Underlivsplager

Disse tingene bør du helst se etter når du speiler underlivet

De aller fleste plagene er helt ufarlige - men ekstremt irriterende!

UNDERLIVSPLAGER: Så å si alle kvinner opplever underlivsplager fra tid til annen, men det er ikke så mange som vet hva det kommer av. Vi husker vel alle da Charlotte York fra Sex & The City hadde en «depressed vagina»? FOTO: HBO
UNDERLIVSPLAGER: Så å si alle kvinner opplever underlivsplager fra tid til annen, men det er ikke så mange som vet hva det kommer av. Vi husker vel alle da Charlotte York fra Sex & The City hadde en «depressed vagina»? FOTO: HBO Vis mer
Publisert

Å ta en rask titt nedentil kan faktisk være nyttigere (og viktigere) enn man tror. Den beste måten å virkelig lære å kjenne sitt eget underliv er å ta saken i egne hender, finne frem et speil og rett og slett få en oversikt over hvordan det faktisk ser ut der nede.

Underlivet vårt kan jo være vanskelig å forstå til tider. Det vi må huske på, er at det er blant kroppens mest sensitive områder, og at man derfor må være nøye med hvordan man behandler det - samt at man sjekker med jevne mellomrom for å forsikre seg om at alt står bra til.

Røde prikker

Men hvordan vet man egentlig at ting er som det skal være - eller eventuelt ikke er som det skal være?

Røde prikker er jo en kjent sak «der nede», både hos kvinner og menn. Oftest skyldes dette noe så ufarlig som intimbarbering, og selv om det ikke er skadelig på noen måte, kan det være fryktelig irriterende. Ingrid Fallet, fagsjef for hud i Omega Pharma, har tidligere forklart til KK at de aller fleste som barberer seg nedentil opplever dette:

- Mer enn 90 prosent av unge kvinner barberer seg nedentil og stadig flere menn gjør det samme. Intimbarbering kan gi eller forverre enkle problemer som tørr hud, men også virusinfeksjoner som mollusker og condylomer. Personer som har tørr hud eller atopisk eksem i utgangspunktet er mer utsatt. De fleste som barberer seg opplever problemer med rødhet, kløe og prikker i huden. Dette er noe mange unge aksepterer og er villig til å leve med, sa hun.

Vorter i underlivet

Men det er ikke bare røde, ufarlige prikker som kan dukke opp i underlivet. Vorter er en annen ting, men som også er helt normalt. Kjønnsvorter opplever nesten alle seksuelle personer å få minst én gang i løpet av livet. Ifølge jordmor Susanne Andreasson er vorter, eller kondylom som det heter på fagspråket, en seksuelt overførbar sykdom som er helt ufarlig.

- De fleste som har det merker knapt at de er rammet av det, mens for noen kan det forekomme kløe, svie eller små blødninger. Det kan også gjøre litt vondt under samleie om vortene ligger akkurat i skjedeåpningen, sier hun til svenske Baaam.

Soppinfeksjon

Man sjekker gjerne underlivet sitt om man føler ubehag, kløe eller svie. Den absolutt hyppigste underlivsplagen blant kvinner - og som det er verdt å sjekke opp ordentlig er soppinfeksjon - forårsaket av en gjærsopp som heter Candida Albicans. Over 75 prosent av kvinner har opplevd en episode med vaginal soppinfeksjon før fylte 25 år.

– Soppsporer utgjør en naturlig del normalfloraen i skjeden, men når soppen øker i mengde og skaper ubalanse i den normale bakteriefloraen i underlivet, kan det gi plager. Årsaker til endring i kan for eksempel være graviditet, diabetes eller overdreven intimhygiene, har Catherine Bjørke, gynekolog ved Aleris-Colosseum-Nobel på Majorstua i Oslo, tidligere sagt til KK.

Symptomer kan være kløe, sårhet og svie, samt endret konsistens på utfloden. Ofte er utfloden hvitaktig og tykkere, litt som cottage cheese.

– Noen kvinner opplever stadig tilbakevendende soppinfeksjoner, og det kan bli en mer eller mindre kronisk tilstand. Stadig tilbakevendende soppinfeksjon kan gi såre vaginalslimhinner, og dette kan igjen føre til smerter ved samleie.

Ved soppinfeksjon vil de fleste respondere bra på reseptfri lokalbehandling med krem og vagitorier (tabletter som føres opp i skjeden), men ved stadig tilbakevendende plager bør man oppsøke lege for å verifisere at det faktisk dreier seg om en soppinfeksjon, og ikke noe annet.

HEMOROIDER: Som regel går hemoroider over av seg selv, men legen kan hjelpe med smertelindring og annen behandling, FOTO: NTB Scanpix
HEMOROIDER: Som regel går hemoroider over av seg selv, men legen kan hjelpe med smertelindring og annen behandling, FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hemoroider

Klør det baki der? Gjør det vondt å gå på do? Da kan det være at du har hemoroider. Ta gjerne en titt med speilet, men smerter i endetarmen og friskt blod på toalettpapiret er stort sett sikre tegn på at det er hemoroider. Det er smertefullt - men slapp helt av, det er ikke farlig!

- Hemoroider er veldig vanlig, det antas at det er flere mennesker som får hemoroider i løpet av livet, enn det er mennesker som ikke får det, har Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen, tidligere uttalt til KK.

Hemoroider er rett og slett utposninger av blodårer som oppstår i endetarmen, som kan føre til analkløe, blødning og smerter. Og det regnes at så mye som en tredjedel av befolkningen har hemoroider. Men hvorfor får man det egentlig?

– Det skyldes jo ofte at man går med økt trykk i buken over lengre tid. Dette kan være langvarig forstoppelse for eksempel, men også graviditet. Gravide er spesielt utsatt, forteller han.

Som du sikkert ser er underlivsplager i de aller fleste tilfeller helt uvanlig, men det skader aldri å sjekke ståa «der nede» - så dra frem speilet og sjekk deg med jevne mellomrom!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer