Bilder Spredd På Nett

Disse rettighetene har du om intime bilder av deg spres på nettet

Leder for slettmeg.no: - Vi får rundt 500 henvendelser i året som omhandler bilder som uønsket ligger på nett.

HAR INTIME BILDER HAVNET PÅ AVVEIE? FÅ HJELP: Det viktigste du gjør om et bilde av deg spres på nett er at du snakker med noen og ikke går med det alene. Du kan også få hjelp til å få slettet bildet, for eksempel på Slettmeg.no Foto: DPA
HAR INTIME BILDER HAVNET PÅ AVVEIE? FÅ HJELP: Det viktigste du gjør om et bilde av deg spres på nett er at du snakker med noen og ikke går med det alene. Du kan også få hjelp til å få slettet bildet, for eksempel på Slettmeg.no Foto: DPA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppbevaring og deling av private og intime bilder på nett har vært mye omdiskutert den siste tiden. Først etter at Skam-Noora satte temaet på dagsordenen, og så etter at Sophie Elise Isachsen (21) fortalte om sine erfaringer etter at et bilde av henne var blitt delt. Men dette er dessverre ikke et uvanlig problem, og det meldes stadig om at også svært unge jenter får bildene sine delt på nettet. 

Men hva gjør du om dette skjer deg eller barnet ditt? 

- At private og intime bilder kommer på avveie er et økende problem. Mange av disse sakene anmeldes ikke, fordi den fornærmede føler skam og kanskje fortsatt har følelser for den som har spredd bildene. Bilder som blir spredd på nett, blir sjelden borte og det er svært belastende for den som blir utsatt - ikke minst gjelder dette for unge gutter og jenter. Man lever hele tiden med en frykt for hvem som har sett og fått tilgang til bildene, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen, til KK.no. 

- Vi ser også tilfeller der bildene brukes til utpressing. Kanskje særlig dersom partene er voksne kan det også handle om penger, hvor det presses med at flere bilder vil bli distribuert hvis man ikke betaler.

LES OGSÅ: Fire av ti kvinner har blitt stalket

Viktig å anmelde det

I Sophie Elise sitt tilfelle ble saken henlagt, og mange kan nok føle at det å anmelde ikke bare er belastende, men at det er stor sjanse for at det heller ikke fører noe sted. Nilssen minner om at alle anmeldelser likevel er viktig for politiets arbeid. 

- Det er viktig at man anmelder disse sakene. Selv om man skulle oppleve at politiet ikke får gått videre med saken, kan informasjonen være viktig. Kanskje kan informasjonen man kommer med være til hjelp i andre anmeldelser som kan føre fram.

Strafferammen rundt slike forhold varierer ut ifra omstendighetene. Private og intime bilder som spres kan straffes i henhold til blant annet straffelovens paragraf 266 hensynsløs atferd; Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år. Paragraf 263 omhandler trusler og kan også være aktuell. Truende ord eller handling kan straffes med inntil ett år. 

- Det er også straffbart å publisere seksualiserte bilder av barn under 18 år. Også andre paragrafer og lovverk kan slå inn, for eksempel Åndsverkloven og retten til eget personbilde. Heleribestemmelsen er også prøvd, sier Nilssen. 

LES OGSÅ: Er det egentlig greit å ta hevn? 

- Snakk med noen og få hjelp

Men hva gjør du om noe slikt skjer? At det anmeldes er viktig, men hvordan får du bort bildet? Og hvordan holder du hodet kaldt i en slik situasjon? 

Guro Skåltveit er senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet. Hun jobber mye med denne problematikken, blant annet gjennom nettressursen «Du Bestemmer» i samarbeid med Senter for IKT i Utdanningen - et prosjekt der det arbeides med å få større fokus på denne tematikken i undervisningen i skolen. De ønsker å få frem hvor viktig forebyggende arbeid med dette er slik at de unge ikke havner i slike situasjoner. 

Hun forteller at det å få et intimt bilde av seg selv spredd på nett er svært belastende for den det gjelder. Råd nummer én er å ikke sitte med dette alene. 

- Opplever du at noe er delt, så gjelder det å snakke med noen og få hjelp. Det kan være en venninne, helsesøster, en anonym hjelpetelefon – bare start et sted. Da vil du med en gang ufarliggjøre det litt før du tar mer konkrete grep, og sannsynligvis vil du høre at dette er noe mange andre har opplevd også. Du er ikke alene.

LES OGSÅ: Bruker du mye tid på selfies? 

Hvor man skal starte?

Når du er klar for å gå videre gjelder det å jobbe med å få bildet bort fra nettet. Dette kan for eksempel Slettmeg.no, som er en rådgivning og veiledningstjeneste for de som føler seg krenket på nett, hjelpe deg med. De har jobbet med dette lenge, og vet hvordan du enklest kan få kontakt med de som kan få et bilde fjernet fra en nettside. 

Når du er i en sånn situasjon så er det ikke så lett å vite hvor du skal starte, hvem du skal ringe, hvor du finner telefonnummeret. Hvor er telefonnummeret til Instagram for eksempel?

Også Skåltveit råder likevel alle som opplever at nakenbilder eller annen krenkende informasjon blir ulovlig spredt på nettet om å anmelde det. Om saken henlegges er det likevel viktig for politiet å få inn så mange tall og opplysninger om slike forhold som mulig. Dessuten kan en anmeldelse hjelpe deg ved at du får lagt skylden der den hører hjemme. 

Slettmeg.no vet i mange slike tilfeller hvem det er enklest å starte hos og hvordan du enklest mulig får innpass hos de som eier nettsiden der bildet eventuelt er publisert. Men det aller letteste er selvsagt å kontakte personen som la ut bildet. 

JO RASKERE, JO LETTERE: Jo raskere du får hjelp til å få bildet fjernet jo lettere er det.  Foto: Scanpix.com
JO RASKERE, JO LETTERE: Jo raskere du får hjelp til å få bildet fjernet jo lettere er det. Foto: Scanpix.com Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt

Over 500 søker hjelp årlig

Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og leder for nettsida Slettmeg.no. Tjenesten ble startet opp av Datatilsynet 2010, men drives i dag av Norsis. 

Tessem forteller at det først og fremst er yngre jenter som kontakter dem om intime bilder på avveie. Deres tjeneste er imidlertid for alle, og om lag 26 prosent av alle som kontakter dem er over 26 år gamle. 

- Jeg tror det at de er unge blant annet har å gjøre med at de eldre i mindre grad kommuniserer ved hjelp av bilder, sier han. 

Hvert år får de rundt 500 henvendelser som omhandler bilder som uønsket ligger på nett eller er spredt i apper. Dette tallet representerer imidlertid ikke omfanget av mennesker som søker hjelp hos dem, da de også har veiledere på nett. Slettmeg.no har omlag 300 000 unike brukere på siden sin. 

- Det er ikke noe underholdning her, så de er der for å få veiledning, sier Tessem. 

LES OGSÅ: Her skjer de fleste voldtekter

Vær rask når du skal ha slettet et bilde

Den enkleste måten å få slettet et bilde på er altså å kontakte personen som la det ut, forteller Tessem. Går ikke det er neste skritt å kontakte siden der bildet er lagt ut. Det kan i noen tilfeller være ganske greit, for eksempel er det relativt enkelt å finne riktig kontaktskjema hos Facebook. Andre ganger er det vanskeligere å vite hvor du skal ringe og hvem du skal snakke med, men det er nettopp hvordan man går frem i disse tilfellene Slettmeg.no har lang erfaring med. Tessems råd er å være så rask som mulig med å få hjelp til å få bildet fjernet. 

- Jo raskere du er, jo lettere er det. Går bildet viralt og sprer seg mange steder blir det vanskeligere. 

I de aller fleste tilfeller klarer man imidlertid å få bildet slettet. 

- Søk hjelp med en gang. For mange er dette tabu og de føler skam, men at noen har misbrukt et bilde av deg er aldri din feil, sier Tessem. 

LES OGSÅ: Når det er ditt barn som mobber - hva gjør du? 

- Ikke vær en nyttig idiot

Han har en oppfordring til de som måtte motta et slikt bilde også; 

- Mottar du et sånt bilde, så ikke del det videre. Ikke vær en nyttig idiot, men vær en god borger. Da stopper det hos deg, og du hjelper ikke den som startet det med å få det som han vil. Og du er ikke en nyttig idiot for ham. 

Er du forelder til en ung jente eller gutt som opplever dette er det ifølge Skåltveit dessuten kjempeviktig å droppe alt som kan styrke skammen og selvbebreidelsen hos den som har fått bildet sitt spredt på nettet.

- Aldri legg noe form for skyld på den som har opplevd dette. Ikke spør «hvorfor gjorde du det», eller «jammen, du vet jo at du ikke skal ta sånne bilder». Det er det verste du kan gjøre. Det er klart man kan ta bilder, og at du skal føle noe skam og skyld for andre sin ulovlige spredning av det er helt, helt feil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer