Datomerking på sminke

Disse sminkeproduktene bør du ikke bruke etter utløpsdato

Makeup-artistene fraråder å gi blaffen datomerkingen - spesielt for disse produktene.

DATOMERKING PÅ SMINKE: Makeupartistene forteller hvorfor du ikke bør bruke visse produkter etter utløpsdato. FOTO: NTB
DATOMERKING PÅ SMINKE: Makeupartistene forteller hvorfor du ikke bør bruke visse produkter etter utløpsdato. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det kan være vanskelig å vite sminkens holdbarhet, og særlig etter den er åpnet. Noen produkter brukes så lite at det kan ta år før innholdet er tomt. Men gjør det noe - er det en risiko å bruke et produkt du har hatt stående i mange år? Og er det i det hele tatt en holdbarhetsdato på sminke?

Melissa Murdick er en Los Angeles-basert makeupartist som deler erfaringer og gode sminketips via sin TikTok-konto. Med kjendiser som Selena Gomez og Ashley Park på kundelisten, har hun selv også opparbeidet seg en solid følgerskare på 1,2 millioner.

Murdick får ofte spørsmål fra følgerne sine om hvor lenge de kan forvente at sminkeprodukter skal vare. Går sminke faktisk ut på dato?

Den erfarne sminkøren tar på seg oppgaven med å avmystifisere temaet.

De fleste sminkeprodukter merket med et lite bilde av en krukke med et tall inni og en «M». M-en står for måneder og tallet indikerer antall måneder produktet kan brukes etter det er åpnet.

SJEKK EMBALLASJEN: Varigheten på sminken varierer stort mellom flytende og faste produkter. FOTO: Skjermdump TikTok/@itsmakeupbymelissam
SJEKK EMBALLASJEN: Varigheten på sminken varierer stort mellom flytende og faste produkter. FOTO: Skjermdump TikTok/@itsmakeupbymelissam Vis mer

Viktig å følge på disse produktene

Her gjelder det derfor å huske når produktet ble åpnet. Men hvor viktig er det å følge denne anbefalingen?

– Jeg mener du virkelig bør holde deg til symbolet på flytende produkter. Flytende produkter har en tendens til å bli ødelagt tidligere, mener makeupartisten.

Særlig gjelder det maskara som er borti øyet, flytende eyeliner og lignende, de bør kastes innenfor den anbefalte tidsrammen. Det har også makeupartist Karen A. Bessesen bekreftet til KK tidligere.

– Bruker man disse produktene over holdbarhetstiden kan det føre til øyeinfeksjoner og infeksjoner ved hårrøttene til øyevippene, forklarte Bessesen den gang.

ETTER ÅPNING: Har du kontroll på hvor lenge sminkeproduktene dine har vært åpne og hvor lenge de varer? FOTO: NTB
ETTER ÅPNING: Har du kontroll på hvor lenge sminkeproduktene dine har vært åpne og hvor lenge de varer? FOTO: NTB Vis mer

– Du hørte ikke dette fra meg

Kjendis-sminkøren på TikTok innrømmer at det ikke er like nøye å følge anbefalingen av sminkens holdbarhet for produkter som ikke er flytende.

For eksempel kan pudder kan holde mye lenger enn det symbolet på emballasjen indikerer. Fast sminke har lenger holdbarhet enn flytende, men dersom det står «24 M», altså to år, vil et pudder som regel holde lenger.

Som fagperson innrømmer Murdick at hun burde fraråde å overskride tidsrammen for produktet – kombinert med en liten humring, er hun derfor tydelig på at det bør gjøres på egen risiko.

Hun forklarer at det oppstår færre bakterier i et fast pudder og ingrediensene faste produkter inneholder, bruker gjerne lengre tid på å bli harske.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer