Energirik mat:

Disse matvarene gir deg mer energi

Et ensidig kosthold er verken bra for helsen eller energinivået.

SUNN ENERGI: Spinat og avokado er blant de matvarene som gir deg en ny giv i hverdagen. FOTO: NTB Scanpix
SUNN ENERGI: Spinat og avokado er blant de matvarene som gir deg en ny giv i hverdagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Merker du at energien synker i løpet av dagen? Det kan løses ved å spise visse matvarer som er proppfulle av næringsstoffer du trenger.

Lise Marie Brandstadmoen er klinisk ernæringsfysiolog og jobber i BAMA. Hun forklarer at fett, karbohydrater og proteiner vi har i kroppen fungerer som energilagre. For å få omsatt dette til energi, trenger vi riktige mengder mikronæringsstoffer som vitaminer, mineraler og sporstoffer.

- For lite av én eller flere slike mikronæringsstoffer kan føre til at vi føler oss energiløse og trette. Eksempler på disse er C-vitamin, nesten alle B-vitaminene, samt mineraler som magnesium, kalsium og jern, sier hun til KK.

Vitamin C er en sterk antioksidant, og har viktige funksjoner i immunforsvaret vårt. For lite vitamin C skyldes et dårlig kosthold og kan i verste fall føre til depresjon, blodmangel, tiltaksløshet, dårlig matlyst og et svekket immunforsvar. De aller fleste nordmenn i dag får i seg det de skal av vitamin C gjennom kosten.

Matvarer som inneholder mye vitamin C er for eksempel: Rå rød paprika, kiwi, rå brokkoli, jordbær, hodekål, appelsin og kålrot.

LES OGSÅ: Slapp, sliten, trøtt og stadig syk? Det kan skyldes jernmangel

C-VITAMIN: Jordbær inneholder mye vitamin C. FOTO: NTB Scanpix
C-VITAMIN: Jordbær inneholder mye vitamin C. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Spis matvarer med nitrat

Forskning viser at nitrat fra grønnsaker er bra for blodtrykket og blodgjennomstrømningen. Når vi spiser mat med nitrat omdannes noe av det til nitrogenoksid (NO) i kroppen.

- NO hjelper til med å opprettholde blodgjennomstrømmingen i kroppen og øker dermed oksygentilførselen til musklene under fysisk aktivitet. Noen studier viser at man får en bedre prestasjon ved å innta konsentrerte mengder med nitratholdige grønnsaker før man skal være aktiv, sier Brandstadmoen.

Grønnsaker som er spesielt rike på nitrat er blant annet bladsalat, kål, fennikel, rødbeter, reddiker, selleri og spinat.

LES OGSÅ: - Spis 100 gram kål om dagen

Tre matvarer som gir deg energi

Det er altså mange matvarer du kan se etter i butikken dersom du føler at energien mangler i hverdagen. KK har også spurt ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky om hvilke matvarer som er best for et lite energiboost, og dette er de tre hun trakk fram:

1. Avokado:

- Avokado er blant de feteste grønnsakene vi har, men det dreier seg om sunt, umettet, fett som både metter og er bra for hjernen. Den er rik på oljesyre også. Denne fettsyren har vist seg å sette i gang en reaksjon i hjernen som holder sulten unna, sier Arsky til KK.

Ta gjerne med en halv avokado på jobb og ha over noen dråper sitron- eller limjuice og et dryss pepper, foreslår ernæringsfysiologen. Kombinasjonen vil gi en ny giv og pågangsmot!

AVOKADO: - Avokado er blant de feteste grønnsakene vi har, men det dreier seg om sunt, umettet, fett som både metter og er bra for hjernen. FOTO: NTB Scanpix
AVOKADO: - Avokado er blant de feteste grønnsakene vi har, men det dreier seg om sunt, umettet, fett som både metter og er bra for hjernen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Valnøtter:

- Så lite som 12 til 14 halve valnøtter kan forbedre humøret ditt, så vel som tankeevnen. Dette skyldes at valnøttene er rike på det essensielle fettstoffet omega-3.

Omega-3 kan øke blodgjennomstrømmingen i hjernen – noe som øker oksygentilførselen til alle hjernecellene. I tillegg er omega-3 råstoff for signalstoffer i hjernen som bedrer og balanserer humøret.

VALNØTTER: - Så lite som 12 til 14 halve valnøtter kan forbedre humøret ditt, så vel som tankeevnen. FOTO: NTB Scanpix
VALNØTTER: - Så lite som 12 til 14 halve valnøtter kan forbedre humøret ditt, så vel som tankeevnen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. Hardkokt egg:

- Egg er en super proteinkilde, og dermed virker egg på mange måter like oppkvikkende som magre meieriprodukter. I tillegg er egg en matvare som er rik på lecitin, et stoff som også er med på å styre hjernevirksomheten vår.

Det er enkelt å ta med et hardkokt egg på jobb for mer energi gjennom dagen. Arsky foreslår at du koker tre, fire egg i helgen og oppbevarer dem i kjøleskapet den kommende uken.

LES OGSÅ: - Hvor mye protein trenger du, egentlig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer