Julemat

Disse potetene passer best til ribbe og pinnekjøtt

Har mye å si for smaksopplevelsen.

POTETER TIL JULEMATEN: Valg av potet kan ha mye å si for smaken på julemåltidet ditt.  Foto: photocrew - Fotolia
POTETER TIL JULEMATEN: Valg av potet kan ha mye å si for smaken på julemåltidet ditt. Foto: photocrew - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen må ha ribbe og noen ønsker pinnekjøtt, noen vil ha torsk, mens noen bare må ha lutefisk.

Hva vi foretrekker til julemiddag varierer fra person til person, men en ting er sikkert; alle disse rettene serveres med poteter. Men ikke tenk på karbohydratene, du må ikke nødvendigvis legge på deg av poteter.

Poteten funker til alt sies det, men det er visstnok ikke bare «potato, potato» hva slags potet du velger til maten. Det finnes nemlig mange ulike typer å velge mellom, og de kan alle by på ulike smaksnyanser. Men hvordan vet du hvilke poteter du burde velge til din julemiddag? Det skal vi finne ut av.

LES OGSÅ: Faller du for denne førjulsfristelsen?

Tradisjonsrike potetvalg

– Vi ser at nordmenn de senere årene har blitt mer bevisste på at det er forskjellig smak og egenskap på poteter. Mye henger også sammen med tradisjoner, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama til KK.no.

I de senere år har for eksempel Asterix tatt over for den mer vanlige Beate-poteten, og små delikatessepoteter som Amandine har også blitt veldig populære. Men hvor bevisste vi er på potetvalget ser ut til å være noe styrt av hvor vi bor.

– Ja, det er noen regionale forskjeller. Hvis man ser på hele året under ett, er det i byer og tettsteder mer utbredt å bruke ulike potetsorter til ulike måltider, enn det er på landsbygda, forklarer hun.

Ifølge Bama spiser nordmenn i underkant av 20 kilo poteter i året, og det er særlig i julemåneden desember at potetsalget når toppen. Og da blir gjerne både Asterix og Beate forbigått til fordel for den alltid populære mandelpoteten.

– Ringerikspoteter er en typisk julepotet, men mandelpoteten brukes gjerne hele året, forteller Linnert.

Men det finnes mange flere gode potetsorter å velge mellom til julematen.

Her er er Bamas anbefalinger:

Svineribbe

Mange går for den tradisjonelle svineribba til julemiddag, og den deilige sprø svoren er ofte høydepunktet. Og heldigvis er svor sunnere enn du tror.

Men ved å velge riktig type potet til ribba kan du løfte måltidet ennå et hakk. Fjellmandelen, med sin rike og intense smak, er kanskje førstevalget for mange, men også den smakskraftige pimpernellen gjør seg godt til ribbe.

Har du derimot lyst på en ordentlig gourmetpotet, bør du gå for den rødlige Ringerikspoteten som passer perfekt til tradisjonsmat.

LES OGSÅ: Fire grunner til at du bør spise mer søtpotet

Pinnekjøtt

Den røde Ringerikspoteten dyrkes på åkrene ved Tyrifjorden, og er også et klassisk tilbehør til pinnekjøtt.

Et annet godt valg er Gulløye. En gammel kvalitetspotet som dyrkes i de nordligste deler av landet, der en langsom modningstid sørger for god og kraftig smak.

Ønsker du derimot et mer smaksnøytralt alternativ ved siden av pinnekjøttet bør du gå for Asterix-poteten. Denne kokefaste poteten kan fint skrelles før koking og tilberedes på de fleste måter, men den egner seg ikke like godt til potetmos.

MATGILDE: Det finnes utrolig mye god julemat å velge mellom. Men ikke glem at poteten også er en viktig del av måltidet. Foto: Colourbox
MATGILDE: Det finnes utrolig mye god julemat å velge mellom. Men ikke glem at poteten også er en viktig del av måltidet. Foto: Colourbox Vis mer

Julens fiskeretter

Til lutefisk er både Ringerikspoteten og mandelpoteten populære valg.

Ringerikspoteten er fast og tørr, med et høyt stivelsesinnhold, mens mandelpoteten er liten og smakfull. Og jo mindre poteten er, jo kraftigere er smaken.

Kokt torsk gjør seg godt med en litt smaksnøytral potet som lar fisken komme til sin rett. Den danske Folva-poteten har evnen til å ta opp mye av kraften fra tallerkenen og passer derfor utmerket til juletorsken, men også Beate-poteten er et godt valg. Den er fast og fin i kjøttet og koker derfor ikke så lett i stykker.

Rakfisk er en råvare med mye smak, og her er Ringerikspoteten en klar favoritt. Dette skyldes ikke bare den gode smakskombinasjonen den gir, men også fordi det er dette som er tradisjonen.

Hvitt kjøtt

Selv om nakken på kalkunen er ekstra smaksrik, har kalkunkjøttet generelt en mild smak, og bør derfor serveres med poteter som ikke overdøver kjøttet. Her er både fjellmandelen og Beate-poteten gode valg.

Beate er en smaksnøytral potet som lar kjøttet stå i fokus, mens fjellmandelen som er noe mer rik på smak, harmonerer godt med kalkunen.

Til skinkesteik passer det fint med smaksrike poteter. Både fjellmandelen og den noe kraftigere pimpernellen er gode valg, så her kan du gå for din favoritt.

Til info: Denne saken har tidligere vært publiser på KK.no, men er funnet frem igjen til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer