Solbrente øyne:

- Disse solbrillene kan være skadelige for øynene

Du bør beskytte øynene fra å ikke bli «snøblind» også om sommeren, men vær obs på at én type solbriller kan gjøre vondt verre.

SOLBRENTHET: Solen er digg og etterlengtet, men vi må alltid beskytte hud og hår og øyne. Foto: NTB
SOLBRENTHET: Solen er digg og etterlengtet, men vi må alltid beskytte hud og hår og øyne. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi er halvveis nedover påskefjellet med disse medfødte skiene godt koblet på begge beina – da er vi gjerne også ganske obs på å beskytte øynene mot det sterke sollyset. Vi er tross alt oppvokst med tanken om (og vel, følelsen av) at sollyset reflekteres i den kritthvite snøen. Da kan vi bli snøblinde, noe vi hvert år er mer enn villige til å prøve å unngå, enten det er av erfaring eller ikke.

Men visste du at dette slettes ikke begrenses til en påskeuke med litt vel mye sol? Du kan nemlig også bli «snøblind» om sommeren.

– Ved langvarig eksponering av UV-stråler kan øynene få solskader. Både kortsiktige skader som snøblindhet, og langsiktige skader som for eksempel grå stær, forklarer optiker hos Specsavers Åshild Martinsen til KK.

– Bekymret for de langsiktige skadene

Du har kanskje hatt den ubehagelige erfaringen av å bli snøblind? Vel, akkurat det samme kan skje med deg om sommeren.

– Det vi kjenner som snøblindhet er en form for solbrenthet. Den gir en skade på det ytre vevet i øyet, og forårsakes av overeksponering av UV-stråler kombinert med mye reflektering fra snøen, forklarer Martinsen.

Dette kan også forekomme på sommeren hvor man blir utsatt for reflekser fra for eksempel sjøen, bekrefter hun.

Ifølge optikeren, er det mange som ikke tenker over at man kan få solskader på øynene, og viktigheten av å beskytte øynene.

– Det er stort fokus på solkrem og beskytte huden for UV-stråler, men det er også like viktig å beskytte øynene, minner hun.

REFLEKTERING: Både solbrenthet på øynene og snøblindhet forårsakes av overeksponering for UV-stråling i kombinasjon med reflektering fra snø eller vann. Foto: NTB
REFLEKTERING: Både solbrenthet på øynene og snøblindhet forårsakes av overeksponering for UV-stråling i kombinasjon med reflektering fra snø eller vann. Foto: NTB Vis mer

Uttrykket snøblindhet er nok mer kjent for folk flest enn solbrenthet på øynene, tror Martinsen. Symptomene som kan forekomme – uavhengig om det er sommer eller vinter – er gjerne såre og røde øyne, rennende øyne, lysømfintlighet og noen ganger hovne øyelokk.

– Symptomene oppstår gjerne 8-12 timer etter eksponeringen for UV-strålene, forklarer hun.

– Som regel opptrer dette på begge øyne, fordi begge øyne har vært utsatt for den samme UV-eksponeringen, legger Martinsen til.

Og blir du først solbrent på øynene kan du oppleve å få UV-skader på den sarte huden rundt øynene i tillegg.

Ifølge Martinsen, forekommer det bare en sjelden gang at det kommer kunder med solskader på besøk – for opplever du vedvarende symptomer er det nemlig lege du skal til.

– Skadeomfanget avhenger av hvor lenge og hvor mye man blir eksponert for UV-stråler og intensiteten i UV-strålene. Som regel vil solbrentheten på øynene leges av seg selv i løpet av noen dager og vil ikke skade synet permanent, forteller Martinsen.

EKSTRA UTSATT: Reflektering fra vann i strekt sollys kan over tid bidra til å gjøre deg solbrent på øynene. Foto: NTB
EKSTRA UTSATT: Reflektering fra vann i strekt sollys kan over tid bidra til å gjøre deg solbrent på øynene. Foto: NTB Vis mer

Selv om solbrenthet på øynene som regel heles greit av seg selv, er det god grunn til å sørge for at øynene dine får solpauser.

– Det vi er mer bekymret for, er de langsiktige skadene som oppstår på grunn av eksponering av UV-stråling over tid som akkumulerer og kan føre til mer alvorlige øyesykdommer, sier Martinsen.

Dette er blant annet grå stær og aldersrelatert makuladegenerasjon, forklarer hun.

– Får motsatt effekt

For å verne om øynene dine om sommeren, er det viktig å gi dem tilstrekkelig med solskygge. Det gjøres godt ved hjelp av solhatt, caps eller solbriller – og aller helst en kombinasjon. Men vær obs på at ikke alle solbriller gir tilstrekkelig med beskyttelse.

Faktisk, kan noen solbriller rett og slett gjøre ting verre.

– Mørke solbriller uten UV-beskyttelse kan være skadelig for øynene, så det er veldig viktig å ha CE-merkede solbriller. Disse oppfyller minstekravene for beskyttelse av skadelige UV-stråler, forteller Martinsen.

Bruker man mørke solbriller uten UV-beskyttelse, får man rett og slett motsatt effekt.

– Pupillene utvider seg, og mer UV-stråler skader øynene, forteller Martinsen.

OPTIKEREN: Åshild Martinsen fra Specsavers forteller at selv om solbrenthet på øynene som oftest går over av seg selv, er de bekymret for den langsiktige påvirkningen. Foto: Specsavers
OPTIKEREN: Åshild Martinsen fra Specsavers forteller at selv om solbrenthet på øynene som oftest går over av seg selv, er de bekymret for den langsiktige påvirkningen. Foto: Specsavers Vis mer

Og fokus på solbeskyttelse er ekstra viktig for de små: Barn er ofte mer utsatt.

– De er gjerne mer utendørs enn voksne, og pupillene er større og mediene i øyet er mer gjennomsiktige og klarere slik at de skadelige strålende trenger mer inn, forteller Martinsen.

Når uhellet er ute og solbrentheten er et faktum, er det å ta seg en god gammeldags time-out som gjelder.

Får du symptomer, anbefaler optikeren dette:

– Ta pause fra solen, lukk øynene og opphold deg gjerne i et mørkt rom.

– Fuktighetsgivende øyedråper vil også lindre symptomene, legger hun til.

– Mange som ikke vet

Ikke bare er det slik at mange av oss ikke er helt klare over at vi bør beskytte øynene i stor grad, men Martinsen kan fortelle at vi har manglende kunnskaper om alternativene også.

Det finnes flere gode løsninger, utover solhatt og solbriller.

– Det er mange som ikke vet at man kan få solbriller med brillestyrken sin – både progressive glass og enstyrke, forteller hun.

På disse kan man faktisk også få polariserte glass som demper forstyrrende reflektering fra sjøen og snøen.

– Det er også mange kontaktlinsebrukere som ikke vet at det finnes kontaktlinser med UV-beskyttelse, så det kan være lurt å spørre optikeren om dette neste gang man er på kontaktlinsekontroll.

Kontaktlinser med UV bør derimot ikke avgjøre solbrillebruken din, naturlig nok.

– Det vil kun beskytte den delen av øyet som kontaktlinsen dekker, så solbriller vil være et godt supplement til å beskytte området rundt inkludert øyelokk og huden rundt øyet, forteller hun.

SOLBRILLE-OBS: Noen solbriller kan bidra til mer skade! Velg alltid CE-merkede solbriller. Foto: NTB
SOLBRILLE-OBS: Noen solbriller kan bidra til mer skade! Velg alltid CE-merkede solbriller. Foto: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer