Hudtips:

Disse produktene står IKKE i hudlegenes badehylle

Hudekspertene mener vi legger for mye penger i rens og fukt - men ett spesielt produkt er det verdt å bruke litt på.

HUDTIPS: Tre hudleger forteller oss hva de aldri hadde utsatt huden sin for - og hvilke produkter som er unødvendige. Foto: NTB
HUDTIPS: Tre hudleger forteller oss hva de aldri hadde utsatt huden sin for - og hvilke produkter som er unødvendige. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er jammen ikke lett å vite hva som gjelder når det kommer til hud. Å navigere blant alle utallige tips og trender på sosiale medier og i diverse magasiner, kan ofte føre til mer forvirring enn hjelp.

Vi prøver oss på å angripe tema hud i motsatt ende. Istedenfor en rekke tips om hva man bør gjøre og hva som hjelper mot det ene og det andre har vi spurt ekspertene om hva de aldri ville utsatt huden sin for.

Hudleger Anne Birgitte Thomas Nordal, Caroline Strandhagen og Emilia Hugdahl deler sine hud-don'ts. Det er bare å finne frem notatblokka.

1. Alltid vite

For Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken, er kunnskap første bud. Det kan dessverre være mye rart i produktene vi påfører rett på huden.

– Jeg skal alltid vite hva jeg påfører huden min og hvorfor jeg gjør det. Det er slik jeg alltid har kontroll på min egen hud! sier Nordal.

Derfor understreker hun:

– Jeg ville aldri, aldri kjøpt med meg på slump en parfymert, dårlig fuktighetskrem.

2. Én gang for alle: dette er nei

Det finnes ingen unnskyldninger. Enn så vanlig det måtte være eller har vært, så får solarium et stort nei fra hudlegene.

– Jeg vil ikke ta solarium fordi jeg ikke vil utsette meg for unødig risiko for hudkreft eller unødvendig prematur hudaldring, slår Nordal fast.

Og samme grad av forsiktighet og skepsis gjør du godt i å overføre til solfylte dager ute i det fri også. At solen tar hardt på huden og krever beskyttelse, er et åpenbart faktum.

– Jeg vil aldri legge meg ut i solsteken en sommerdag uten solbeskyttelse, dette er å be om å bli solbrent og igjen påføre meg unødvendige hudskader, minner Nordal.

Hudlege Caroline Strandhagen, som også jobber ved Hudklinikken, er like tydelig i sitt syn på solarium:

Solarium synes jeg skulle være forbudt. Jeg ser daglig så mange som har fått hudkreft grunnet solariumbruk i ungdommen, slår hun fast.

FY-FY: Både solarium og tid i solen uten tilstrekkelig med solbeskyttelse er no go. Foto: NTB
FY-FY: Både solarium og tid i solen uten tilstrekkelig med solbeskyttelse er no go. Foto: NTB Vis mer

Å beskytte huden mot UV-stråling er absolutt en topprioritet, minner Strandhagen.

Jeg prøver derfor alltid å bruke solkrem med høy faktor i perioden mars til oktober, forteller hun.

Emilia Hugdahl, hudlegespesialist og forsker på føflekkreft ved Universitetet i Bergen, er akkurat like anti-solarium som de andre to hudekspertene. «Selvsagt» skal solarium med på nei-listen.

Og heller ikke som «herding» av huden før sydenferie. Bruk heller selvbruning hvis du absolutt vil ha brunfarge! anbefaler hun.

3. Småkvisene kan skyldes denne uvanen

Blir du fort kveldstrøtt, eller har du en tendens til å slurve med hudpleierutinen om kvelden? Det er ikke ideelt.

Ifølge Nordal, er følgende noe du huske om kvelden. Hver kveld!

– Jeg sover aldri med sminke. Den går av hver kveld – uansett, understreker hun.

– Hvis ikke blir det fort småkviser, advarer hudlegen.

Når det er sagt, teller ikke en runde med sminkeserviettene akkurat som sminkefjerning. Faktisk, er ikke Nordal det minste fan av sminkeserviettene – selv om det ikke er krise å ty til dem en gang i blant.

– Sminkeservietter er ikke godt nok for å rense huden. Jeg ville aldri brukt sminkeservietter hver kveld som en del av hudrutinen, sier hun.

HUDLEGEN: Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudlinikken nevner blant annet solarium, sminkeservietter samt bruk av syrer og retinol på irritert hud som fy-fy. Foto: Anton Soggiu
HUDLEGEN: Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudlinikken nevner blant annet solarium, sminkeservietter samt bruk av syrer og retinol på irritert hud som fy-fy. Foto: Anton Soggiu Vis mer

4. Ikke ignorer irritasjoner

Når huden blir irritert, øm eller rød er det ikke bare å dure på som vanlig. Da kan det gagne deg å heller ta et lite steg tilbake – og definitivt revurdere enkelte av produktene dine.

– Hvis huden min er irritert og veldig sensitiv, vil jeg aldri påføre syrer eller retinol. Da pauser jeg heller alt bortsett fra beroligende fuktighetskrem til huden er oppe og går igjen, forteller Nordal.

– Går jeg rett på AHA-syrer på en allerede irritert hud, er hudbarrieren i trøbbel og det tar lang tid å hente seg inn, legger hun til.

Nordal minner også om at retinol og syrer ikke bør brukes kveld etter kveld.

– Da ville huden min vært helt ute og kjøre! Sakte intro med nye ingredienser er veien å gå for meg – og andre, forteller hun.

Når huden er irritert, eller blitt eksponert for hudirriterende behandlinger eller irriterende syrer, er det også greit å droppe å gå rett ut i sola. Mildt sagt!

– Det ville jeg aldri gjort. Da blir det pigmenteringstrøbbel, advarer Nordal.

TAS PÅ ALVOR: Hudlegen råder deg til å ta hudirritasjoner på alvor, og ikke dure på med dine vanlige produkter. Dropp syrer og innfør pause fra alt annet enn fukt om huden er irritert. Foto: NTB
TAS PÅ ALVOR: Hudlegen råder deg til å ta hudirritasjoner på alvor, og ikke dure på med dine vanlige produkter. Dropp syrer og innfør pause fra alt annet enn fukt om huden er irritert. Foto: NTB Vis mer

5. Simplere rutiner enn du tror

Er det noe vi gjerne hører mye om, så er det hudpleierutiner. Huden har godt av pleie både morgen og kveld – men ifølge Strandhagen, trenger det ikke alltid være så avansert vi kanskje tror!

First things first: rensing.

– Jeg renser alltid huden morgen og kveld. Dette er jo både for å fjerne partikler som har lagt seg på huden i løpet av både natten og dagen samt for å preparere den for nye produkter, sier Strandhagen.

Når det er sagt, er det faktisk ikke slik at du trenger å ha en lang produktrekke linet opp, og påføre dem steg for steg etter tykkelse i konsistens og så videre – slik vi gjerne er blitt lært opp til å tro.

– Jeg tror det ikke er bra å bruke altfor mange forskjellige produkter, det vil si, lag på lag med alle mulige ingredienser. Da får man nok ikke den effekten man er ute etter, sier Strandhagen.

I min jobb, ser jeg daglig at spesielt ungdommer har blitt lært opp til å bruke fete kremer fra sosiale medier og så kommer til meg fordi de har fått kviser, sier hun.

Har man derimot veldig tørr hud, skader det ikke å bruke fuktighetsgivere og mer fettbaserte kremer, legger Strandhagen til. Men de feiteste kremene bør ikke være allemannseie, slik som dagens trender gjerne vil ha det til.

UNNGÅR MANGE PRODUKTER: Hudlege ved Hudklinikken Caroline Strandhagen sier hun personlig unngår en masse produkter lag på lag. Foto: Privat
UNNGÅR MANGE PRODUKTER: Hudlege ved Hudklinikken Caroline Strandhagen sier hun personlig unngår en masse produkter lag på lag. Foto: Privat Vis mer

Personlig, holder Strandhagen seg til et knippe, gode og virkningsfulle produkter.

– Jeg bruker kun et C-vitaminserum på dagtid og eventuelt en tyntflytende solkrem over. Til natten bruker jeg enten en svak Retinolkrem eller en Tretinoinkrem, forteller hun.

Mer komplisert er det ikke.

Jeg har selv en fet hudtype og er derfor redd for å bruke kviseinduserende kremer. Tretinoinkrem eller retinolkrem er fine kremer til de som har acnehud, men er også samtidig fine antiagekremer, forteller hun.

Også Strandhagen kan oppleve tørr hud fra tid til annen, og når det er tilfelle supplerer hun med fuktighetskremer.

– Men alltid meget tyntflytende produkter. Jeg bruker også alltid lotionbaserte kremer, forteller hun.

Lotionbaserte kremer har ikke så høy andel fett i seg, er mer tyntflytende samt er bedre egnet til folk som har fet hud og de som lett får kviser eller nupper i huden, forklarer Strandhagen.

– Det er jo spesielt slike mennesker som trenger kun få produkter slik at de ikke dyrker frem kvisene med altfor fete kremer, understreker hun.

6. Dette trenger du kanskje ikke enda

Mange av skjønnhetstrendene konsentrerer seg om en rekke produkters virkestoffer. C-vitamin elskes for å kunne lysne og gi glød, assosieres retinol med anti-ageing. Men her har vi muligens blitt en anelse for ivrige, påpeker Strandhagen.

Både når det kommer til mengden vi bruker av diverse produkter – og når vi begynner med dem.

– Det er viktig å ikke starte altfor tidlig med sterke kremer i form av retinol med høy prosent uten å trappe gradvis opp. Vi anbefaler alltid gradvis opptrapping med kremer som er antiage, antisolskade eller antiacne, understreker hun.

Hvis ikke, vil man nok oppleve å få veldig tørr hud og i noen tilfeller eksem ved for hyppig smøring med slike sterke produkter.

– Vi anbefaler å starte med et mildt produkt, og kun smøre to kvelder i uken i noen uker. Så kan man trappe forsiktig opp, for huden venner seg gradvis til produktet, forklarer hun.

Antiage-produkter er faktisk heller ikke noe å forhaste seg med å innføre i hudpleien.

– Man bør nok heller ikke starte med slike kremer før man har rundet 30 år, sier Strandhagen.

Grunnen til at mange av oss ikke har noe særlig behov for antiage-produkter i ung alder, er enkelt og greit at man gjerne ikke har rukket å utvikle solskader enda. Det aller viktigste er derfor å bruke høy solfaktor, forklarer Strandhagen.

IKKE SÅ KOMPLISERT: Hudpleierutinen din kan med fordel være mye mindre komplisert og inneholde færre steg og produkter enn du kanskje tror! Foto: NTB
IKKE SÅ KOMPLISERT: Hudpleierutinen din kan med fordel være mye mindre komplisert og inneholde færre steg og produkter enn du kanskje tror! Foto: NTB Vis mer

7. Dropp det grove

Vi er gjerne lært opp til at huden har godt av en grov skrubb eller peeling med jevne mellomrom. Det føles kanskje digg og forfriskende å gi seg selv en kornete skrubb i dusjen - men når det gjelder ansiktshuden skal du være forsiktig.

Emilia Hugdahl ber oss styre unna alle «fysiske» peelingrodukter i ansiktet.

– Peelingprodukter med grove partikler er altfor brutalt mot huden og vil lage små skader i den. Bruk heller kjemiske peelinger som for eksempel glycolsyre eller salisylsyre, råder hun.

Når det er sagt, er det ikke akkurat fritt fram med disse heller.

– Også dette med måte. Maks én til to ganger per uke, legger Hugdahl til.

8. - Bruker ikke penger på dette

Mange av oss er nå blitt godt trente til å være kritiske til kvaliteten og innholdsstoffene i produktene vi påfører rett på huden, kroppens største organ. Og godt er det!

Men Hudlege Hugdahl poengterer at du med fordel kan være produkt-kritisk til hvilke hva slags produkter du i det hele tatt trenger. Selv har hun en rekke produkter som ikke får innpass i egen hudrutine.

– Jeg bruker ikke penger på egne, dyre øyekremer – du kan bruke samme produkter som til resten av ansiktet, tipser hun.

Det samme gjelder dyre renseprodukter og fuktighetskremer, fordi her finnes det mange gode, rimelige produkter å velge i, minner Hugdahl.

– Hvis det er ett produkt jeg kan anbefale å investere litt penger i, så er det C-vitaminserum. På disse gjenspeiles ofte kvaliteten i prisen, sier Hugdahl.

NEI-PRODUKTER: Hudlegespesialist Emilia Hugdahl sier nei til en rekke produkter, blant annet grovkornet skrubb, dyr øyekrem og parfymerte produkter. Foto: Privat
NEI-PRODUKTER: Hudlegespesialist Emilia Hugdahl sier nei til en rekke produkter, blant annet grovkornet skrubb, dyr øyekrem og parfymerte produkter. Foto: Privat Vis mer

9. Flere vanlige produkter er nei-produkter

Hugdahl kan trekke frem tre produkter som hun styrer helt unna. De er unødvendige.

Førstemann ut er kanskje ikke det mest overraskende:

– Jeg prøver i størst mulig grad å unngå parfymerte produkter, fordi de kan irritere huden, forklarer hun.

Derimot unngår hudlegen også oljer – noe vi har hørt mer enn én gang at er en god kilde til fukt. Men Hugdahl unngår rett og slett oljer av mangel på grunner til å benytte dem.

Det finnes ikke gode studier på at dette gir god hydrering av huden. Olje legger seg som et tett lag oppå huden. Jeg bruker heller fuktighetsgivende serum og kremer, sier Hugdahl.

Et tredje nei-produkt er alkoholbaserte tonere. Det er absolutt verdt å ta en titt i badeskapet for å kontrollere hva toneren din inneholder.

– Disse stripper huden og tørker den ut, minner hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer