BLOTTER: Å møte på en blotter kan være ubehagelig, men heldigvis er det sjeldent farlig, ifølge psykolog.  Foto: Plainpicture
BLOTTER: Å møte på en blotter kan være ubehagelig, men heldigvis er det sjeldent farlig, ifølge psykolog. Foto: Plainpicture Vis mer

Blotting

Disse mennene blir blottere

- De er ofte ensomme, sier psykolog.

- Det er vanskelig å si akkurat hvilke mekanismer som gjør at man får akkurat dette behovet. Det sies jo at det er en ekshibisjonist i oss alle, men de fleste vil jo ha en grense som går før det går over i noe ulovlig, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning til KK.no. 

Blotting handler om en veldig pirring og spenning for det å bli sett, og mens dette er et vanlig tenningsmønster, er det heldigvis ikke vanlig å vise seg frem for de som ikke vil se det. Forklaringene på hvorfor noen lar det gå over i noe som er ulovlig og ubehagelig for andre kan være flere. 

- Blotting har jo med seksuell tenning å gjøre, men jeg vet at mange har startet «blotterkarrieren» nettopp på grunn av kicket det gir i starten, men så gir det dem ikke det de er ute etter lenger, uten at de klarer å slutte å blotte seg. Og da kan det jo handle om en slags tvangstanke i det å vise seg frem, forklarer Gamnes.

LES OGSÅ: Dette er de «vanligste» fetisjene

Vanligst blant menn

Blotting vil etter ny straffelov i de fleste tilfeller havne under paragraf 298; Krenkende uanstendig atferd. Noen tilfeller, som ved blotting foran barn vil imidlertid kunne gå innunder andre paragrafer i straffeloven. I fjor hadde politiet 595 saker som gikk under kategorien «krenkende uanstendig atferd» i løpet av årets første åtte måneder, viser politidirektoratets straffesaksrapporter. Det er imidlertid viktig å merke seg at denne kategorien altså dekker langt mer enn kun blotting. 

Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han forteller at selv om behovet for å vise seg frem handler om seksuell tenning, er det flere elementer som gjør at man begynner å blotte seg.

- Det vil jo være et seksuelt element der, og det er å regne som et seksuelt avvik, men det kan være mange andre problemer knyttet til det. Som ensomhet og skam. Det kan være et problem at de ikke klarer å forholde seg til andre. Dette er jo en form for seksuell kontakt der du ikke trenger å forholde deg til noen, du trenger heller ikke tilfredsstille en partner – det er bare for deg selv. 

Det er flest menn som blotter seg og som har seksuelle avvik generelt, og grunnene til det er sammensatte, og skyldes både det sosiale og biologiske.

- Det som er ille for dem som blotter seg, er at det er et veldig stigmatiserende avvik, sier Kjøs.

- Man ser på det som veldig rart og vanskelig å forstå, og de som driver med det kan føle mye skam knyttet til det. De kan føle at de ikke har kontroll, at de får en slags trang til å blotte seg. 

LES OGSÅ: 1 av 10 har hatt sex på et offentlig toalett

Lite nærhet i oppveksten

Psykolog Anders Lindskog er spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi. Han forteller at ønsket om å bli sett er noe de aller fleste av oss har. 

- Vi liker at folk ser oss og synes vi er vakre. Det er for eksempel derfor vi kler oss pent. Det er en ganske stabil base for dette, som er i oss alle. 

Det å vise seg frem og vise frem kjønnsorgan er noe det er vanlig å gjøre som små barn. Ifølge psykologen er det vanlig at gutter viser frem penis i barneskolealder. 

Han forklarer at de som tar med seg det videre inn i voksenlivet gjør det fordi de fantaserer om, og har en viss formening om hvordan personen som ser skal reagere.

- De som har fått lite oppmerksomhet før, kan ha gjort det og merket at jentene har blitt redde, men også at det har vært spennende, så tenker man at jentene egentlig liker det. Det er en eller annen form for positiv reaksjon rundt det. For en person som får lite oppmerksomhet og nærhet i oppveksten, så kan det være nok at han får mye oppmerksomhet ved ett enkelt tilfelle når han onanerer. Fra for eksempel en bestemor som både kjefter og også da gir oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Fetisjene du ikke visste at eksisterte 

Redde for voldtekt

Han påpeker at det er forskjell på hva som er ulovlig og rart i forskjellige land, og hvor grensen går, og det er kulturelle forskjeller, som det at det ikke ville gått upåaktet hen om en kvinne gikk i bar overkropp på offentlig sted i Norge, mens en mann fint kan droppe t-skjorta en varm sommerdag.

- Det er ikke farlig å se en penis og det er jo ikke det vi blir redde for. Vi blir redde for at vedkommende skal gjøre noe mer.

Det er dessuten forskjell på hvordan kvinner og menn blotter seg.

- Den vanligste måten for en kvinne å gjøre det, er at hun er hjemme, men med gardiner trukket fra og går naken rundt i huset, forteller Lindskog. 

Selv om det kan være ubehagelig å bli offer for en blotter, er det imidlertid sjelden farlig. 

- De som blotter seg gjør ikke noe farlig. Det er ikke farlig å se en penis og det er jo ikke det vi blir redde for. Vi blir redde for at vedkommende skal gjøre noe mer, som en voldtekt. 

Ifølge Lindskog gjør ikke de som blotter seg det når de blotter seg, men noen kan utvikle seg og handlingene sine og gå over til alvorligere seksuelle overgrep etter hvert. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: