Helse:

Disse personene lyver mest til legen

- Det er helt klart generasjonsforskjeller i hva man lyver om.

REDD FOR Å BLI DØMT: En av de vanligste grunnene til at vi er uærlige med legen, er at vi er redd for å bli dømt. FOTO: NTB
REDD FOR Å BLI DØMT: En av de vanligste grunnene til at vi er uærlige med legen, er at vi er redd for å bli dømt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Noen ting liker vi ikke å snakke om, selv ikke med legen. Kanskje har du selv dratt et par hvite løgner når legen har spurt deg om spise- og treningsvaner?

I så fall er du absolutt ikke alene. En ny undersøkelse viser nemlig at de fleste av oss har vært uærlige i møte med helsepersonell.

KK har tidligere skrevet om hva vi lyver mest om til legen, og i den forbindelse uttalte lege Harald Dobloug:

- Når man sitter og snakker med en lege fysisk, er en del mennesker redd for å bli «dømt», og man vil gjerne fremstå bedre enn det man er. Som lege tror jeg det handler mye om at pasienten er redd for å bli stigmatisert - altså at legen dømmer pasienten negativt.

Årsakene til uærligheten varierer - noen lyver for å oppnå noe de ønsker, mens andre unnlater å fortelle visse ting fordi de skammer seg. Det viser seg også at det er ganske store generasjonsforskjeller som spiller inn - 25-åringer er nemlig uærlige om helt andre ting enn 50-åringer!

Dette synes vi det er vanskelig å fortelle legen om

Først og fremst: Det er en forskjell på å direkte lyve til legen og å unnlate å fortelle detaljer. Selv om noen bevisst lyver om alvorlige temaer, er det nok vanligst å «pynte litt på sannheten» eller underdrive (eller overdrive) enkelte symptomer.

En ny, amerikansk undersøkelse viser at de fleste av oss har løyet til helsepersonell i løpet av livet. Her er noen av funnene i studien:

  • 77 prosent av pasienter har løyet eller unnlatt å fortelle detaljer om helsen deres til helsepersonell
  • Frykt for å bli dømt var den vanligste grunnen til å være uærlig med legen
  • 6 av 10 pasienter rapporterte at det var mer sannsynlig at de var ærlige med en lege de hadde truffet tidligere

Og det er særlig én ting vi synes det er vanskeligst å være ærlige om - nemlig livsstilsvaner.

Alkoholinntak, spisevaner, treninsrutiner og seksualvaner toppet listen over ting som ble løyet om. Deretter kom usannheter om symptomer.

Studien så også på hvorfor pasientene var uærlige med legen, og på førsteplass var altså frykten for å bli dømt. Deretter fulgte følelser som flauhet og skam.

Vi mennesker ønsker jo å fremstå best mulig, og det ser ut til at vi også har en tendens til å ta med denne holdningen inn på legekontoret - selv om vi i utgangspunktet er der for å få hjelp til ulike helseproblemer.

Generasjonsforskjeller

Undersøkelsen fant også tydelige generasjonsforskjeller.

Generasjonen som kalles «Gen Z», de som er født etter 1997, var de som oftest var uærlige med legen - og spesielt om seksualvaner, mer spesifikt seksuell historie.

Denne unge generasjonen var imidlertid ikke alene om å lyve til legen, og studien avslørte også helt egne usikkerheter for hver enkelt generasjon:

  • «Millennials» (født mellom 1981 og 1996) løy oftest om treningsvaner
  • «Gen X» (født mellom 1965 og 1980) var mest bekymret for å fortelle om alkoholvaner
  • «Baby Boomers» (født mellom 1946 og 1964) var oftest uærlige om spisevanene sine

Sistnevnte generasjon - Baby Boomers - var denne studiens mest ærlige. Flere eldre har kroniske sykdommer, og kanskje har dette gjort at godt voksne har lært at det er best å være ærlig med legen, skriver forskerne i studien.

Andre lærer på den harde måten, påpeker de - mer enn halvparten av de som har vært uærlige med legen sin, angret seg senere, blant annet fordi symptomene ble verre.

UNDERDRIVER: Noen av oss kan ha en tendens til å undervurdere symptomer når vi snakker med legen. FOTO: NTB
UNDERDRIVER: Noen av oss kan ha en tendens til å undervurdere symptomer når vi snakker med legen. FOTO: NTB Vis mer

– Vanlig å unnlate informasjon

Denne undersøkelsen var altså gjort på amerikanere, så vi hører med Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef ved Maja.no - er det vanlig at nordmenn lyver til legen?

– Jeg tror det er vanlig å unnlate informasjon som man synes er ubehagelig å prate om, eller å overdrive eller underdrive symptomer, sier hun.

Birketvedt påpeker at noen bevisst lyver for å få det de ønsker, for eksempel sykemelding eller en behandling.

Som oftest tror hun at vi pynter litt på sannheten eller unnlater å fortelle noen detaljer av helt andre årsaker.

– Noen tenker kanskje at informasjonen ikke har betydning for den aktuelle situasjonen. Og så kan man være redd for å bli dømt av legen, men man skal huske på at leger har sett mye og dømmer ikke, forsikrer Birketvedt.

På en annen side finnes det nok pasienter som underrapporterer symptomer i frykt for at det skal vise seg å være noe alvorlig og skummelt.

LEGE: Andrea Birketvedt. FOTO: Maja.no
LEGE: Andrea Birketvedt. FOTO: Maja.no Vis mer

Birketvedt tror vi er mest uærlige om:

  • Unnlate informasjon som man synes er flaut, for eksempel symptomer fra underlivet
  • Tabubelagte temaer, som antall sexpartnere, ereksjonsproblemer, alkohol, røyk- og rusbruk, vekt og kosthold
  • Vi overdriver eller underdriver symptomer

Generasjonsforskjeller

Men ser Birketvedt noen generasjonsforskjeller når det gjelder å være uærlig med legen?

– Jeg tror det er generasjonsforskjeller i form av hva man lyver om eller unnlater å fortelle. Den yngre generasjon synes kanskje det er vanskeligere å fortelle om seksuell atferd, rus og alkohol, mens den eldre generasjon pynter kanskje mer på sannheten hva gjelder oppfølging siden sist, kosthold og mosjon.

Hun tror også at den eldre generasjonen oftere kan underrapportere symptomer. De er kanskje vant til litt "verk her og der" og har lettere for å bagatellisere nye symptomer, påpeker hun.

Til slutt understreker hun:

– Jeg vil oppfordre alle - uansett alder, til å være oppriktig med legen, enten det er fastlegen, en nettlege eller lege på sykehuset. Vi har hørt og sett det meste, så det er ingen grunn til å være flau.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer