasjon vil elske denne skoen! Plusspoeng for fint design også!

LES OGSÅ: Derfor bør du knyte skolissene helt opp på løpeskoene!

Reebok Pump Fusion, kr 1199

Adéle: Terningkast 3
Denne skoen har en spesiell funksjon der den skal tilpasse seg foten din når du trykker på «pump»-knappen på siden. Og ja, det er stilig og du merker det, men jeg er usikker på om jeg synes effekten er så god. Skoen er lett i vekt og etter «pumpingen» sitter den godt, men likevel ikke bedre enn de andre testskoene. Og jeg må ærlig innrømme at jeg savner lisser hele veien. Når det gjelder løping, så er dette – i likhet med Brooks- og Asics-modellene, en sko som passer på kortere økter for min del.  Av en eller annen grunn kjennes skoene også litt tyngre ut i oppoverbakker og på tredemøllen.

LØPESKOTEST: Svarte/gule skolisser: Reebok Pump Fusion, kr 1199. Svarte: Nike Air zoom Pegasus 31, kr 999. Gule: Asics 33 DFA, kr 1200. Svarte/blå: Adidas Ultra Boost, kr 1700. Lilla: Brooks Pure Flow, kr 1400. Foto: Lars Erik Bakken
LØPESKOTEST: Svarte/gule skolisser: Reebok Pump Fusion, kr 1199. Svarte: Nike Air zoom Pegasus 31, kr 999. Gule: Asics 33 DFA, kr 1200. Svarte/blå: Adidas Ultra Boost, kr 1700. Lilla: Brooks Pure Flow, kr 1400. Foto: Lars Erik Bakken Vis mer

LETTVEKTSSKO: Adéle og Stine har testet lettvektssko.  Foto: Lars Erik Bakken
LETTVEKTSSKO: Adéle og Stine har testet lettvektssko. Foto: Lars Erik Bakken Vis mer

Stine: Terningkast 3
Reebok har siden 1989 laget sko med «pump», først til basketballspillere, og i år til løpeskoen Reebok Pump Fusion. En lettvektssko som skal sitte som støpt på foten på grunn av pump-knappen på siden. Selv om jeg pumpet i vei, opplevde jeg likevel at skoen ikke satt spesielt bra på. Både under intervall­økten og langkjøringen slet jeg mye med at skoen «glapp» selv om jeg hadde riktig størrelse. Dempingen er heller ikke spesielt god på denne skoen. Og sliter du med overpronasjon, vil du oppleve at den gir lite støtte.

TESTVINNER: Adidas Ultra Boost, kr 1700

Adéle: Terningkast 6
Dette er min soleklare favoritt! Dempingen er meget god i hele skoen og passformen ypperlig for små, brede føtter takket være den fleksible ­«meshen» på utsiden. Adidas Boost-serie er blitt kjent på grunn av den helt spesielle dempingen i kombinasjon med at skoen er meget lett. En helt klar testvinner fra min side, da jeg verken får gnagsår eller problemer på lange turer. Pluss for fint og nøytralt design også. Kan anbefales!

Stine: Terningkast 6
Testens store vinner! Jeg har lenge vært tilhenger av den forrige boosten med 80% boost, men må innrømme de 20 prosent  ekstra med boost gjør dette til testens mest komfor­table sko! For meg som har relativt brede føtter, passet den utmerket da skoens Prime Knit-materiale gjør den svært behagelig å ha på seg. Den passer like bra på korte løpeturer som lange! Jeg testet den både på mølle, i skogen og i sanden, og må si at jeg følte jeg løp på skyer!

Les hele saken i KK Sporty som er i salg fra 24. august.
Les hele saken i KK Sporty som er i salg fra 24. august. Vis mer

LES OGSÅ: 7 ting som skjer når du løper

Denne artikkelen står på trykk i KK Sporty som er i salg nå. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer