Helse:

Disse personene lyver mest til legen

- Det er helt klart generasjonsforskjeller i hva man lyver om.

REDD FOR Å BLI DØMT: En av de vanligste grunnene til at vi er uærlige med legen, er at vi er redd for å bli dømt. FOTO: NTB
REDD FOR Å BLI DØMT: En av de vanligste grunnene til at vi er uærlige med legen, er at vi er redd for å bli dømt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Noen ting liker vi ikke å snakke om, selv ikke med legen. Kanskje har du selv dratt et par hvite løgner når legen har spurt deg om spise- og treningsvaner?

I så fall er du absolutt ikke alene. En ny undersøkelse viser nemlig at de fleste av oss har vært uærlige i møte med helsepersonell.

KK har tidligere skrevet om hva vi lyver mest om til legen, og i den forbindelse uttalte lege Harald Dobloug:

- Når man sitter og snakker med en lege fysisk, er en del mennesker redd for å bli «dømt», og man vil gjerne fremstå bedre enn det man er. Som lege tror jeg det handler mye om at pasienten er redd for å bli stigmatisert - altså at legen dømmer pasienten negativt.

Årsakene til uærligheten varierer - noen lyver for å oppnå noe de ønsker, mens andre unnlater å fortelle visse ting fordi de skammer seg. Det viser seg også at det er ganske store generasjonsforskjeller som spiller inn - 25-åringer er nemlig uærlige om helt andre ting enn 50-åringer!

Dette synes vi det er vanskelig å fortelle legen om

Først og fremst: Det er en forskjell på å direkte lyve til legen og å unnlate å fortelle detaljer. Selv om noen bevisst lyver om alvorlige temaer, er det nok vanligst å «pynte litt på sannheten» eller underdrive (eller overdrive) enkelte symptomer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer