Tenk etter: Hvordan tar du vare på deg selv når du er skikkelig stressa og emosjonelt utslitt?
Vi lever travle liv. Vi må sjonglere jobb, familie og vennskap, barn skal kjøres hit og dit - samtidig skal vi huske å spise sunt og trene - og så videre, og så videre.
Ikke minst har vi nylig vært igjennom to tøffe pandemi-år, og nå er nyhetene igjen fylt med elendighet.
På toppen av det hele skal vi også ta vare på oss selv.
Det er lett å ty til en ekstra lett og usunn middag når tiden ikke strekker til. En kjip dag på jobb fører fort til at favorittsnacksen havner i handlekurven. Og den vinflaska som egentlig var ment til helgen, den frister innmari mye etter en skikkelig stressende tirsdag...
Alt dette føles godt i øyeblikket (og det er klart vi skal unne oss både vin og sjokolade i blant!) men hjelper det egentlig på stresset vi føler på?

10 vitenskapelig beviste tips for å bli mer lykkelig
- Jeg kunne virkelig trengt et glass vin (eller tre) nå
Vi tar med oss en historie fra Suzie Pileggi Pawelski, en skribent og velvære-konsulent som spesialiserer seg i vitenskapen om lykke, og hvordan det påvirker relasjoner og helse.
I en artikkel på Psychology Today skriver hun om hvordan vi med fordel kan bli mer bevisst på hva vi tyr til som gir oss en umiddelbar lindring av stress.
Hun deler åpenhjertig om sin egen nylige opplevelse:
«De siste ukene hadde vært spesielt vanskelige, av mange årsaker. Jeg hadde følt meg emosjonelt utslitt mesteparten av tiden.
Da jeg kom hjem en kveld etter en spesielt krevende dag, var jeg overlykkelig fordi jeg hadde mottatt den siste leveringen av vin fra den månedlige vinklubben James (ektemannen) hadde gitt meg til jul.
«For en perfekt timing» tenkte jeg for meg selv. «Jeg kunne virkelig trengt et glass - eller kanskje tre - vin nå, for å roe de frynsete nervene mine»»
Mens hun så på alle vinflaskene som var pent satt opp på kjøkkenbenken, så hun for seg hvordan alle ville smakt, og hun kunne ikke vente med å åpne en av dem.

Men så innså hun at det hun ønsket ikke var det samme som det hun trengte:
«Jeg følte virkelig for å drikke. Uansett, ville jeg være sikker på at jeg fokuserte på hva som var fakta, i stedet for å la mine egne følelser ta overhånd.
Faktaene var klare: Jeg hadde ikke sovet mer enn en håndfull timer i løpet av de siste dagene - jeg hadde ikke spist mer enn noen hundre kalorier i de siste 24 timene. Jeg hadde hovedsakelig tatt vare på andre, og rett og slett ignorert meg selv. »
Hun innså at hvis hun begynte å drikke nå, ville det ikke være det beste for hennes fysiske og psykiske helse. Det ville med all sannsynlighet bare gjøre dagen derpå enda verre.
I stedet så hun etter hva som kunne gi henne selvomsorg. Hun spurte seg selv: Hva kan jeg gi meg selv, som faktisk vil gi meg energi og ny giv?

Dette er alderen hvor flest føler seg ulykkelige
Nytelse vs. positive følelser
Vi tar kontakt med psykolog og daglig leder for Onlinepsykologene.no, Kyrre Dyregrov, og spør ham om hvorfor vi har så lett for å ønske lettvinte gleder når vi kjenner på stress og ubehag.
- Vi mennesker er motiverte til å unngå ubehag. Det gjør gjerne at vi treffer kortsiktige valg som minsker ubehag der og da, men som i noen tilfeller på lenger sikt blir problematiske, sier han, og fortsetter:
- Det gjelder for eksempel også uro og stress - det kan være nyttig noen ganger å avlede seg selv eller distrahere seg på andre måter, men hvis vi aldri forholder oss til det som skaper uro og stress, og faktisk tør å gå nær det, ja, da blir det problematisk på sikt.

Når vi er stressa søker vi (forståelig nok) ofte til det som kan gi oss en umiddelbar lindring fra uroen vi kjenner på. I Suzies tilfelle var det vinen som fristet. For andre er det masse sjokolade, scrolling på telefonen eller et par ekstra kaffekopper.
Men vårt ønske om umiddelbar nytelse og stresslindring er ikke alltid like produktiv.
Det er nemlig en forskjell på umiddelbar nytelse og positive følelser, skriver Suzie Pawelski. De føles begge godt i øyeblikket - men positive følelser hjelper deg med å føle deg bra på lang sikt. Ofte er det beste vi kan gjøre for oss selv å bytte ut «umiddelbar nytelse» med bedre og mer varige belønninger.
Dette handler mye om selvomsorg, skriver Suzie Pawelski. Én måte å finne ut av hvordan du kan vise omsorg for deg selv, er å tenke over dette:
Hvordan ville du vist godhet til en nær venn som opplevde den samme uroen du kjenner på? Hvordan kan du ta valg som nærer deg og gir deg en følelse av velvære, i stedet for å drukne sorgene med noen glass vin?
- Vel så viktig å akseptere ubehagelige følelser
Vi spør Dyregrov om hvordan vi oppsøker slike positive følelser uten å ty til for mye vin og sjokolade. Han trekker først og fremst frem at det er vel så viktig at vi aksepterer og anerkjenner at det er greit å ha ubehagelige følelser også.
- Vi mennesker har flere ubehagelige enn behagelige følelser «i følelsesrepertoaret», og det er således helt menneskelig og normalt å kjenne på det i blant - og i noen perioder av livet kjenner vi mye på det.
Problemet er som regel ikke de ubehagelige følelsene i seg selv, forklarer han - men at vi ikke tillater oss selv å kjenne på dem, isolerer oss selv, eller dømmer oss selv fordi vi kjenner på dem.
- Da kan det være lett å ty til løsninger som demper ubehaget på kort sikt, men som kanskje skaper problemer på lenger sikt (hvis ett glass vin gradvis blir til fem glass vin).
Dyregrov er «fan» av å bruke ulike mestringsstrategier.
- Noen ganger kan det være OK å ta seg et glass vin, andre ganger kan det være OK å snakke med noen man stoler på, andre ganger trenger vi litt alenetid, og andre ganger igjen trenger vi kanskje å distrahere oss litt med en hobby eller noe annet. Jo flere bein man opplever at man har å stå på, jo bedre er det.
- Når bør vi faktisk åpne den sjokoladen - noen ganger må det jo være greit å kose seg med noe godt etter en stressende dag?
- Jeg tenker vi skal ha lov å unne oss selv. Det er mye god selvomsorg i å unne seg selv ting, sier psykologen.
Når vi unner oss noe, er det også et tydelig signal til oss selv om at: «jeg er viktig»/«det er viktig at jeg har det bra», påpeker han.
Det kan likevel være greit å ha dette i bakhodet:
- Så lenge du ikke kun bruker sjokolade til å stresse ned, men også tar i bruk andre måter å håndtere stress på, som å bruke det sosiale nettverket rundt deg, sette gode grenser, og på andre måter tar dine egne emosjonelle behov på alvor, så ser jeg ingen grunn til at det ikke skal være lov til å unne seg et glass vin eller ta seg en sjokoladebit i ny og ne.

Så, hva gjorde Suzie? I stedet for å ta seg noen glass med vin, lagde hun seg en kopp te og mediterte i badekaret. Hun ringte broren sin og hadde en dyp og meningsfull samtale med ham. Hun la seg tidlig.
«Selv om kvelden ble helt annerledes enn det jeg egentlig hadde planlagt, var det nøyaktig det jeg trengte. Jeg følte meg bedre i det øyeblikket, og dagen etter. Jeg våknet neste morgen og følte meg klar til å takle utfordringene som ventet.»

Slik finner du balanse i en stressende hverdag
7 sunne måter å takle stress
Til slutt tar vi med oss lege Susan Biali Haas sin liste over sunne måter å takle stress på. Hun har skrevet en artikkel om temaet på Psychology Today.
1. Pusteteknikker/meditasjon
Dypere pust gjør oss mer rolige. Du kan for eksempel prøve denne teknikken:
- Pust inn mens du teller til fire
- Hold pusten mens du teller til seks
- Pust ut mens du teller til åtte
Denne typen pusteteknikker har vist seg å gjøre kropp og sinn mer avslappet. Hjerterytmen roer seg, blodtrykket senkes, muskelspenninger reduseres og produksjonen av stresshormoner reduseres.
2. Gå en tur (eller annen fysisk aktivitet)
En gåtur kan hjelpe mot både stress og uro. All fysisk aktivitet er bra mot stress, men det trenger ikke alltid være så «fancy». En tur i nabolaget er bra for kropp og sinn!
3. Skriv ned det som bekymrer deg
Stress kan være overveldende og få oss til å sitte fast i bekymringstanker. Hvis du skriver ned det du tenker på og opplever, kan du få et helt nytt perspektiv på situasjonen. Selv om du ikke finner en løsning, vil det kunne være hjelpsomt og føles beroligende å skrive ned det du føler.
4. Få profesjonell hjelp
Det finnes en enorm hjelp og støtte i å dele problemene sine med en profesjonell samtalepartner.
5. Bruk mat som næring, ikke trøst
Det kan være lurt å se på mat som næring når du er stresset. Forsøk å holde blodsukkeret stabilt, ha sunn snacks tilgjengelig, velg mat som er bra for hjernekjemien (sunt fett, protein, fukt, grønnsaker).
6. Endre det du kan endre, og la resten gå
Når noe stresser deg, er det lurt å finne ut hva du faktisk kan gjøre med det. Lag en enkel plan, og ta det ett steg av gangen.
Hvis du stresser over noe du ikke kan gjøre noe med, øv deg på å la det gå. Dette blir lettere med tiden.
7. Fokuser på det du er takknemlig for
Når du føler deg overveldet av stress, kan du forsøke å endre fokuset til en liste over ting du er takknemlig for. Tenk over hva som går bra i livet ditt (uansett hvor stort eller lite det er).
Dette kan være vanskelig i starten, men du kan se på det som et daglig gjøremål, og husk at øving gjør mester!
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

- Særlig ett grep kan senke stressnivået betydelig

Stine mistet taleevnen på grunn av stress
