De av oss som har vært matforgiftet vil nødig bli det igjen. For det er både ubehagelig og smertefullt. Undersøkelser utført av Nofima viser at hver andre nordmann i løpet av ett år har hatt oppkast eller diare, mens estimater viser at bare rundt en av fem har blitt matforgiftet.
Men hvorfor blir vi egentlig matforgiftet?
– Matforgiftning er fremkalt av giftstoffer eller toksiner fra sykdomsfremkallende bakterier eller virus som er i maten, sier Solveig Jore i Folkehelseinstituttet.
Hun forteller at de mest vanlige er virusene er Bacillus cereus, Clostridium perfringens og Stafylokokker som finnes i råvarer og Clostridium botulisme som i noen tilfeller finnes i rakfisk.
– Årsaken til at bakteriene og virusene oppstår i maten kan være at maten er blitt feil lagret eller dårlig varmebehandlet, forteller hun.
LES OGSÅ: Omgangssyke? Dette hjelper
Går over i løpet av et par dager
Hun forteller at symptomene på matforgiftning vil avhenge av hvilken bakterie, virus eller toksin som er årsaken.
– Symptomene kan være kvalme, oppkast, magesmerter, diare og av og til feber. Vanligvis går en matforgiftning over i løpet av en til tre dager, forteller Jore.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger