Poteter til julemat:

Disse potetene bør du velge til julemiddagen

Det er faktisk stor forskjell på smaken!

POTETER TIL JULEMAT: Det er faktisk ganske stor forskjell på de forskjellige potet-typene. FOTO: NTB Scanpix
POTETER TIL JULEMAT: Det er faktisk ganske stor forskjell på de forskjellige potet-typene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er noe helt spesielt med nordmenn og julemat. De aller fleste av oss spiser ribbe eller pinnekjøtt, og det er ofte en samtalestarter nå i desember. Vi er gjerne skikkelig nysgjerrige på om kollegaen foretrekker det samme som oss!

Ifølge Ipsos (artikkel med tall fra 2018) spiser hele 81 prosent av alle nordmenn ribbe to til tre ganger eller oftere i løpet av julemåneden. Så mange som 73 prosent spiser pinnekjøtt like ofte.

Men uansett om vi spiser pinnekjøtt, ribbe, lutefisk eller kalkun i juleferien, er det én ting vi har til felles: Poteter! De hører nemlig med i så å si alle julemiddager. Men vet du hvilke poteter som faktisk passer best til din favorittrett?

LES OGSÅ: Restematen du ikke bør spare på

Test ut hva som er din favoritt

Gerd Byermoen er kommunikasjonssjef for Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun forteller at en undersøkelse gjort på oppdrag for dem i 2017 viste at svært mange nordmenn forbinder mandelpotet med jul og julemat.

Undersøkelsen viste også at 45 prosent kjøper andre poteter til fest enn til hverdags, mens bare 3 av 10 mener det er stor forskjell på smaken på de ulike potettypene.

- De fleste velger poteter ut i fra størrelse, farge og konsistens, men smaken er også svært forskjellig, så jeg vil anbefale å teste ut hva som er din egen favoritt, sier Byermoen.

Stjernekokken Harald Osa er ansvarlig for smak og matkultur i BAMA. Han har en spesiell forkjærlighet for de smaksrike norske potetene, det gjelder også til jul.

- Hvilke poteter man velger til julematen har mye med familietradisjoner å gjøre, og hvor i landet du bor. Det som er viktig er å velge smaksrike poteter til den kraftige julematen. Personlig velger jeg Mandelpotet eller den nord-norske sorten Gulløye til både pinnekjøtt, ribbe og fisk. Pimpernell er også en sort som egner seg godt til julematen, sier Osa.

LES OGSÅ: Fem ting du kanskje ikke visste om poteter

TRADISJONER: Hvilke poteter vi foretrekker til julemiddagen har mye med tradisjoner å gjøre. FOTO: Scanpix
TRADISJONER: Hvilke poteter vi foretrekker til julemiddagen har mye med tradisjoner å gjøre. FOTO: Scanpix Vis mer

Disse potetene kan passe til julemat

Valg av poteter handler altså ikke bare om smaken - men også om tradisjoner. Ønsker du å velge «riktig» potet til «riktig» julemiddag, kan kanskje denne oversikten fra Frukt.no hjelpe deg:

Ribbe: Til ribbe anbefaler vi en smaksrik potet, som Mandelpotet eller Pimpernel. Kerrs Pink passer også godt til ribbe men vil du ha en mer smaksnøytral potet, velger du Asterix.

Pinnekjøtt: Til pinnekjøttet passer de samme potetene til som til ribbe, Mandelpotet eller Pimpernel. Smaksnøytrale poteter som Asterix eller Folva passer godt hvis du ikke ønsker en like smaksrik potetsort.

Lutefisk: Til lutefisk passer en potet med mye smak. Mandelpotet er en sikker vinner, men også Gulløye og Ringerikspoteten er et godt valg.

Torsk: Til torsk er det ekstra godt med poteter som tar opp kraften på tallerkenen. Velg Asterix eller Beate.

Kalkun: Poteter med mye smak kan lett komme i veien for kalkunen, så velg en mer nøytral potet som Asterix eller Beate.

LES OGSÅ: Jul 2019: Dette er den mest populære julelåta

Dette er forskjellen på potetene

Noen potet-typer går igjen i de forskjellige rettene. Her er en oversikt over disse potetene og hva som kjennetegner dem. Informasjonen er hentet fra Frukt.no.

Mandelpotet:
Mandelpotet en delikatessepotet som dyrkes over store deler av landet, også langt oppe i fjellbygdene og nordpå. Mandelpoteter er små, avlange og oftest litt bøyd. Kjøttet er gult med karakteristisk smak.

Pimpernel:
Pimpernel er en langstrakt oval med grunne grohull. Kjøttet er gult og fast og litt melent, og den har en kraftig potetsmak.

Asterix:
Asterix har høyt tørrstoffinnhold og er en god matpotet som er lett å koke og lett å skrelle. Den er smaksnøytral.

Beate:
En av Norges vanligste potetsort. Knollene er lange og ovale, lys røde utenpå, hvite inni og med grunne grohull. En høst- og vinterpotet med bra matkvalitet og god lagringsevne, og er lett å behandle.

Gulløye:
Gulløye regnes som gourmetpotet, sammen med mandel og ringerikspotet, og er veldig godt egnet til lutefisk og rakefisk. Gulløye har en kraftig potetsmak og en melen konsistens.

Ringerikspotet:
Små, kantete og ujevne i fasongen og de har dype grohull. Skallet er sterkt rødt og kjøttet gult og svært melent.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer