OPPFRISKNINGSVAKSINE: Trodde du at vaksinene du fikk som barn holder hele livet? Tro om igjen. Foto: NTB scanpix
OPPFRISKNINGSVAKSINE: Trodde du at vaksinene du fikk som barn holder hele livet? Tro om igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vaksiner

Disse vaksinene bør du friske opp

- Noen av vaksinene er det nødvendig å friske opp som voksen, enten om du skal være i Norge eller reise til utlandet.

Publisert

Vaksiner har vært et hett tema de siste årene, der frykten for bivirkninger har fått enkelte foreldre til å unngå å vaksinere sine barn. For hvorfor skal du vaksinere deg mot sykdommer som nesten ikke eksisterer lenger?

Jo, fordi det er nettopp vaksineringen som sørger for at spredningen av farlige og smittsomme sykdommer holdes i sjakk.

LES OGSÅ: - Det er aldri for sent å ta HPV-vaksinen

Nylig ble et barn på 15 måneder smittet av meslinger i Oslo, knapt en uke før barnet skulle vaksineres, og smittekilden er fortsatt ukjent. Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommer vi kjenner og kan i verste fall føre til hjernebetennelse.

Selv om denne, og flere andre sykdommer, er nesten utslettet i Norge, gjelder ikke dette over hele verden. Og siden feriereiser er svært vanlig i dagens samfunn, er det derfor svært viktig at man sørger for å vaksinere sine barn - og at du selv oppfrisker dine vaksiner. Selv om du kanskje har tenkt til å holde deg hjemme på norsk jord.

– Noen av vaksinene er det nødvendig å friske opp som voksen. Dette gjelder vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene cirka hvert tiende år, sier Jeanette Stålcrantz, seniorrådgiver ved Avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer hos Folkehelseinstituttet, til KK.no. 

Hun påpeker at denne anbefalingen gjelder for alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise. I tillegg anbefales pneumokokkvaksine til personer i spesielle risikogrupper.

LES OGSÅ: Wilma (2) er avhengig av at andre tar vaksinene

Spesielt viktig hvis du skal reise utenlands

Skal du ut og reise i sommer er det desto viktigere at du sørger for at både du og dine barn har fått de nødvendige vaksinene. Ifølge Frederic Rivelsrud, som er lege og spesialist i allmennmedisin, kan det også være aktuelt med vaksinering før reise til enkelte land i Europa. 

BARN OG VOKSNE: Vaksinering fra barneårene av har ført til at forekomsten av en rekke sykdommer har blitt kraftig redusert her til lands. Men noen vaksiner bør friskes opp hvert tiende år. Foto: NTB scanpix
BARN OG VOKSNE: Vaksinering fra barneårene av har ført til at forekomsten av en rekke sykdommer har blitt kraftig redusert her til lands. Men noen vaksiner bør friskes opp hvert tiende år. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Dette gjelder kanskje spesielt for land i Øst-Europa. Generelt for landene i Europa og verden forøvrig er at man bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Dette kan gjøres med en kombinasjonsvaksine som bør oppfriskes cirka hvert 10 år for voksne, sier han til KK.no. 

I tillegg til dette kan det være nyttig å ta en drikkevaksine som hjelper mot kolera og enkelte former for turistdiaré. For hvem ønsker vel å kaste bort deilige feriedager på toalettet?

Skal du reise til andre verdensdeler enn Europa, er det flere ulike sykdommer det kan være lurt å vaksineres mot. Hvilke vaksiner som er aktuelle vil variere ut ifra destinasjon, alder, lengden på oppholdet, type bosted og hygieniske forhold.

– Avhengig av reisemål kan man vurdere å vaksinere seg mot blant annet gulfeber, hepatitt A- og B, japansk encefalitt, meningokokker, skogflåttencefalitt, rabies, tuberkulose, tyfoidfeber og kolera. I tillegg kan det være aktuelt med malariaprofylakse, enten i form av medikamenter eller som myggstikkprofylakse, forteller Rivelsrud. 

De fleste av disse vaksinene gis som injeksjoner, men vaksinen mot kolera og turistdiaré gis som drikkevaksine.

– I god tid før avreise bør man avklare aktuelle vaksiner med kyndig helsepersonell slik at man får korrekt vaksinasjon tidlig nok. Husk at egne anbefalinger kan gjelde for barn, forteller han.

LES OGSÅ: Meslingutbrudd i Europa: Vær obs dersom du skal reise med baby til disse landene

REISEVAKSINE: Dersom du skal ut og reise bør du sørge for at både du og dine barn er vaksinert. Foto: NTB scanpix
REISEVAKSINE: Dersom du skal ut og reise bør du sørge for at både du og dine barn er vaksinert. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sjekk selv hvilke vaksiner du har tatt

Lurer du på hvilke vaksiner du allerede har fått? Eller hvor lenge det er siden du fikk dem? Voksne blir dessverre ikke innkalt til helsestasjon eller lege for påfyll av de nødvendige vaksinene, her må du selv følge med og bestille vaksinen.

Heldigvis kan du enkelt finne ut av dette på egen hånd. På Helsenorge.no kan du enkelt logge deg inn på Mine vaksiner ved hjelp av Bank ID, for å ta en kjapp sjekk om hvordan du ligger an.

– Nettjenesten Mine vaksiner gir befolkningen mulighet til å sjekke vaksinasjonsstatus for seg selv og sine barn, forteller Stålcrantz. 

– Meldeplikt for vaksiner gitt til voksne ble innført først fra 2011, mens alle barnevaksiner har vært registrert siden 1995. I fremtiden vil tjenesten derfor gjøre det enklere for folk selv å holde oversikt over når tiden er inne for å få oppfriskningsdoser av aktuelle barnevaksiner, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer