Dusje:

Disse personene bør unngå å dusje daglig

Visste du at hvor ofte du bør dusje avhenger av hudtypen din?

DUSJE FOR MYE: Noen av oss bør faktisk droppe å dusje hver dag. FOTO: NTB
DUSJE FOR MYE: Noen av oss bør faktisk droppe å dusje hver dag. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hvor ofte vi dusjer varierer veldig. Noen tar en lang og varm dusj hver morgen før jobb, mens andre tar den såkalte «kattevasken» for å bli ren. Noen dusjer til og med to ganger om dagen, spesielt hvis de har trent. Men er dette egentlig bra for huden?

I en artikkel fra orskning.no kommer det frem at det bare for få generasjoner siden var normalt å vaske kroppen en lang i uken - eller langt sjeldnere. Artikkelen påpeker at vi har overlevd i tusenvis av generasjoner uten såpe og dusj. Så, er det egentlig nødvendig å dusje hver dag?

Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, forklarer at det er vanskelig å gi et generelt svar på hvor ofte vi bør dusje. Det er fordi både hudtype og alder innvirker på hvor ofte det føles nødvendig å dusje, og på hvor mye dusjing huden tåler.

Avhenger av hudtype

Hvilken hudtype du har kan være avgjørende for hvor ofte du bør dusje. Tørr hud og fet hud trenger ofte forskjellig behandling i dusjen.

Holsen forklarer at man nok kan anslå at en tredjedel av befolkningen har en tørr hudtype, som tørker ut og kan reagere med eksem om man dusjer daglig eller flere ganger daglig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.