Treningstrender 2023:

Disse treningstrendene vil dominere i år

Har du hørt om 12-5-30-treningsøkten?

TRENINGSTRENDER 2023: 12-5-30 spås å bli den største trenden i 2023, sier eksperten. Foto: NTB
TRENINGSTRENDER 2023: 12-5-30 spås å bli den største trenden i 2023, sier eksperten. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Vi har alle ulike preferanser og mål når det gjelder trening og fysisk aktivitet. Noen sverger til lange løpeturer i skogen mens andre foretrekker toppturer eller hard styrketrening.

Det er også stor variasjon i motivasjonen for å trene. Noen trener for å gå ned eller opp i vekt, mens andre trener for å øke muskelmassen eller for å opprettholde en sunn fysisk- og mental helse. Trening for å forbedre den mentale helsen er faktisk en økende trend i år.

I sosiale medier florerer det av ulike treningstips og trender, og det er lett å bli overveldet av alle de sprikende rådene som finnes for å oppnå god form og god helse.

Ofte varierer også trendene mye fra år til år, Det ene året skal alle drive med yoga, mens året etter er det crossfit som gjelder.

Så hva blir de største treningstrendene i 2023?

Ifølge nye tall fra Google vil 12-3-30-treningsøkten bli den største treningstrenden i 2023, med en massiv økning i interesse på hele 308 prosent etter den gikk viralt på TikTok.

I tillegg spås det at flere andre treningsformer vil få sin renessanse i 2023, mens mange av fjorårets trender vil bli mindre populære. Det er for eksempel færre som vil drive med hjemmetrening fremover.

VIL TRENE SAMMEN: Virtuell trening, treningsprogrammer på nett og personlig trening utendørs er spådd lavere popularitet i 2023 enn under pandemien. Foto: NTB.
VIL TRENE SAMMEN: Virtuell trening, treningsprogrammer på nett og personlig trening utendørs er spådd lavere popularitet i 2023 enn under pandemien. Foto: NTB. Vis mer

Treningstrender i 2023

Her ser du oversikten over treningstrendene som ifølge Google vil gjelde i 2023, skriver Womanshealth.com.au:

1. 12-3-30 treningsøkter. (Se forklaring lenger ned i artikkelen)

2. Crossfit.

3. Twerking.

4. 75 soft, som handler om å trene i 45 minutter hver dag i 75 dager, i tillegg til at man kutter ned på alkoholinntaket.

5. Hyrox.

6. Jazzercise.

7. Trening med barnevogn.

8. Pilates.

9. Gå i oppoverbakke.

10. Sykle opp og ned en bratt bakke.

11. Flytende yoga.

12. Innendørs surfing.

13. Fotturer.

14. Yoga.

15. Fjellklatring.

16. Calisthenics, altså styrketrening med fokus på de største muskelgruppene.

17. F45, en treningstime som varer i 45 minutter.

18. Zuu, som handler om å trene og bevege seg som dyr.

19. Pusteøvelser.

20. Utendørs trening.

Tallene fra Google viser også at det er færre som kommer til å drive med følgende trening i 2023: hjemmetrening, trening på nett, timer med personlig trener utendørs og virtuelle treningstimer.

PÅ VEI UT: Det er færre som vil drive med hjemmetrening alene foran TVen i 2023. Foto: NTB.
PÅ VEI UT: Det er færre som vil drive med hjemmetrening alene foran TVen i 2023. Foto: NTB. Vis mer

Bærer preg av at pandemien er over

Oversikten over trender som er på vei inn og på vei ut bærer preg av at vi har vært gjennom en pandemi. Virtuell trening, treningsprogrammer på nett og personlig trening utendørs er spådd lavere popularitet i 2023 enn under pandemien.

- Til gjengjeld ser vi at flere gruppetreningskonsepter er på listen, og det samsvarer med hva vi opplever, sier Sebastian Kvarme, som er Nordic Head of Communication and PR i SATS, til KK.

Ifølge Kvarme er dette noen av treningstrendene som gjelder nå:

1. 12-5-30 (eller 12-3-30 på engelsk)

Denne treningstrenden handler om å gå på en tredemølle i 30 minutter i 5 km/t med 12 prosent helling. Ideen ble gjort kjent av influenser Lauren Giraldo.

- 12-5-30 spås av Womens Health å bli den største trenden i 2023. Å løpe på tredemølle er ikke nytt, og det har vært populært i mange år. Løpetimer er blant annet svært populært og det er en enkel form for kondisjonstrening, sier Kvarme.

Det har også kommet flere ulike tredemøller på markedet med funksjoner som «slede» og «fallskjerm», som også gir deg mulighet for å trene noe styrke på tredemøllen.

- For noen vil 12-3-30-trenden være det som skal til for å komme i gang med fysisk aktivitet, og det er absolutt det viktigste. Det vil spare den enkelte for en rekke livsstilssykdommer, sier han.

TRENING: - Jeg vil påstå at Crossfit-trenden har hatt en positiv effekt på persepsjonen av hva gruppetrening er og kan være, sier eksperten. Foto: NTB.
TRENING: - Jeg vil påstå at Crossfit-trenden har hatt en positiv effekt på persepsjonen av hva gruppetrening er og kan være, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

2. Gruppetrening

Gjennom høsten har treningssentre sett en betydelig økning i medlemmer som trener på gruppetimer, og flere velger medlemskap med gruppetrening inkludert.

- Jeg tenker det kan være flere årsaker til denne utviklingen. Pandemien har blant annet skapt et økende behov for at være en del av et fellesskap og å trene sammen med andre, sier Kvarme.

Mange innser også at det er lettere å lykkes med fysisk aktivitet hvis de har faste avtaler med venner, familie eller seg selv.

- I tillegg har folk fått et nytt syn på gruppetrening, og de fleste innser nå at det ikke bare er for jenter. Jeg vil påstå at Crossfit-trenden har hatt en positiv effekt på persepsjonen av hva gruppetrening er og kan være, sier han.

3. Trening med egen kroppsvekt

Calisthenics, Yoga og Zuu er alle høyt plassert på listen, og det er tydelig at trening med egen kroppsvekt er spådd å bli populært i 2023.

- Det er noe vi også ser i SATS. Flere trener for å få en kropp som er funksjonell, hverdagssterk og sunn. De trener derfor programmer og gruppetreningstimer hvor en stor del av øvelsene utføres med egen kroppsvekt, ofte i kombinasjon med høyintensive intervaller, sier Kvarme.

ØKENDE TREND: Wearables, altså bærbar teknologi der man kan måle innsats, resultat og restitusjon, blir også mer og mer populært på trening. Foto; NTB.
ØKENDE TREND: Wearables, altså bærbar teknologi der man kan måle innsats, resultat og restitusjon, blir også mer og mer populært på trening. Foto; NTB. Vis mer

Passer for de fleste

- Hvert år kommer det nye treningskonsepter og det er mange av de samme som hopper på alle trendene. Dette skjer gjerne på de store treningssenterene i form av gruppetimer, men også med hjemmetrening. 12-3-30 har vært et populært fenomen en stund, og spres mye via influensere og TikTok.

Det bekrefter Inge Thomas Ravlo, som har vært personlig trener i 30 år og er grunder Studiodayklinikkene, til KK.

Han sier at konseptet ofte er godt likt fordi det er enkelt, samtidig som mange liker å gjøre som influensere viser.

- Disse trendene kan bidra til å få flere opp fra sofaen, og slik kan man si at det er bra på flere måter. 12-3-30 har vært i vinden tidligere, og noe lignende florerte for rundt 20 år siden. Det er definitivt bra å gå fort i 30 minutter i oppoverbakke, og studier viser at det gir redusert risiko for blant annet prostatakreft, sier Ravlo.

Mer fokus på mental helse

Spensttrening på trampoline og intensivtrening blir også mer og mer populært.

- Jeg anbefaler 20 sekunder med intensiv trening og 10 sekunder pause. Korte og intensive treningsøkter vil vi se mye av i 2023, og disse treningsøktene passer for alle. Du bygger både kondisjon og styrke, og du kan også forbrenne mange kalorier på veldig kort tid.

Det sier Monica Øien Dyvi, som har lang fartstid i treningsbransjen, er daglig Leder for Core Balance AS og er den ene halvdelen av livsstil- og helsepodcasten Biohacking Girls, til KK.

Wearables, altså bærbar teknologi der man kan måle innsats, resultat og restitusjon, blir også mer og mer populært på trening.

- Det er sjeldent å se folk som ikke stiller inn klokka før en treningstime. Klokkene blir bedre og bedre, og veldig mange bruker smartklokker for å få mer utbytte av treningen, forklarer Øien Dyvi.

Hun slår også et slag for gruppetrening, og tror det vil bli en økende trend fremover. Mange liker å trene sammen med andre, og det kan være positivt for den mentale helsen.

- For de unge i dag er mental helse en stor motivasjon for å trene, og det hjelper mot depresjon, angst og andre mentale utfordringer. Jeg synes det er kult at fokuset flyttes bort fra utseendet, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer