Kjæledyr:

Disse sykdommene kan du smittes med av kjæledyret ditt

Det er sjeldent, men de fibente kan smitte oss med bakterier, virus og parasitter.

KJÆLEDYR: Å ha kjæledyr kan faktisk være bra for helsa, men de kan også smitte oss med sykdom. FOTO: NTB Scanpix
KJÆLEDYR: Å ha kjæledyr kan faktisk være bra for helsa, men de kan også smitte oss med sykdom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Våre søte firbente bringer mye kos og kan til og med være bra for helsa. Men de kan også smitte oss med sykdom - på samme måte som vi kan smitte dem. I 2015 kom Vitenskapskomiteen for Mattrygghet med en rapport som viste at mennesker kan smittes med antibiotikaresistente bakterier fra dyr og omvendt.

I dag får kjæledyrene våre mer antibiotika enn før, og dermed antar man også at forekomsten av resistente bakterier øker. Hvor ofte det skjer at et kjæledyr overfører dem til eieren er imidlertid ikke mulig å si noe om, forteller Ulf Reidar Dahle, som er Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, til KK.

I dag regner man med at omkring 10 prosent av personer i Norge har antibiotikaresistente bakterier i kroppen, men fordi alle ikke blir syke blir det ikke kartlagt hvor mange som smittes via kjæledyr.

- Det er ordinære sykdommer som kan overføres fra blant annet hunder og katter og til mennesker - både bakterier, sopp og parasitter. Ut ifra det så bør man regne med at det kan inkludere resistente bakterier, sier Dahle.

LES OGSÅ: - En utenlandsreise innebærer mye stress for dyret

Kan smitte med flere sykdommer

For kjæledyret ditt kan altså smitte deg med sykdom.

«Cat-scratch-disease» er kjent for mange med katt. En katt som klorer eller biter deg gjennom huden kan gi en infeksjon med bakterien Bartonella Henselae, som kan gi langvarig feber, ifølge Folkehelseinstituttet. Dette går ofte over av seg selv, men når et dyr biter eller klorer deg gjennom huden bør du likevel til legen.

I tillegg kan hunder og katter blant annet smitte med bakterien campylobacterinfeksjon, som gir diaré hos mennesker, ifølge Folkehelseinstituttet. Du kan også få feber og influensasymptomer, og i noen tilfeller kan bakterien føre til alvorlig sykdom.

Ringorm er ikke uvanlig hos dyr, og noen av typene kan smitte mennesker. Dette er en soppinfeksjon, som har fått navnet sitt fra de røde ringene som oppstår i huden.

Katter, hunder og kaniner kan også ha pelsmidd. Denne midden etablerer seg ikke hos mennesker, men den kan overføres fra dyret og gir kløe og irritasjon.

Parasitten Toxoplasma Gonii finnes hovedsakelig hos katter, og er vanligst hos de yngste. Parasitten skilles ut gjennom kattens avføring. Ved førstegangssmitte hos gravide kan parasitten forårsake abort, tidlig død, misdannelser og senskader hos barnet dersom sykdommen ikke behandles i tide, skriver Folkehelseinstituttet. Smitte skjer stort sett via mat, spesielt dårlig varmebehandlet saue- og svinekjøtt, samt farse og kjøttdeigprodukter, men kan altså også skje ved kontakt med katteavføring og derfor rådes gravide til å unngå å tømme kattekassen.

Et annet eksempel på en parasitt som kan smitte fra dyr til menneske er spolorm, som kan gi en infeksjon med lite eller ingen symptomer og gjerne forsvinner av seg selv. I sjeldne tilfeller blir symptomene større, avhengig av hvor larven befinner seg.

LES OGSÅ: Hunden din forstår deg mer enn du tror

RINGORM: Ringorm er ikke uvanlig hos dyr, og noen av typene kan smitte mennesker. Dette er en soppinfeksjon, som har fått navnet sitt fra de røde ringene som oppstår i huden. FOTO: NTB Scanpix
RINGORM: Ringorm er ikke uvanlig hos dyr, og noen av typene kan smitte mennesker. Dette er en soppinfeksjon, som har fått navnet sitt fra de røde ringene som oppstår i huden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Svært sjeldent med smitte

Dette var noen eksempler, og det er mange virus, parasitter og bakterier som kan smitte mellom dyr og mennesker. Det er imidlertid svært sjeldent at våre kjære firbente smitter oss med sykdom.

- Det er sjeldent og da skal du også ha en dårlig immunstatus. Det finnes tilfeller av bendelorm og det finnes tilfeller av tarminfeksjoner, men det er veldig sjeldent, sier Olav Reksen, som er professor ved Veterinærhøgskolen.

I fjor høst ble en rekke reptiler som tidligere har vært ulovlige i Norge, lovlige. Flere veterinærer og dyrevernere var negative til lovendringen, blant annet på grunn av faren for smitte.

- De er jo kjent for å kunne overføre salmonella, så det må en være spesielt oppmerksom på, sier Reksen.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan det for noen reptiler være omkring 50 prosent av dem som er bærere av salmonella uten at de viser noen symptomer på sykdom.

ANTIBIOTIKARESISTENS: Fordi både vi og de firbente reiser mer og fordi kjæledyrene våre får mer antibiotika enn før øker risikoen for resistente bakterier. Fortsatt er det imidlertid sjeldent man smittes, og den største smittekilden er andre mennesker. FOTO: NTB Scanpix
ANTIBIOTIKARESISTENS: Fordi både vi og de firbente reiser mer og fordi kjæledyrene våre får mer antibiotika enn før øker risikoen for resistente bakterier. Fortsatt er det imidlertid sjeldent man smittes, og den største smittekilden er andre mennesker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Usikkert hvor lenge resistente bakterier blir i kroppen

I tillegg til at kjæledyrene våre får mer antibiotika enn før, er både dyr og mennesker mer på reise. Tar du med deg dyr fra andre land hjem, eller ditt dyr er i kontakt med dyr i utlandet øker risikoen.

- Men den aller vanligste smitten til mennesker kommer fra andre mennesker, påpeker Dahle.

Hvis du smittes med antibiotikaresistente bakterier så er det ikke slik at du nødvendigvis blir syk.

- Det vi antar er at om kroppen tar opp slike bakterier så kan de etablere seg, men vi vet ikke hvor lenge de blir værende. Det kan også være at det er flere som aldri klarer å etablere seg. Når det kommer nye bakterier inn i kroppen så må de finne en plass å være og det er ikke alltid det går, så det kan være at det er mange som prøver seg, men ikke får det til, sier Dahle.

I studier har man sett at etter bare noen uker er det langt færre av disse bakteriene i kroppen. Faren er størst når forekomsten av antibiotikaresistente bakterier øker og de med nedsatt immunforsvar rammes.

LES OGSÅ: Her blir vi oftest matforgiftet

God hygiene og rett bruk av antibiotika

Rådene for å unngå disse bakteriene er hygiene, vaksiner og at kun bruker antibiotika der det trengs.

- Rådene går blant annet på god håndvask om du for eksempel bli tilgriset med avføring fra et dyr, sier Dahle.

Reksen påpeker at smittefaren er lav.

- Det er på promillenivå, sier han.

Du skal med andre ord ikke være redd for å smittes av dyrene dine, men noen forholdsregler kan være greie.

- Jeg har hatt hund i mange år og jeg lar den aldri opp i senga, og jeg lar den ikke i møblene, og om den skal slikke meg i ansiktet så snur jeg meg slik at den ikke slikker meg på munnen men på kinnet, sier Reksen.

LES OGSÅ: 30 prosent av alle reiseglade nordmenn blir syke på ferie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer