Dusje:

Disse personene bør unngå å dusje daglig

Visste du at hvor ofte du bør dusje avhenger av hudtypen din?

DUSJE FOR MYE: Noen av oss bør faktisk droppe å dusje hver dag. FOTO: NTB
DUSJE FOR MYE: Noen av oss bør faktisk droppe å dusje hver dag. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hvor ofte vi dusjer varierer veldig. Noen tar en lang og varm dusj hver morgen før jobb, mens andre tar den såkalte «kattevasken» for å bli ren. Noen dusjer til og med to ganger om dagen, spesielt hvis de har trent. Men er dette egentlig bra for huden?

I en artikkel fra orskning.no kommer det frem at det bare for få generasjoner siden var normalt å vaske kroppen en lang i uken - eller langt sjeldnere. Artikkelen påpeker at vi har overlevd i tusenvis av generasjoner uten såpe og dusj. Så, er det egentlig nødvendig å dusje hver dag?

Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, forklarer at det er vanskelig å gi et generelt svar på hvor ofte vi bør dusje. Det er fordi både hudtype og alder innvirker på hvor ofte det føles nødvendig å dusje, og på hvor mye dusjing huden tåler.

Avhenger av hudtype

Hvilken hudtype du har kan være avgjørende for hvor ofte du bør dusje. Tørr hud og fet hud trenger ofte forskjellig behandling i dusjen.

Holsen forklarer at man nok kan anslå at en tredjedel av befolkningen har en tørr hudtype, som tørker ut og kan reagere med eksem om man dusjer daglig eller flere ganger daglig.

- Denne gruppen bør også velge skånsomme såper med lavere pH, og kan ha god nytte av å smøre seg med en fettholdig fuktighetskrem etter dusjing, sier Holsen og fortsetter:

- Så er det, like omtrentlig, en tredjedel av befolkningen som har en fet hudtype, der huden både tåler og krever hyppigere vask eller renhold fordi det er mer fettstoffer som avstøtes, noe som kan gi ubehag om det går for lenge mellom hver dusj. Denne gruppen har liten nytte av, eller behov for, fuktighetskrem.

Videre forklarer hudlegen at den siste tredjedelen av befolkningen ligger et sted mellom disse ytterpunktene. De fleste med normal hud tåler godt å dusje daglig, men kan godt klare seg med enklere stell i korte perioder.

FUKTIGHET: Det kan være lurt å smøre deg inn med fuktighetskrem etter en dusj, spesielt hvis du har tørr hud. FOTO: Shutterstock
FUKTIGHET: Det kan være lurt å smøre deg inn med fuktighetskrem etter en dusj, spesielt hvis du har tørr hud. FOTO: Shutterstock Vis mer

Alder kan spille en rolle

Alderen din kan også spille inn. Kanskje du har opplevd at huden er tørrere nå enn den var før?

- Alder virker inn på den måten at huden på de fleste av oss produserer mindre talg/fettstoffer når vi kommer litt opp i årene, og huden fremstår da gjerne som tørrere og mer ømfintlig enn det man har vært vant til fra tidligere, sier Holsen.

Han legger også til at personlige oppfatninger vil være viktige for hvor ofte vi velger å dusje, og også for hvilke råd ulike hudleger og andre fagpersoner gir om dette.

Det kan også være en idé å tenke over hvilket tidspunkt i løpet av døgnet du velger å dusje. KK har tidligere skrevet om at både morgendusj og kveldsdusj har sine fordeler. Å dusje om morgenen før en krevende dag på jobb kan være en fin måte å ubevisst jobbe med kreative løsninger. En kveldsdusj kan derimot være positivt for de som sliter med å finne roen på kvelden.

Professor Thomas Ternowitz ved hudavdelingen på Stavanger Universitetssykehus er positiv til kveldsdusjing.

- Min anbefaling er at du dusjer én gang om dagen, og helst om kvelden. Hvis du foretrekker å dusje om morgenen, anbefaler jeg å vaske underlivet før du legger deg, har han tidligere uttalt til KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer