Solbrente øyne:

- Disse solbrillene kan være skadelige for øynene

Du bør beskytte øynene fra å ikke bli «snøblind» også om sommeren, men vær obs på at én type solbriller kan gjøre vondt verre.

SOLBRENTHET: Solen er digg og etterlengtet, men vi må alltid beskytte hud og hår og øyne. Foto: NTB
SOLBRENTHET: Solen er digg og etterlengtet, men vi må alltid beskytte hud og hår og øyne. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi er halvveis nedover påskefjellet med disse medfødte skiene godt koblet på begge beina – da er vi gjerne også ganske obs på å beskytte øynene mot det sterke sollyset. Vi er tross alt oppvokst med tanken om (og vel, følelsen av) at sollyset reflekteres i den kritthvite snøen. Da kan vi bli snøblinde, noe vi hvert år er mer enn villige til å prøve å unngå, enten det er av erfaring eller ikke.

Men visste du at dette slettes ikke begrenses til en påskeuke med litt vel mye sol? Du kan nemlig også bli «snøblind» om sommeren.

– Ved langvarig eksponering av UV-stråler kan øynene få solskader. Både kortsiktige skader som snøblindhet, og langsiktige skader som for eksempel grå stær, forklarer optiker hos Specsavers Åshild Martinsen til KK.

– Bekymret for de langsiktige skadene

Du har kanskje hatt den ubehagelige erfaringen av å bli snøblind? Vel, akkurat det samme kan skje med deg om sommeren.

– Det vi kjenner som snøblindhet er en form for solbrenthet. Den gir en skade på det ytre vevet i øyet, og forårsakes av overeksponering av UV-stråler kombinert med mye reflektering fra snøen, forklarer Martinsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer