Skam

Disse to tingene skammer kvinner seg mest over

– Uansett hvordan en kvinne velger å utføre morsrollen kan man risikere spørsmål og kritikk med påfølgende skam.

ULIKE FORMER FOR SKAM: Skam rammer oss alle fra tid til annen og kan være svært ubehagelig, men visste du at kvinner og menn ofte skammer seg over ulike ting? FOTO: NTB Scanpix
ULIKE FORMER FOR SKAM: Skam rammer oss alle fra tid til annen og kan være svært ubehagelig, men visste du at kvinner og menn ofte skammer seg over ulike ting? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det brenner i kinnene og det gjør vondt i magen, du vil bare synke ned i jorden og forsvinne. Skam er en av de mest ubehagelige følelsene vi har og noe de fleste av oss gjør alt vi kan for å unngå. Men hva er egentlig skam og hva skammer vi oss mest over?

Tormod Huseby er spesialist i psykiatri og har skrevet flere bøker om psykisk helse, deriblant den nye boken «Er du stolt av meg pappa?» som handler om at anerkjennelse i oppveksten er avgjørende for å utvikle en god og trygg selvfølelse.

Han forklarer at det er viktig å skille skam fra skyldfølelse.

– Skyldfølelse er primært en følelse av at man har gjort noe feil, mens skam handler mer om at man føler man er feil. Tidligere var skam gjerne forbundet med å ikke oppføre seg anstendig og at man skulle følge samfunnets strenge normer. Den moderne skammen handler mer om at man skal være selvstendig og ikke trenge andre på samme måte som før.

– Idealet i vår samfunnskultur er å være «human doing» og ikke «human being». Man skal prestere, noe som gjenspeiles i sosiale medier som har blitt en skjønnhetsversjon av våre egne liv. Vi er overopptatt av «likes» og av å vise hvor vellykkede vi er, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer