Det dør i gjennomsnitt 900 personer i året i Norge av influensa, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
- FHI har gjort en risikovurdering for kommende influensasesong, og vi er bekymret for at det kan komme et kraftig utbrudd denne vinteren.
Det forteller Kjersti Margrethe Rydland. Hun er seniorrådgiver ved avdeling for smittevern og vaksine i FHI.

Våkner du ofte med hodepine?
Kan ta med oss smitte
Grunnen til bekymringen er at det har vært lite influensa i Norge de siste tre sesongene, og da særlig forrige sesong da alle tiltakene mot koronasmitte også fjernet influensa fra Norge.
- Det gjør at vi ikke har fått frisket opp immuniteten vår mot de ulike stammene av influensavirus, og dermed har lite naturlig immunitet. Når vi igjen begynner å reise mer og tar med oss endrede virus fra resten av verden, kan dette føre til store utbrudd med mange syke og kraftigere sykdom for noen, forklarer Rydland.

- Jeg har ingen livmor og hun er gravid, likevel er vi her ute
Farlig for noen
Selv om mange rir av seg virusinfeksjonen uten varige mèn, kan influensa i noen tilfeller føre til blant annet alvorlig lungebetennelse og forverring av mange kroniske sykdommer.
Om det oppstår komplikasjoner ved sykdommen, er det nødvendig å legges inn på sykehus.
- Komplikasjoner kan blant annet være forverring av grunntilstander som astma og hjertesykdom, bakteriell lungebetennelse, sepsis, organsvikt, forteller Rydland.


4 grunner til at du føler deg mer sliten i høst
Beskytter gravide og barn
- Når det gjelder barn har en norsk studie på sykehusinnleggelser som skyldes influensa vist at barn med risikotilstander har fem ganger høyere risiko for å havne på sykehus enn friske barn, sier Rydland.
For barn mellom to og 17 år finnes det et alternativ til sprøyten; Nemlig en nesespray med svekkede levende virus.
Om man er gravid, er det ekstra lurt å bestille seg en time for vaksinering mot influensa. For ifølge Folkehelseinstituttet kan influensa i svangerskapet gi noe økt risiko for dødfødsel.
Gravide er også mer utsatt for andre sykdommer, som følger med viruset. Der i blant lungebetennelse. Dessuten vil vaksinen beskytte barnet i magen, men også den første tiden etter det er født. Noe som er bra siden influensa hos spedbarn kan være alvorlig.

Astrid (11) har en sykdom som nesten bare rammer voksne
Disse er i risikogruppene:
Det er ikke så alltid så lett å vite om man er i risikogruppen selv. FHI anbefaler de som faller inn under følgende kategoriene om å vaksinere seg mot influensaviruset hvert år:
- Beboere i omsorgsboliger og sykehjem.
- Alle fra fylte 65 år.
- Gravide etter 12. svangerskapsuke. De som er gravide i første trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine.
- Barn som er født for tidlig, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra seks måneder til fem år.
- Barn og voksne med:
- Kronisk lungesykdom (inkludert astma).
- Hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk).
- Diabetes type én og to.
- Leversvikt eller nyresvikt.
- Kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet og/eller hostekraft.
- Nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer).
- Svært alvorlig overvektige (KMI over 40).
- Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege; For eksempel personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik som ikke er klassifisert annet sted. (Kilde: FHI).
Influensavaksinen er gratis for de som er i risikogruppen. For personer, som ikke har opparbeidet seg frikort koster vaksinen 50 kroner hos fastlegen.

- Veien ut av ensomhet handler nesten alltid om én ting
Effekt av influensavaksinen
Hvert år kommer en ny variant av vaksinen. Det er fordi at influensviruset, i likhet med andre virus, muterer. Derfor er det viktig at man vaksinerer seg på nytt, selv om man har gjort det året før. Effekten av influensavaksinen ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Det betyr cirka 60 prosent av de, som vaksinerer seg, er beskyttet mot influensasykdom.
Rydland forklarer at antistoffene etter vaksinering ikke varer så lenge. Særlig for eldre kan de bli borte allerede etter seks måneder. -
- Man må derfor ta vaksine årlig for å oppnå best beskyttelse, anbefaler hun.

10 kreftsymptomer du ikke må overse
Lite bivirkninger
På lik linje med andre medikamenter kan man oppleve bivirkninger etter man har tatt vaksinen. Dette er, som oftest, så kalte milde bivirkninger, som ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet, samt feber, lett sykdomsfølelse og muskelsmerter. Bivirkningene vil som regel gå over etter én til to dager.
Influensavaksinen inneholder bare deler av drepte influensavirus og kan derfor ikke gi influensasykdom.
Kjersti Margrethe Rydland anbefaler, som en forholdsregel, et opphold på minst sju dager mellom man tar koronavaksinen og influensavaksinen. Det er fordi det ikke finnes nok data på om de to vaksinene har noen innvirkning på hverandre enda.

Flest kvinner rammes av frozen shoulder
