Hvem av oss er det egentlig som drikker oftest og mest? Mange tenker nok at svaret må være personer som er deprimerte, som sliter og har det vanskelig, og som prøver å drukne sorgene sine.
Derfor kan det nok komme overraskende på mange at det ikke er nedstemte personer som drikker mest alkohol.
En stor gruppe med forskere har prøvd å finne ut hva som i størst grad får oss til å ta et glass eller flere. En oppsummering av nesten 70 studier kommer til en konklusjon som kanskje overrasker mange.
Den nye samlestudien inneholder data fra over 70 studier, og 12.000 personer i USA, Canada, Frankrike og Australia er inkludert i disse studiene, skriver forskning.no.
Studien viser at vi ikke drikker fordi vi er lei oss eller har det vanskelig, vi drikker faktisk oftest og mest når vi er i godt humør.

Tones vei ut av angsten: - Metoden snudde opp ned på livet mitt

Drikker ikke for å glemme sorger
- Jeg er ikke så veldig overrasket over at personer med godt humør drikker mer alkohol enn andre. Det bryter med tradisjonelle forestillinger i kulturen vår om at de som drikker mye er deprimert. Det handler om at alkohol ofte blir snakket om som noe negativt og forbudt, og at vi drikker for å glemme våre sorger. Det stemmer ikke for de fleste.
Det sier Fanny Duckert, som er professor i psykologi og klinisk spesialist. Hun er ekspert i tidlig behandling av alkoholproblemer og holder regelmessig kurs i alkoholreduksjon.
Ifølge Duckert har mange laget seg en forestilling om hva alkohol er og hva det betyr, og ofte stemmer ikke det med virkeligheten.

- Først kom et hyl jeg aldri hadde hørt før. Så så jeg at blodet sprutet
God stemning kan gjøre det vanskelig å stoppe
- Hvorfor drikker vi alkohol?
- Vi drikker fordi det er hyggelig, morsomt, vi slapper av, nyter mer, blir mindre selvkritisk, mer sosial og tør å leve mer. Det er som regel koblet mot positive forventninger, sier Duckert.
I godt humør ligger det at du er opptatt av positive opplevelser og erfaringer, og for de fleste oppleves rusen som noe positivt. Det handler om hvordan alkohol påvirker hjernen og er koblet mot belønningssenteret i hjernen.
- Det er dette som gjør at du fortsetter å drikke. Godt humør kan også gi overmot og gjøre deg mindre opptatt av bremser og reduksjon. Det kan føre til at du drikker mer enn du hadde tenkt og som er lurt. Mange kan overvurdere de positive effektene og overse de trøblete sidene ved alkohol, sier Duckert.

Samstemte kostholdseksperter: - Effekten av dette er veldig undervurdert

Du venner deg til alkoholen
– Alkohol er dessverre skadelig for kroppen din fra første glass du drikker, og øker risikoen for mer enn 200 sykdommer. Men det positive er at hvert glass du kutter gjør godt for helsa.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller MediaDet sier Eli Marie Stavlund, som er kommunikasjonssjef i Av-og-til, til KK.
Økt alkoholforbruk kan ha noen uheldige konsekvenser, både for de som drikker og de som står rundt.
- 90 000 barn vokser opp i hjem med en eller to foreldre som drikker for mye, og i tillegg kommer alle de som har ubehagelige opplevelser med foreldres drikking innimellom. Det vi voksne kan se på som god stemning, kan oppleves ubehagelig for barna, forklarer Stavlund.
Dersom du gradvis drikker mer over tid, vil kroppen og hjernen også venne seg til alkoholen, toleransen blir stadig større og du trenger mer alkohol for å oppleve samme rus som tidligere.

Slik holder du vepsen unna i sommer

- Drikk mye vann
- Har du noen gode tips for å drikke mindre?
– Dersom du vet at det blir servert alkohol, kan det være lurt å tenke over på forhånd om du vil drikke, og eventuelt hvor mye. Det finnes mange gode, alkoholfrie drikkealternativer. Sørg for å ha disse lett tilgjengelig i kjøleskapet eller på middagsbordet, og drikk mye vann i løpet av kvelden, tipser Stavlund.
Hvis du kjenner at det er blitt litt for mye alkohol og du har vanskelig for å regulere det, anbefaler hun at du forteller at du sliter litt til noen du stoler på.
- Det er lettere å drikke mindre hvis de rundt deg vet, så kan de også hjelpe deg med å gjøre hyggelige ting som ikke inkluderer alkohol, sier hun.

Ane (22) var på vei til Gran Canaria da brystsmertene kom
4 tips for å få kontroll over drikkingen
1. Lag en oversikt over hvor mye og hvordan du drikker.
2. Følg hverdagsrutiner som å stå opp og legge deg til faste tider.
3. Unngå å drikke i perioder du føler deg sårbar.
4. Ikke belønn eller trøst deg selv med alkohol.

«Vi får ikke liv i mamma»

Blir du ikke invitert? – Ikke gå i denne fellen
