Blind Vold

Disse mennene tyr til blind vold: - Målet kan være å skade så mye som mulig

Én gruppe personer er mer utsatt for å bli offer for dette - og mange av dem sliter med konsekvensene.

BLIND VOLD: Mange som rammes får symptomer på posttraumatisk stressyndrom, og opplever blant annet irritabilitet, anspenthet og blir fortere slitne. Foto: Shutterstock / GlebStock
BLIND VOLD: Mange som rammes får symptomer på posttraumatisk stressyndrom, og opplever blant annet irritabilitet, anspenthet og blir fortere slitne. Foto: Shutterstock / GlebStock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er veldig mange som går med mye aggresjon og som må få utløp for det et eller annet sted. Det kan komme av at vedkommende har vært utsatt for vold før eller opplevd urettferdige ting, og så ikke får rettet aggresjonen mot den det gjelder, sier Margit Lømo, leder i Landsforeningen for voldsofre.

Begrepet blind vold byr imidlertid på noen utfordringer, for det som fremstår som uprovosert i våre øyne kan være enten planlagt eller på et eller annet vis provosert frem i voldsutøverens øyne. 

Lømo forteller at mange av de som utøver det vi gjerne kaller blind vold, har gått ut med nettopp det målet å finne noen å rette den aggresjonen mot. 

- Mange går ut for å finne noen å slå. De drikker seg fulle for å komme over den terskelen de da må over, og så er det helt tilfeldig hvem som blir slått. Det kan være at du er litt i veien, at du har briller eller at voldsutøveren ikke liker hvordan du ser ut som gjør at det blir deg. 

LES OGSÅ: Hanne (42) mistet lillebroren i blind vold

Kan gi store fysiske skader

Ifølge Lømo er blind vold dessuten ofte svært brutalt. 

- Målet kan være å skade så mye som mulig. De sparker når man ligger nede. I dag er det også mye våpen som blir brukt, og da spesielt kniver. 

Selv om mange altså, ifølge Lømo, bevisst drar ut for å finne noen å utøve vold mot, er det nok også en del som ikke har planlagt volden. 

- Målet kan være å skade så mye som mulig. De sparker når man ligger nede. I dag er det også mye våpen som blir brukt, og da spesielt kniver. 

- Det er mange som er aggressive, og det er en måte å få utløp for dette på. Vi har alle aggressivitet i oss, men de fleste har vett til å ikke utøve vold. Vold kan gi en maktfølelse – en følelse av tilfredsstillelse og det er mange som har glede av å slå, sier hun. 

Dessuten mener hun terskelen for å utøve vold blir mindre i takt med eksponering av vold, både i form av filmer og videospill og nyheter. Hun mener også voldsutøverne gjerne vet lite om hvilke konsekvenser handlingene deres kan ha - for offeret, samt rettslige og økonomiske konsekvenser for dere selv. 

LES OGSÅ: Nær ved å slå barnet ditt? 

Kan være planlagt

I Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress' rapport «Vold og voldtekt i Norge», fra 2014, har rundt 22 prosent av alle kvinner og 44 prosent av alle menn vært utsatt for alvorlig vold etter fylte 18 år - 548 kvinner og 928 menn i et utvalg på 4527 personer. Av disse igjen var 26 prosent av kvinnene og 72 av mennene blitt begått vold mot av ukjente.

Venke Agnes Johansen er intensivsykepleier og forsker ved Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging. Hun skrev i 2007 avhandlingen «Exposure to non-domestic violence. Short- and long-term psychological reactions and the impact on quality of life». I 2012 gjorde hun en oppfølgingsstudie, og er svært opptatt av at fokus og kunnskap om blind vold bør øke. 

Hun tror i likhet med Lømo at noen kan gå ut med hensikten å skade noen. 

- Det kan også være at man har havnet i en diskusjon eller at noen har oppfattet at du har gjort eller sagt noe, og så tyr han eller hun til vold. 

- Det kan nok være det for noen. Jeg har intervjuet personer som har vært utsatt for fysisk vold og noen sier da at utøveren sannsynligvis har gjort dette med hensikt. Men det kan også være at man har havnet i en diskusjon eller at noen har oppfattet at du har gjort eller sagt noe, og så tyr han eller hun til vold. Det du har gjort eller sagt da står ikke i sammenheng med voldsbruken. Svært mange er helt uforberedt på at de skal bli utsatt for grov vold, sier hun. 

- Blind vold kan skje under flere forskjellige omstendigheter. Det kan være noen som er redde selv og dermed har med seg kniv. Så skjer det noe og vedkommende drar kniven.  

Johansen mener fokuset på og hjelpen ofre for blind vold får må øke, og tror en grunn til at denne gruppen ikke har like høy prioritering som andre voldsofre er at den hovedsakelig består av unge menn. 

- Begge kjønn og alle aldersgrupper er utsatt, men det er en skjevfordeling. 80 prosent av de som opplever dette er menn, og gjennomsnittsalderen er lav. Det er mange fagpersoner og politikere som tror at unge menn bare «lett rister av seg» alle reaksjoner, for å gå videre i livet. Dessuten er det mange av dem som har vært utsatt som synes det er vanskelig å snakke om hvordan de har det. Man ser at denne gruppen voldsofre fort blir kuttet ut i alle offentlig handlingsplaner og ikke får tilbud om oppfølging, sier hun. 

- Det er selvsagt bra at man har prioritering på voldsutsatte barn og på voldsutsatte kvinner, men jeg tenker jo også at mange av disse mennene er i en familiesituasjon. Det kan være vanskelig å leve sammen med en med posttraumatiske symptomer, sier hun.  

LES OGSÅ: Kvinner som slår menn

Mange sliter i mange år etterpå

For det er ikke slik at alle rister det av seg og det er heller ikke slik at dette ikke påvirker en hel familie. Mange som opplever blind vold får det som heter posttraumatisk stresslidelse. 

- Det er dette det er altfor lite fokus på. Mine undersøkelser viste at 30 prosent fortsatt hadde sterke posttraumatisk stressymptomer (PTSS) etter åtte år. I tillegg har mange angst og depresjoner, sier Johansen.

Nærmere 44 prosent av de 150 voldsofrene I hennes undersøkelser hadde symptomer på PTSS, samt angst og depresjoner, ett år etter hendelsen. 

- Jeg tror det er stor verdi i å gå inn og forebygge. Livskvaliteten blir redusert etter en slik hendelse og en liten innsats ville gjort en stor forskjell. 

Hun mener dessuten det er viktig å jobbe med folks holdninger rundt dette. En typisk misforståelse er at offeret har drukket før hendelsen. 

- Holdningen er jo at det har stor sammenheng med alkohol og at offeret har drukket. Men det er faktisk kun halvparten som har drukket, og det er alt fra ett glass til ti. 

UPROVOSERT VOLD: Mye tyder på at noen går ut nettopp for å finne et tilfeldig offer å utøve vold mot, ifølge Margit Lømo i Landsforeningen for voldsofre og Venke A. Johansen ved Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsforebygging. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
UPROVOSERT VOLD: Mye tyder på at noen går ut nettopp for å finne et tilfeldig offer å utøve vold mot, ifølge Margit Lømo i Landsforeningen for voldsofre og Venke A. Johansen ved Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsforebygging. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Vanskelig å leve med

Om du eller partneren din har vært offer for blind vold er det viktig å jobbe sammen som en familie. Å leve sammen med en person som har symptomer på posttraumatisk lidelse kan være tøft.

- Vedkommende kan blant annet være irritabel, anspent, ha behov for kontroll, bli fort sliten eller ha andre plager. I en slik situasjon er det viktig at man snakker om hva som skjer og at familien lager en plan for å takle denne utfordringen. Alle må være innstilt på å bidra for å få et godt familieforhold - ikke minst den som har symptomer. I en slik sammenheng kan for eksempel familievern gi god oppfølging eller fastlegen kan ta hensiktsmessige initiativ.   

Ellers finnes det hjelpetelefoner for både den som sliter og pårørende: 

Mental helses hjelpetelefon: 116 123

Landsforeningen for voldsofre: 22 16 40 00
Her kan du blant annet få advokathjelp: 481 00 555

Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse: 22 49 19 22

LES OGSÅ: Psykisk sykdom er den vanligste grunnen til at vi går til legen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer