Skam

Disse to tingene skammer kvinner seg mest over

– Uansett hvordan en kvinne velger å utføre morsrollen kan man risikere spørsmål og kritikk med påfølgende skam.

ULIKE FORMER FOR SKAM: Skam rammer oss alle fra tid til annen og kan være svært ubehagelig, men visste du at kvinner og menn ofte skammer seg over ulike ting? FOTO: NTB Scanpix
ULIKE FORMER FOR SKAM: Skam rammer oss alle fra tid til annen og kan være svært ubehagelig, men visste du at kvinner og menn ofte skammer seg over ulike ting? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det brenner i kinnene og det gjør vondt i magen, du vil bare synke ned i jorden og forsvinne. Skam er en av de mest ubehagelige følelsene vi har og noe de fleste av oss gjør alt vi kan for å unngå. Men hva er egentlig skam og hva skammer vi oss mest over?

Tormod Huseby er spesialist i psykiatri og har skrevet flere bøker om psykisk helse, deriblant den nye boken «Er du stolt av meg pappa?» som handler om at anerkjennelse i oppveksten er avgjørende for å utvikle en god og trygg selvfølelse.

Han forklarer at det er viktig å skille skam fra skyldfølelse.

– Skyldfølelse er primært en følelse av at man har gjort noe feil, mens skam handler mer om at man føler man er feil. Tidligere var skam gjerne forbundet med å ikke oppføre seg anstendig og at man skulle følge samfunnets strenge normer. Den moderne skammen handler mer om at man skal være selvstendig og ikke trenge andre på samme måte som før.

– Idealet i vår samfunnskultur er å være «human doing» og ikke «human being». Man skal prestere, noe som gjenspeiles i sosiale medier som har blitt en skjønnhetsversjon av våre egne liv. Vi er overopptatt av «likes» og av å vise hvor vellykkede vi er, sier han.

Kan utvikle seg til giftig skam

Ifølge psykiateren kjenner vi alle jevnlig på skam, kanskje særlig i perioder hvor vi ikke har det helt bra og føler oss nedstemte.

Men hvis vi lar skammen og de negative tankene få elte, og vi hele tiden føler at alt ved oss er feil, går det over til å bli en giftig skam.

– Vi har alle perioder med normal nedstemthet og da kommer gjerne skambelagte minner frem. Selv begynner jeg å tenke på episoder fra fortiden som jeg skammer meg over, men så fort jeg er tilbake til mer normal fungering tenker jeg ikke på det samme. Det er lettere å ikke skamme seg om man har det bra, sier Huseby.

– Skammønsteret har ofte rot i tidlig barndom, spesielt om man har opplevd skaminduserende miljøer. Mønsteret er destruktivt, men det kan også være noe kjent og kjært ved å erkjenne at man har skam. Slik går man rundt og opprettholder tanker om at man er feil.

Ulike skamtriggere

Kvinner og menn har også ulike skamtriggere. Huseby viser til den amerikanske professoren Brené Brown, som i nesten to tiår har forsket på skam. Hun mener kvinner først og fremst skammer seg over utseendet, dernest kommer morsrollen i alle fasetter.

– Uansett hvordan en kvinne velger å utføre morsrollen kan man risikere spørsmål og kritikk med påfølgende skam. Og ifølge Browns forskning anser samfunnet morsrollen og kvinnerollen som uløselig knyttet til hverandre. Andre store triggere hos kvinner er det å bli avvist, være upopulær, være til bry og ikke være ung nok, sier Huseby.

– Dette er knyttet til at kvinner er mer opptatt av fellesskap og ikke konkurranse, slik menn er seg imellom. På kjønnsmarkedet vet man at ungdommelighet og skjønnhet er høyt verdsatt, mens det for menn handler om makt og status.

Menns største skamtrigger er ifølge Brown svakhet, noe Huseby også kjenner igjen fra terapirommet.

– Senest i dag hadde jeg en pasient som har opplevd å bli utestengt i oppveksten og som tviler på om han er bra nok for sin nåværende samboer. Han er blant annet redd for å fortelle om sjalusi og usikkerhet, fordi han kan bli oppfattet som svak og dermed avvist. Menn skal jo tradisjonelt sett være sterke og den såkalte beskytteren av kvinner, sier han.

SKAM HOS KVINNER: Å bli kritisert for morsrollen er ifølge psykiater Tormod Huseby en av de største skamtriggerne hos kvinner. FOTO: Tove K. Breistein
SKAM HOS KVINNER: Å bli kritisert for morsrollen er ifølge psykiater Tormod Huseby en av de største skamtriggerne hos kvinner. FOTO: Tove K. Breistein Vis mer

Ofte knyttet til kropp og utseende

Per Einar Binder er psykolog og professor i psykologi ved Universitetet i Bergen. Han sier kvinner og menn stort sett skammer seg over de samme tingene, men at kvinner skammer seg mer over tema som har med kropp, seksualitet og mat å gjøre.

– Noen studier kan tyde på at kvinner også kjenner mer skam over å bryte miljønormer, for eksempel å kaste fra seg søppel i naturen. På den motsatte siden er det en tendens til at menn skammer seg mer enn kvinner over å gråte og vise emosjonell sårbarhet, sier han.

– Når normer endrer seg, endres også hva man skammer seg over. Det har for eksempel skjedd store normendringer innen seksualitet. For 100 år tilbake var normene for seksuell utfoldelse svært strenge, og verre enn som så, for mange var det skam knyttet til å i det hele tatt ha seksuelle ønsker og behov. Imidlertid er det kommet nye normer til, og i dag er det mange perfeksjonistiske ideal, knyttet både til kropp, utseende og arbeid.

Bli bevisst sin egen skamfølelse

Skamfølelsen oppstår ifølge psykologen i tidlig barndom, idet vi begynner å bli selvbevisste. Men de gjør et byks i puberteten, da evnen til å se oss selv utenfra øker.

Det er imidlertid flere ting man kan gjøre for å føle seg bedre. Først og fremst bør man ifølge Binder bli bevisst sin egen skamfølelse.

– Dersom vi bare skyver den vekk, tar vi ikke konsekvensen av at vi har det vondt. Ubehagelige følelser, som skam, forteller oss noe viktig – vi trenger hjelp, støtte eller medfølelse. Enten fra andre, eller oss selv. Det kan være en god ting å benevne følelsen for seg selv, «nå kjenner jeg skam», og gjerne også benevne ubehaget «uff, dette kjennes fælt». Det vi kan sette navn på, føler vi lettere at vi mestrer. Jeg en stor fan av selvmedfølelse i slike situasjoner.

– Deretter kan vi gi oss selv en påminnelse om at vi ikke er alene her i verden om å kjenne skam. Situasjoner som fremkaller skam varierer mellom mennesker, men smerten er den samme. Still deg spørsmålet: Hva trenger jeg når jeg har det på denne måten? Kanskje er det noe du trenger å høre, noe du kan si til deg selv eller noe du trenger å gjøre. Snakk med deg selv, eller gi seg selv litt ekstra omsorg, råder han.

Mange blir people pleasere

Psykiater Tormod Huseby forklarer at personer som ikke har blitt anerkjent i oppveksten som den de er, vil oppleve skammen annerledes.

– Det er ikke sjelden jeg hører pasienter si de er verdiløse, noe jeg synes er et trist utsagn. En annen vanlig kommentar er «hvis andre ser meg som jeg virkelig er, vil de forlate meg». Med slike tanker gjør man alt man kan for å tilfredsstille andre.

– I terapirommet møter jeg mange flinke og vellykkede mennesker som har utviklet to mønstre som er veldig vanlige om man ikke har blitt bekreftet og anerkjent i oppveksten. Den ene er en selvoppofrende væremåte, såkalte «people pleasere», mens den andre væremåten fokuserer på prestasjoner. Ofte mangler slike personer magemål for dette, ingenting er bra nok og man har svært høye standarder for hvor flink, søt og empatisk man skal være.

For å komme over skammen, er et av psykiaterens råd å tørre åpne opp for andre.

– Hvis man er åpen, blir man åpnende. Når man er sårbar vil den andre parten føle seg tryggere og kan by på egen sårbarhet, uten frykt for å bli avvist. Paradokset er at tilknytningen blir bedre og man får et tryggere forhold, sier han.

– Du risikerer selvfølgelig at ikke alle tar deg imot, men hvis du tar sjansen blir du ifølge Brené Brown i alle fall avvist som den du er. Mange tror de skal bli likt av alle, men liker ikke alle selv heller. Og hvorfor skal alle like deg? Hvis du fremstår slik du faktisk er, blir du ikke likt av alle. Gå dit kjærligheten er. Hvis man er rimelig normal, slik de fleste er, vil det alltid være noen som tar imot en slik man er. Men man må tørre å utfordre seg selv.

– Mitt motto er at man må våge, det er den beste veien for å komme seg videre. Gjennom å feile og bli avvist, styrker man sitt eget sanne selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer