Søvn:

Disse spesielle lydklippene skal få deg til å sovne raskere

– Kan forkorte innsovningstid og gjøre dyp søvn dypere, sier søvnspesialist.

ROSA STØY: Blir du avslappet når du hører lyden av regn eller bølger? Da bør du teste ut lydtypen som kalles rosa støy! FOTO: NTB
ROSA STØY: Blir du avslappet når du hører lyden av regn eller bølger? Da bør du teste ut lydtypen som kalles rosa støy! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Synes du det er koselig å sovne til lyden av regnet som slår mot ruta? Eller er du avhengig av total stillhet for å få en god natts søvn?

Ulike lyder kan absolutt påvirke kvaliteten på søvnen vår. Vi har vel alle ligget våken på grunn trafikkstøy eller lyden av naboens høylytte fest? Noen lyder er rett og slett irriterende og forstyrrende.

Andre lyder virker mer søvndyssende - kanskje sover du som en stein på ferie, med lyden av en air condition i rommet og bølgeskvulp i det fjerne?

I så fall kan det hende at du har nytte av å sjekke ut det som kalles «hvit støy» og «rosa støy»!

Populære lydklipp

På apper som TikTok og YouTube er «white noise» og «pink noise» blitt svært populært - flere fremmer disse lydene som en god hjelper for de som sliter med søvnen. Det påstås at innsovningen og selve søvnen kan bli bedre.

Det finnes utallige lydklipp å velge mellom - på YouTube har én video med tittelen «Pink noise ten hours» over syv millioner visninger. Klippet spiller av lyden i ti timer, så lytteren kan ha den på i bakgrunnen gjennom hele natten.

Men kan slike lydklipp faktisk gjøre at vi sover bedre? Vi har sett på hva forskningen viser, og hørt med søvnekspert Ståle Pallesen.

ROSA STØY: Studier viser at rosa og hvit støy kan hjelpe oss med å sove bedre. FOTO: NTB
ROSA STØY: Studier viser at rosa og hvit støy kan hjelpe oss med å sove bedre. FOTO: NTB Vis mer

– Eksperimenter med lyder

Lyd er kjent for å hjelpe mange i søvn - for eksempel finnes det ulike typer lydmaskiner som spiller av lyden av bølgeskvulp eller regnskog.

Søvnekspert Michelle Drerup uttalte tidligere år til Cleveland Clinic at du absolutt kan eksperimentere med ulike lyder for å bedre søvnen.

Selv om vi ikke kan se lyder, finnes de i et fargerikt spekter - du kan tenke på det som en regnbue, forklarer Drerup.

Både rosa og hvitt støy består av alle frekvensene mennesker kan høre. I rosa støy er de lavere frekvensene mer dominerende, mens hvitt støy er perfekt balansert på alle frekvensene. Derfor vil du oppfatte disse to «fargelydene» ulikt.

Og ifølge studier er det nettopp rosa og hvit støy som kan hjelpe deg i søvn.

Men hva er disse to ulike lydene, egentlig?

Hvit støy

Hvit støy er en form for jevn lyd der alle frekvenser avspilles like høyt (med samme amplitude), og kan minne om:

  • Lyden av en vifte
  • Statisk TV-lyd
  • Lyden av en radiator
  • Aircondition

– Det er gjort undersøkelser med hvit støy som viste at dersom en hadde hvit støy på intensivavdelinger på sykehus så fungerte det som et filter for å utjevne støyen (naturlig støy i det miljøet) som gjorde at pasientene sov bedre, forklarer Ståle Pallesen, som er professor ved Universitetet i Bergen og knyttet til Nasjonal Kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssjukehus.

Det samme er vist for personer som bor i veldig støyende omgivelser - her bedret også hvit støy søvnen.

– Dette likner litt på den type støy en del med tinnitus spiller av for å få sove bedre, forklarer Pallesen.

Han trekker også frem en liten undersøkelse (gjort på fire små barn) som viste at 3 av 4 barn sov bedre under avspillingen av hvit støy.

Rosa støy

Rosa støy er en variant av hvit støy. Mens hvit støy er mer statisk, minner rosa støy mer om lyder vi finner i naturen, for eksempel:

  • Raslende blader
  • Bølger
  • Jevnt regn
  • Vind
  • Hjerteslag

Her er det lavere frekvenser som avspilles med noe høyere amplitude enn høyere frekvenser - med andre ord forhøyes basslydene. Et annet eksempel på rosa støy er lyden av en stor foss, forteller Pallesen.

Siden rosa støy er mer intens ved lavere frekvenser, skaper det en dyp lyd, og vi mennesker hører gjerne rosa støy som en flat eller jevn lyd.

Det er vist at hjerneaktiviteten blir mindre kompleks og mer synkron - altså at den ligner mer på søvn - når slik lyd blir avspilt, sammenlignet med ingen lyd. Dette kan fremme søvn, forklarer Pallesen.

– Det er også funnet at rosa støy kan forkorte innsovningstid og gjøre dyp søvn dypere, sier han.

Lyden kan virke beroligende og skape en «maskeringseffekt» som blokkerer andre forstyrrende lyder - for eksempel en snorkende partner eller en bjeffende hund, forklarer Michelle Drerup.

BEDRE SØVN: Noen kan oppleve bedre søvn ved å høre på spesifikke lyder. FOTO: NTB
BEDRE SØVN: Noen kan oppleve bedre søvn ved å høre på spesifikke lyder. FOTO: NTB Vis mer

Hvem kan det fungere for?

Det ser altså ut som at hvit og rosa støy kan fungere som et slags filter, slik at ujevn støy i miljøet i mindre grad forstyrrer søvnen. Dersom du sliter med søvnen, er det absolutt verdt å teste ut disse lydene!

De er svært enkle å finne - et raskt søk på «pink noise» eller «white noise» vil gi deg mange alternativer på for eksempel YouTube. En rask titt på blant annet TikTok viser personer som mener lyden hjelper dem med flere ting, i tillegg til søvn: Å stenge ut støy, konsentrere seg bedre når de studerer eller jobber, og å redusere stress.

Pallesen understreker imidlertid:

– Det trengs mer forskning for å kunne si noe om anvendbarheten i praktiske og kliniske sammenhenger.

Han forteller at det kan være individuelle forskjeller i hvilken effekt det har. Noen elsker jo å sovne til lyden av regn eller en vifte, mens andre synes det bare er forstyrrende.

– Jeg kjenner ikke til studier som spesifikt har undersøkt slike individuelle forskjeller, men om jeg skal spekulere ser jeg ikke helt bort fra at personer som liker mye stimulans – som personer med ADHD og ekstroverte – kanskje vil like disse stimuliene bedre enn andre, sier Pallesen, men understreker at dette ikke er bekreftete sammenhenger.

Utifra hva studier har vist så langt, mener Pallesen det er rimelig å anta at personer som bor i støybelastende områder - og små barn - er de som vil respondere best på rosa eller hvit støy for søvn.

– Det ville vært interessant og nyttig å undersøkt hvilken effekt hvit og rosa støy har for personer med insomni, legger han til.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer