Vektøkning

Disse pillene kan gjøre at du legger på deg

Over 500 legemidler i Norge har vektøkning som en mulig bivirkning.

GÅ OPP I VEKT AV MEDISINER: Vektøkning er ifølge eksperten en vanlig bivirkning av legemidler.  Foto: Shutterstock / IAKOBCHUK VIACHESLAV
GÅ OPP I VEKT AV MEDISINER: Vektøkning er ifølge eksperten en vanlig bivirkning av legemidler. Foto: Shutterstock / IAKOBCHUK VIACHESLAV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et raskt søk på Felleskatalogen viser at det er meldt om vektøkning ved bruk av over 500 medisiner i Norge. 

- Det er en veldig vanlig bivirkning, og det er mange medisiner som kan føre til økt vekt, sier Sigurd Hortemo, som er overlege ved Statens legemiddelverk, og legger til: 

- Vi mener det ofte skyldes endring i appetitt og kontroll av matinntaket. Medisiner som endrer appetitten kan få deg til å spise mer. Noen midler gjør også noe med omsetningen av fettet, som kan føre til økt fettlagring. 

Videre forteller han at noen medisiner også kan gi ekstra væske i kroppen.

- Det er dumt at midler mot viktige sykdommer gir økt vekt. Det er selvfølgelig ønskelig å ha midler som ikke gir vektøkning, men dersom man har en alvorlig sykdom, må man ta medisinene uansett. 

Mange medisiner har vektøkning som en vanlig bivirkning, og rundt 1 av 10 brukere opplever økt vekt. Andre medisiner har vektøkning som en sjelden bivirkning. 

LES OGSÅ: P-piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over.

De vanligste legemidlene 

Hortemo sier at dette er de vanligste legemidlene som kan gi vektøkning:

P-piller: Noen går litt opp i vekt – andre kan oppleve redusert vekt av p-piller. Forandringene skyldes endret appetitt eller litt opphoping av ekstra væske i kroppen.

Legemidler mot depresjon: Vektøkning er rapportert som bivirkning ved bruk av de fleste typer antidepressive legemidler. Effekten på vekt varierer mye, og vektøkningen skyldes endret appetitt.

Legemidler mot epilepsi: Mange legemidler mot epilepsi har vektøkning som en vanlig bivirkning. Medisinene brukes dels ved epilepsi, dels ved behandling av psykiske sykdommer og dels ved behandling av nevropatisk smerte. Vektøkningen skyldes endret appetitt.

Glukokortikoider: Legemidler som brukes ved reumatiske lidelser, astma, KOLS og ved behandling av kreftsykdommer. Når midlene gis som tabletter og sprøyter, kan de gi vektøkning. Vektøkningen skyldes dels opphopning av vann i kroppen, dels økt fettlagring.

Antipsykotiske legemidler: Mange legemidler som brukes ved psykoser kan gi betydelig vektøkning. Vektøkningen skyldes endret appetitt.

Legemidler som senker blodsukkeret: Det finnes en rekke legemidler som kan senke blodsukkeret ved diabetes. Insulin og en gruppe legemidler som kalles sulfonylurea gir ofte litt økt vekt. Vektøkningen skyldes økt fettlagring i kroppen.

VEKTØKNING AV MEDISINER: Ifølge Felleskatalogen har over 500 legemidler i Norge vektøkning som mulig bivirkning.  Foto: Shutterstock / VonaUA
VEKTØKNING AV MEDISINER: Ifølge Felleskatalogen har over 500 legemidler i Norge vektøkning som mulig bivirkning. Foto: Shutterstock / VonaUA Vis mer

LES OGSÅ: Så mye må du kutte for å gå ned i vekt

Enkelte legemidler øker matlysten

Jøran Hjelmesæth er seksjonsleder og professor dr.med ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitetet i Oslo. Han sier at vektøkning er et resultat av kronisk energioverskudd.

- Det er forårsaket av høyere energiinntak fra mat og drikke, enn energiforbruk og forbrenning, sier han.

Enkelte medikamenter øker appetitten, mens andre kan redusere forbrenningen noe.

- De fleste medikamenter som gir vektøkning gjør det gjennom økt appetitt, sier han og trekker frem følgende medisiner som kan gi vektøkning: Nevroleptika, antidepressiva, visse antidiabetika (mot diabetes): sulfonylurea, insulin, antiepileptika, glukokortikoider og betablokkere.

Ekspertene vet ikke hvorfor noen av oss er mer utsatt for vektøkning ved medisinbruk enn andre. Den opprinnelige matlysten kan være en avgjørende faktor. Merker du at legemidlene fører til vektøkning? Den beste løsningen kan være å bytte medisiner. Ta det opp med fastlegen din. 

En komplett oversikt over hvilke legemidler som kan føre til vektøkning finner du på Felleskatalogen.no.

LES OGSÅ: Derfor blir du sulten av å sove for lite

Slik unngår du vektøkning

Økt appetitt trenger ikke å føre til vektøkning. 

- Ved økt appetitt er det en fordel å spise matvarer som metter godt, altså matvarer som inneholder mye fiber og proteiner. I tillegg kan man fylle på med så mye grønnsaker man vil, sier klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik.

Eksempler på fiberrik mat er grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, frø og nøtter. Nøtter er imidlertid veldig kaloririkt, og man må være forsiktig med å spise for store mengder. Et kosthold med mye kjøtt, kylling, fisk, melkeprodukter, erter, bønner og linser vil gi god metthetsfølelse. Velg de magre kjøtt- og meieriproduktene for å spare noen kalorier.

- Det kan være lurt å ha noen mellommåltider i løpet av dagen, for å unngå å være for sulten til hovedmåltidene. Som mellommåltid egner det seg godt med noe fiberrikt, som en frukt eller en grønnsak, sier Malvik.

Til info: Denne saken har tidligere  vært publisert på KK.no, men er tatt frem igjen for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer