Fotpeeling

Disse personene bør være forsiktig med fotpeeling

- For noen kan det gjøre vondt verre ved å tilføre kjemikalier og irritere huden, sier ekspert.

FOTPEELING: Kjemisk eksfoliering kan være en effektiv måte å bli kvitt død hud på, men det er noen som bør være litt forsiktige med disse produktene. FOTO: NTB
FOTPEELING: Kjemisk eksfoliering kan være en effektiv måte å bli kvitt død hud på, men det er noen som bør være litt forsiktige med disse produktene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sommeren er rett rundt hjørnet, og for mange er det på tide å gjøre føttene sommerklare. Kanskje har du prøvd å file føttene myke, men så opplever du likevel at huden er hard, tørr og sprukken?

I disse tilfellene er det mange som tyr til hjemme-peeling av føttene. Kanskje har du også vurdert å prøve, men er litt skeptisk til hva det egentlig dreier seg om?

Det finnes flere typer av kjemisk eksfoliering for føttene. Som regel følger det med to plastsokker du har på føttene en times tid, og så skal død hud begynne å flasse av i dagene etterpå. Flassingen kan vare i et par dager eller et par uker - avhengig av hvor mye død hud du har på føttene. Resultatet skal være silkemyke føtter, helt fri for hard hud.

Men er det helt trygt? Fungerer det faktisk? Er det noen ting vi bør være klar over før vi bruker det? Her får du ekspertenes innspill!

Disse kan ha nytte av fotpeeling

Hard og tørr hud på føttene oppstår gjerne fordi huden utsettes for trykk og friksjon, har KK tidligere skrevet. Det hoper seg rett og slett opp «overskuddshud» for å beskytte huden mot slitasje, fordi vi ikke rekker å slite bort den gamle huden før det kommer ny.

Dette gjør det også vanskeligere for «vanlige» kremer å trenge gjennom og gi fukt til huden. Og det er her fotpeelingen kommer inn i bildet!

PEELING: Noen velger å ta fotpeelingen hjemme i egen stue, ved å putte føttene i plastsokker som inneholder eksfolierende kjemikalier. FOTO: NTB
PEELING: Noen velger å ta fotpeelingen hjemme i egen stue, ved å putte føttene i plastsokker som inneholder eksfolierende kjemikalier. FOTO: NTB Vis mer

- Du putter føttene i en blanding av eksfolierende kjemikalier, og etter fem til syv dager, vil den døde huden rett og slett oppløses og flasse av. Under denne døde huden og grove hudområdene, er det mykere hud, uttaler dermatolog Shilpi Khetarpal til Cleveland Clinic i en artikkel om temaet.

Disse bør være forsiktige med fotpeeling

Det høres jo litt voldsomt ut at huden skal «falle av» i dagevis. Så, først og fremst: Er det trygt å bruke?

Så lenge du bruker peelingen for det den er ment til - hard og tørr hud på føttene - så er det helt trygt.

Det er imidlertid noen som bør være litt forsiktige med kjemisk eksfoliering. Dette gjelder personer som har visse hudproblemer, som:

  • Eksem
  • Psoriasis
  • Kontaktallergi

- En fotpeeling kommer ikke til å hjelpe på disse problemene, og det kan faktisk gjøre dem verre ved å tilføre kjemikalier og irritere huden, uttaler Dr. Khetarpal.

Andre hudtilstander - som fotsopp, kløe, utslett, rødhet eller sår på føttene - bør behandles før du bruker peelingen.

- Sokkene gjør det enklere for kunden

Vi hører med Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus.

Han har hørt om denne typen produkter via familiemedlemmer og pasienter som har brukt dem, og han har tatt en titt på ingredienslisten i én av typene som selges i norske butikker.

Hudlegen forteller at de aktive elementene i peelingen er melkesyre (lactic acid) og salisylsyre (salicylic acid) - det er disse ingrediensene som faktisk gjør at huden flasser av.

- I tillegg er det en hel andre ingredienser i form av konserveringsmiddel, midler som gir behagelig lukt og planteekstrakter som er ment å virke positivt inn på huden, forteller han, og fortsetter:

- Min umiddelbare kommentar vil være at «sokke»-konseptet gjør det enklere å bruke for kunden.

MYKE FØTTER: Huden på føttene er ofte hard, og trenger gjerne en annen behandling enn huden på resten av kroppen. FOTO: NTB
MYKE FØTTER: Huden på føttene er ofte hard, og trenger gjerne en annen behandling enn huden på resten av kroppen. FOTO: NTB Vis mer

Han påpeker imidlertid at de aktive stoffene (melkesyre og salisylsyre) finnes lett tilgjengelig også i andre – og muligens billigere – midler. Han trekker frem to eksempler: Locobase LPL og 2 % eller 5 % Salisylvaselin. Disse har samme bruksområde - altså mot hard hud på føtter og hender.

Disse krever litt mer av pasienten i form av daglig påføring i en periode, påpeker han - men fordelen er at man da slipper unna alle de andre ingrediensene i fotpeeling-produkter. Flere av planteekstraktene er nemlig kjent for å kunne føre til kontaktallergi og eksemutvikling:

- Det er jo ikke unikt for dette produktet. Både andre håndkjøpspreparater og legemidler til bruk på huden kan føre til kontaktallergi, sier Sollesnes Holsen.

Det som gjør han litt skeptisk til fotpeeling-produktene, er at såpass mange ulike midler er «sauset sammen» i ett produkt, der det tross alt bare er ett eller to av ingrediensene som har en erkjent «peelende» virkning.

- På noen av disse produktene står det at gravide ikke bør bruke dem - har du noen tanker om hvorfor det frarådes?

- Store mengder salicylsyre kan være skadelig for foster og nyfødte barn, muligens også når stoffet er påført huden hos mor.

Når bør vi bruke fotpeelingen?

Hvis du ikke har allergiproblemer eller andre problemer med føttene, og du ønsker en enkel måte å bli kvitt den harde huden på, er det altså bare å prøve seg på fotpeeling!

Det er imidlertid noen kjøreregler det er greit å vite om, ifølge Dr. Khetarpal:

  • Husk at det ikke skal brukes som en regelmessig del av hudpleierutinen din. Du bør ikke bruke eksfolieringen mer enn hver sjette til åttende uke. Mest sannsynlig vil du ikke trenge en ny runde før det har gått flere måneder.
  • Det er best å bruke denne typen eksfoliering før sommeren er her for fullt - så du slipper å flasse i sandalene eller på stranda.
  • Husk at det tar noen dager før huden begynner å flasse av. De første dagene vil du derfor ikke merke noen forskjell på føttene - ha tålmodighet!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer