Energirik mat:

Disse matvarene gir deg mer energi

Et ensidig kosthold er verken bra for helsen eller energinivået.

SUNN ENERGI: Spinat og avokado er blant de matvarene som gir deg en ny giv i hverdagen. FOTO: NTB Scanpix
SUNN ENERGI: Spinat og avokado er blant de matvarene som gir deg en ny giv i hverdagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Merker du at energien synker i løpet av dagen? Det kan løses ved å spise visse matvarer som er proppfulle av næringsstoffer du trenger.

Lise Marie Brandstadmoen er klinisk ernæringsfysiolog og jobber i BAMA. Hun forklarer at fett, karbohydrater og proteiner vi har i kroppen fungerer som energilagre. For å få omsatt dette til energi, trenger vi riktige mengder mikronæringsstoffer som vitaminer, mineraler og sporstoffer.

- For lite av én eller flere slike mikronæringsstoffer kan føre til at vi føler oss energiløse og trette. Eksempler på disse er C-vitamin, nesten alle B-vitaminene, samt mineraler som magnesium, kalsium og jern, sier hun til KK.

Vitamin C er en sterk antioksidant, og har viktige funksjoner i immunforsvaret vårt. For lite vitamin C skyldes et dårlig kosthold og kan i verste fall føre til depresjon, blodmangel, tiltaksløshet, dårlig matlyst og et svekket immunforsvar. De aller fleste nordmenn i dag får i seg det de skal av vitamin C gjennom kosten.

Matvarer som inneholder mye vitamin C er for eksempel: Rå rød paprika, kiwi, rå brokkoli, jordbær, hodekål, appelsin og kålrot.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer