Kjæledyr:

Disse sykdommene kan du smittes med av kjæledyret ditt

Det er sjeldent, men de fibente kan smitte oss med bakterier, virus og parasitter.

KJÆLEDYR: Å ha kjæledyr kan faktisk være bra for helsa, men de kan også smitte oss med sykdom. FOTO: NTB Scanpix
KJÆLEDYR: Å ha kjæledyr kan faktisk være bra for helsa, men de kan også smitte oss med sykdom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Våre søte firbente bringer mye kos og kan til og med være bra for helsa. Men de kan også smitte oss med sykdom - på samme måte som vi kan smitte dem. I 2015 kom Vitenskapskomiteen for Mattrygghet med en rapport som viste at mennesker kan smittes med antibiotikaresistente bakterier fra dyr og omvendt.

I dag får kjæledyrene våre mer antibiotika enn før, og dermed antar man også at forekomsten av resistente bakterier øker. Hvor ofte det skjer at et kjæledyr overfører dem til eieren er imidlertid ikke mulig å si noe om, forteller Ulf Reidar Dahle, som er Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, til KK.

I dag regner man med at omkring 10 prosent av personer i Norge har antibiotikaresistente bakterier i kroppen, men fordi alle ikke blir syke blir det ikke kartlagt hvor mange som smittes via kjæledyr.

- Det er ordinære sykdommer som kan overføres fra blant annet hunder og katter og til mennesker - både bakterier, sopp og parasitter. Ut ifra det så bør man regne med at det kan inkludere resistente bakterier, sier Dahle.

LES OGSÅ: - En utenlandsreise innebærer mye stress for dyret

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer