Sovestilling

Disse personene bør unngå å sove på magen

Visste du at sovestillingen din kan skape en rekke problemer og vondter?

RIKTIG SOVESTILLING: Vi har primært tre ulike sovestillinger; mage-, rygg- og sideleie, her med ulike variasjoner. For en så lite uforstyrret søvn som mulig, anbefales generelt sett ryggleie for voksne uten bevegelseshemninger. FOTO: NTB
RIKTIG SOVESTILLING: Vi har primært tre ulike sovestillinger; mage-, rygg- og sideleie, her med ulike variasjoner. For en så lite uforstyrret søvn som mulig, anbefales generelt sett ryggleie for voksne uten bevegelseshemninger. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det kan være svært fortvilende å ikke få sove når man legger seg. Klokka bikker midnatt og snart har den passert 01.30. Det er bare noen timer til du skal stå opp og møte den nye dagen og det den har å by på. Og våkner du opp med smerter i korsryggen eller stiv nakke i tillegg, ja, da kan det fort bli en lang dag.

Å få tilstrekkelig med søvn er livsviktig. Det er blant annet bra for hukommelsen, læring, humør, produktivitet og overskudd. Det er også vist at lite søvn over tid kan øke risikoen for utvikling av psykiske og fysiske problemer, for eksempel angst, depresjon, demens, diabetes og hjertekarsykdommer.

Nettopp derfor er det viktig at du prioriterer å få nok søvn, og da helst søvn av god kvalitet.

Mange spør meg om hva man skal tenke på når man skal kjøpe ny seng, eller hvilken pute de skal velge. Myk eller hard, er det kanskje Tempur jeg skal gå for denne gangen?! Det få tenker på, er at det kan være sovestillingen i seg selv som skaper problemer og vondter.

Under følger noen tips det kan være verdt å gi en sjanse, nettopp for å få bedre søvnkvalitet – og dermed bedre overskudd i hverdagen – og færre plager.

Tre sovestillinger

Vi har primært tre ulike sovestillinger; mage-, rygg- og sideleie, her med ulike variasjoner. For en så lite uforstyrret søvn som mulig, anbefales generelt sett ryggleie for voksne uten bevegelseshemninger.

Dette kommer av at av antall trykkpunkter reduseres, hvilket gjør at belastningen på ryggsøylen og nakken ikke blir for stor.

1. Ligg på ryggen – Unngå belastning på ryggsøyle og nakke

For personer med rygg- og nakkeplager, kan det være lurt å vende seg til å sove på ryggen. Bygg gjerne opp med puter eller dyner. Bruk en pute i korsryggen eller en stor pute under lårene eller knærne. Alternativt kan du rulle sammen en dyne og plassere denne under knærne for samme effekt.

Det å bruke puter som støtte eller oppbygging, kan være med å tilte bekkenet bakover. Da rettes korsryggen ut, og slik kan de plagsomme korsryggsmertene reduseres. Det kan også være lindrende for kne- og hoftesmerter, men bør ikke brukes ved sirkulasjonsproblemer. Sitter problemet derimot høyere opp i en skulder eller arm, kan en pute legges under skulderbladet eller armen, eventuelt under begge steder.

LIGG PÅ RYGGEN: For personer med rygg- og nakkeplager, kan det være lurt å vende seg til å sove på ryggen. FOTO: NTB
LIGG PÅ RYGGEN: For personer med rygg- og nakkeplager, kan det være lurt å vende seg til å sove på ryggen. FOTO: NTB Vis mer

2. Rygg- eller nakkesmerter? – Unngå mageleie

Mageleie bør unngås dersom du ofte våkner med ryggvondt eller stivhet i rygg eller nakke. En slik sovestilling øker svaien i korsryggen, noe som medfører økt trykk på ryggsøylen. Mageleie fordrer gjerne at man ligger med hodet vridd til den ene eller andre siden.

I utgangspunktet er ikke dette farlig, fordi hodet sjeldent blir liggende i den samme stillingen gjennom hele natta – men det kan være en medvirkende årsak til at man har smerter eller opplever stivhet i øvre del av rygg og nakke. Har du problemer i dette området, kan det være verdt å prøve en annen stilling (selv om jeg vet at mange bare elsker å sove på magen).

3. Sideleie som den gylne middelvei

Sliter du med snorking eller søvnapné, kan ryggleie forverre dette. Et godt alternativ er da å velge sideleie. Sideleie vil kunne bidra til en gunstig stilling på ryggsøyle og nakke, men unngå da å krumme deg inn i fosterstilling, selv om det kjennes behagelig ut, det kan bidra til å forverre plagene på sikt.

En annen ting som kan påvirkes positivt av sideleie, er magehelsen. Stillingen kan være aktuell for personer som sliter med forstoppelse, oppblåsthet eller har tarmutfordringer. Det er også en sovestilling som anbefales for gravide, og da særlig å ligge på venstre side, fordi det kan forbedre sirkulasjonen.

Vond skulder eller hofte? Unngå å ligge på den vonde siden, da trykket kan forverre smertene. Her kan du bygge opp med puter bak ryggen, setet eller beina for å unngå at du ruller over til vond side. Du kan også legge en pute mellom beina for å redusere direkte press på leddene, samt unngå overadduksjon.

SIDELEIE: Sliter du med snorking eller søvnapné, kan ryggleie forverre dette. Et godt alternativ er da å velge sideleie. FOTO: NTB
SIDELEIE: Sliter du med snorking eller søvnapné, kan ryggleie forverre dette. Et godt alternativ er da å velge sideleie. FOTO: NTB Vis mer

Mange veier til den viktige søvnen

Som du skjønner, er det ikke en løsning som er riktig for alle, men før du bestemmer deg for å bruke flere tusenlapper på ny seng, prøv å finne ut om det er den som er den virkelige årsaken til din dårlige søvn eller dine vondter.

Lytt til egen kropp og prøv deg frem, bygg opp med puter og drøm deg bort til varmere strøk, solskinnsdager på fjellet eller på date med drømmepersonen. Sov godt!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer