Vaksiner:

Disse vaksinene må du fylle på som voksen

Vet du hvilke vaksiner du er anbefalt å ta?

VAKSINER SOM DU MÅ TA PÅ NYTT:Det er ikke alle vaksiner som varer livet ut. Her får du en oversikt over hvilke du må ta på nytt i voksen alder. FOTO: NTB Scanpix
VAKSINER SOM DU MÅ TA PÅ NYTT:Det er ikke alle vaksiner som varer livet ut. Her får du en oversikt over hvilke du må ta på nytt i voksen alder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den siste tiden har vi sett et utbrudd av meslinger både i Europa og USA. De fleste av oss er vaksinert mot både meslinger og en rekke andre sykdommer gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, men ikke alle vaksinene varer livet ut. Altså må noen av vaksinene bør tas igjen i voksen alder.

Men først; hvordan fungerer egentlig vaksinene?

Tone Fredsvik Gregers er biolog ved Universitetet i Oslo og har skrevet boken «Alt du trenger å vite om vaksiner». Hun forklarer at når du blir utsatt for det som på fagspråket kalles patogener - sykdomsfremkallende mikroorganismer, så skjer det to ting i kroppen idet det reises en immunrespons for å beskytte oss mot patogenet. Du får gjerne symptomer, som feber, fordi kroppen jobber med å lage et ugunstig miljø for patogenet. I tillegg dannes det en hukommelsesrespons, som gjør at kroppen klarer å kjenne igjen patogenet om du blir utsatt for det igjen.

- Vaksiner inneholder svekkede, døde eller biter av patogener som er i stand til å trigge en immunrespons, men uten at du må igjennom et sykdomsforløp, og dermed også unngår følgesykdommene som kan komme i kjølevannet av sykdommen, forklarer Gregers.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.