Brystkreft:

Disse tilbudene finnes for deg med brystkreft og dine pårørende

Det finnes flere måter å komme i kontakt med andre som går gjennom det samme som deg.

BRYSTKREFT: Det finnes flere tilbud for både pasienter og pårørende. FOTO: NTB Scanpix
BRYSTKREFT: Det finnes flere tilbud for både pasienter og pårørende. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner, og utgjør 22 prosent av alle krefttilfellene hos kvinner, ifølge Brystkreftforeningen. Daglig leder i Brystkreftforeningen, Beate Christine Wang, forklarer at det er en kompleks sykdom.

- Den kan klassifiseres på ulike måter, og det betyr også at brystkreft kan behandles ulikt fra pasient til pasient. Behandlingen avgjøres blant annet av svulstens størrelse, hvilke egenskaper kreftcellene i svulsten har og om kreftcellene har spredd seg til nærliggende lymfeknuter eller andre deler av kroppen, sier hun til KK.no.

Det er i dag vanskelig å forklare hvorfor noen får brystkreft. Det er ikke lett å peke på direkte årsaker, men man har kunnskap om faktorer som kan øke og redusere risikoen for å få krefttypen.

- Faktorer som kan øke risikoen for brystkreft er blant annet overvekt, alkohol og langvarig østrogenbehandling etter overgangsalder. Hormonelle forhold som tidlig menstruasjon, sen førstegangsfødsel, barnløshet og sen overgangsalder spiller også inn, sier Wang.

Faktorer som kan redusere risikoen for brystkreft er regelmessig mosjon, å føde sitt første barn før fylte 25 år, å føde flere barn og å amme.

LES OGSÅ: Nesten 90 prosent overlever brystkreft

SNAKK MED NOEN: Det finnes flere terapi- og samtaletilbud for pårørende av kreftpasienter. FOTO: NTB Scanpix
SNAKK MED NOEN: Det finnes flere terapi- og samtaletilbud for pårørende av kreftpasienter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tilbud fra Brystkreftforeningen

Brystkreftforeningen har flere tilbud for deg som er rammet av brystkreft. Du har muligheten til å møte andre rammede, men også å få muligheten til å glemme sykdommen litt ved å gjøre andre aktiviteter med personer som går gjennom det samme som deg:

  • Lokalforeninger. Brystkreftforeningen har 56 lokalforeninger spredd over hele landet, der du kan få møte andre medlemmer.
  • Prate med likepersoner som har gjennomgått det samme som deg.
  • Er du under 45 kan du få møte og prate med personer nærmere din egen alder.
  • Forskjellige aktiviteter, kurs og samlinger arrangeres for pasienter.

Her kan du lese mer om tilbudene.

Oslo Universitetssykehus, Ullevål og Radiumhospitalet tilbyr kurs for pasienter som gjennomgår brystkreftbehandling. Anne-Lise Flatland er sykepleier ved poliklinikken på Radiumhospitalet og er med på å lede kurset.

- Kurset varer i tre dager over tre uker og varer i fire timer. Hensikten er å gi informasjon, undervisning og å skape trygghet videre i behandlingen. I tillegg gir det pasientene mulighet til å stille spørsmål og å dele erfaringer med hverandre, sier Flatland til KK.no.

Kurset inneholder flere temaer, blant annet kirurgisk behandling av brystkreft, utfordring og mestring i forhold til sykdommen og behandlingen.

- Vi snakker mye om det å stå i det lange løpet som en brystkreftbehandling er. Behandlingen varer jo ofte i nesten et år. Hvordan man skal komme tilbake til hverdagen etter dette kan være utfordrende.

I tillegg får pasientene informasjon om både samliv og seksualitet, og andre ting som kan være krevende i behandlingsperioden.

MØTES FOR EN PRAT: Det å snakke med andre i samme situasjon hjelper mange. FOTO: NTB Scanpix
MØTES FOR EN PRAT: Det å snakke med andre i samme situasjon hjelper mange. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tilbud for pårørende

Å oppleve at en du er glad i er alvorlig syk kan være ekstremt krevende. Om du har barn over femten eller andre yngre pårørende finnes det også tilbud for dem. En av dem er Ung Kreft, en frivillig organisasjon som har tilbud både for kreftpasienter og pårørende.

- Ung Pårørende er et tilbud til pårørende mellom 15 og 35 år og finnes i Oslo, Bergen, Tønsberg, Trondheim og Tromsø, forklarer prosjektkoordinator i organisasjonen, Marie Otterbeck Gravråk, til KK.no.

Der får pårørende muligheten til å møtes i grupper og prate om alt fra sykdommen til helt andre ting. Gruppene ledes av personer som har vært gjennom noe lignende selv.

- Gruppene ledes ikke av fagpersoner, men av likepersoner, altså at de har erfaring med å være pårørende selv. Det varierer litt hva som skjer på gruppene, men man prater gjerne om det man føler rundt sykdommen, før møtene ofte avsluttes med at man spiser litt mat, spiller spill eller går en tur.

Gravråk understreker at man ikke alltid trenger eller føler for å si noe, og at det viktigste er følelsen av et fellesskap med andre som forstår deg. I tillegg tilbyr Ung Kreft det som kalles likepersonstjeneste, Ung Kontakt, der pårørende kan ha en-til-en-samtaler med noen som har vært gjennom det samme.

- Da kan man treffes og ta en kaffe eller gå en tur, og ha en person til oppfølging.

Hvis du vil vite mer om tilbudet finner du kontaktinformasjon til Ung Kreft her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer