Vennskap:

Disse venninnene bør alle ha i livet sitt

... og hvordan kan du være en god venninne?

VENNSKAP: Ulike venner får frem ulike sider ved deg. Kjenner du igjen disse venninne-typene? FOTO: NTB Scanpix
VENNSKAP: Ulike venner får frem ulike sider ved deg. Kjenner du igjen disse venninne-typene? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hva skulle vi gjort uten et knippe skikkelig gode venner å gå til? Derimot må vennskap pleies kontinuerlig for å bli gode og kunne vare, for ingenting godt kommer gratis!

Psykolog Tove H. Edvardsen Stemsrud kaller gode vennskap for noe av det beste livet har å by på. Det er en kilde til følelse av tilhørighet og fellesskap, til emosjonell støtte og opplevelse av trygghet, og til utvikling av selvbilde og selvfølelse.

- Årevis med psykologisk forskning tyder dessuten på at vennskap forebygger opplevelse av ensomhet og psykiske plager og er viktig for god livskvalitet. Og dette er bare noen av de fine tingene vi forbinder med gode vennskap, sier hun til KK.

PSST: Her er 15 ting alle kvinner burde vite om vennskap!

Likhet og gjensidighet

Hvis du tenker etter, har du sikkert noen vennskap som er overraskende. Noen du møtte ved en tilfeldighet, eller noen du ikke trodde kom til å bli så nær ved første møte. Hvordan blir man egentlig venner?

Ifølge eksperten er det flere faktorer som spiller inn når det kommer til hvorvidt noen blir gode venner, perifere venner eller fjerne bekjentskap.

- For det første sies det at like barn leker best, og forskning tyder på at vi har en tendens til å utvikle vennskap med de som har preferanser, holdninger og verdier som ligner våre egne. Vi må rett og slett kunne kjenne oss igjen i den andre, sier Stemsrud.

Likevel har de fleste av oss gode venner vi slettes ikke er spesielt lik, og her er tiden man tilbringer sammen en viktig faktor.

- Vi vet for eksempel at de vi tilbringer mye tid sammen med, og ser ofte, blir våre venner til tross for at man ikke nødvendigvis har så mange likhetstrekk. Noen sosialpsykologer mener at dette er en viktig faktor når man utvikler nære vennskap med naboen eller noen som bor i samme gate som deg, forklarer hun.

- Mange har også vennskap som de utviklet som barn eller ungdom, hvor man ikke nødvendigvis ville ha utviklet et nært vennskap dersom man først møttes i voksen alder. En felles historie fungerer som et lim i vennskapet.

VENNSKAP: Et godt og sunt vennskap er nemlig kjennetegnet av gjensidighet, sier psykolog Tove H. Edvardsen Stemsrud til KK. FOTO: NTB scanpix
VENNSKAP: Et godt og sunt vennskap er nemlig kjennetegnet av gjensidighet, sier psykolog Tove H. Edvardsen Stemsrud til KK. FOTO: NTB scanpix Vis mer

I tillegg kan rett og slett tilfeldigheter som hvem du havner i studiegruppe med, eller hvem du blir plassert ved siden av på kontoret, ha alt å si for om dere blir venner. Derimot vil det ikke være med på å bestemme om det er et godt vennskap eller ikke.

- Det er forskjell på kvaliteten på et vennskap, og selv de som fremstår som perlevenner ved første blikk, har ikke nødvendigvis en sunn og god relasjon. Et godt og sunt vennskap er nemlig kjennetegnet av gjensidighet. Det vil si å ha en god balanse mellom å gi og ta i relasjonen, sier Stemsrud.

Å gi kan for eksempel være å investere i tid, interesse og omsorg for den andre. Samtidig skal vi kunne forvente det samme tilbake. Når det er sagt, kan det periodevis oppstå ubalanse i vennskapet, dersom en av partene for eksempel går igjennom vanskelige tider og trenger mer støtte og fokus. Dette vil ikke nødvendigvis være negativt for vennskapet, det kan like godt styrke det. Likevel påpeker eksperten at et vennskap hvor den ene gir mer enn den andre over lengre tid sjeldent er tilfredsstillende.

- Akkurat som gode vennskap gir en rekke fordeler kan et usunt og skjevt forhold over tid være negativt for oss, for vårt selvbilde, selvfølelse og tilfredshet, sier hun.

LES OGSÅ: Er venninnen din en energityv?

Venninner til forskjellige ting

Kjenner du igjen følelsen av at du har ulike venninner til ulike ting? Det er kanskje en du foretrekker å trene med, og en du liker best å reise med? Eller en du kan være barnslig og tullete med? Ifølge eksperten er dette fordi ulike venner reflekterer ulike sider av oss selv.

- Vi har alle ulike egenskaper, preferanser, interesser og behov. Utrykket «man kan ikke få alt» som vi ofte bruker i valg av partner, gjelder også for vennskap. Noen venner har egenskaper og interesser som kan reflektere visse sider ved oss, andre reflekterer andre sider.

I tillegg kan enkelte vennskap dekke visse behov i konkrete perioder av livet. Er du singel søker du kanskje mest mot single venninner, mens om du har fått barn er det kanskje mest naturlig å tilbringe tid med venninner i samme livssituasjon. Noen ganger har selv virkelig gode vennskap en kort tidshorisont, mens andre ganger varer de hele livet!

Stemsrud sier de aller fleste mennesker har behov for å ha gode relasjoner og vennskap. Vi har et medfødt, psykologisk behov for å søke til andre mennesker, men det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mange venner man trenger eller bør ha. Noen foretrekker et par nære, gode venner, mens andre heller vil ha en større gruppe av både nære og mindre nære venner.

- Min erfaring som psykolog er at de som opplever seg mest tilfredse i vennerelasjonene er de som har satset på kvalitet fremfor kvantitet. Jeg blir derfor skeptisk når jeg møter mennesker som sier de har «hundrevis av gode og nære venner». Nære vennerelasjoner trenger pleie og investering, og dette krever tid! Man har ikke kapasitet til å investere nok i de enkelte vennskapene dersom man har for mange, sier eksperten.

PLEIE VENNSKAPET: Vi trenger alle noen gode venninner, derfor må vi være flinke til å pleie relasjonene våre! Foto: NTB Scanpix
PLEIE VENNSKAPET: Vi trenger alle noen gode venninner, derfor må vi være flinke til å pleie relasjonene våre! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Cosmopolitan har samlet en morsom liste over hvilke jentevenner du bare må ha i livet ditt, og vi er helt enige! Er du klar for å sjekke hvilke venninner du kan kjenne igjen? Og forresten - hvilken venninne er du selv?

1. Den venninnen du hadde skrevet opp som nærmeste pårørende

Dette er den venninnen du taster nummeret til på autopilot, enten hjertet ditt blør eller det kiler i magen av opprømthet. Hun er god å snakke med og gleder seg på dine vegne, men kanskje viktigst av alt - hun er alltid klar for å stryke deg på håret og mate deg med sjokoladeis når alt går rett vest!

2. «Tid-betyr-ingenting»-venninnen

Det er hun gode som fortsetter å være like god uansett hvor dårlig dere er på å møtes i en hektisk hverdag. Selv om det kanskje dessverre går måneder (eller år!) mellom kafebesøk eller vinkvelder, så føles det akkurat som før! Tid tærer ikke på vennskapet deres, fordi dere klikker så godt. Psst, synes du det er vanskelig å opprettholde kontakten med venner i travle perioder? Les mer her!

3. Hun som har vært der hele tiden

Det er noe helt spesielt med de vennskapene som varer livet ut. Det er hyggelig å ha en man kan mimre helt tilbake til glade dager som barn med! Måtte det fortsette slik, helt til det er like lenge siden studietiden som det nå er siden barnehagen ...

4. Kollega-venninnen

Man tilbringer gjerne mange timer sammen hver dag, så det er naturlig å finne gode venninner i kollegaer! Det er godt å kunne snakke jobbgreier med noen som skjønner greia, eller hva? I tillegg til livreddende avbrekk i form av lunsj- og kaffepauser, så klart. Gode venninner på jobb gjør helt klart arbeidsdagen bedre!

GODE KOLLEGAER: Kollega-venninnen er gull verdt og gjør arbeidsdagene bedre! Foto: NTB Scanpix
GODE KOLLEGAER: Kollega-venninnen er gull verdt og gjør arbeidsdagene bedre! Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. Hun du stoler mest på

Er det ikke godt å ha noen du kan snakke fritt og åpent med uten å bekymre deg for at det videreformidles? Alle trenger en venninne man alltid kan snakke med uten å måtte presisere hva som er hemmelig og ikke.

LES OGSÅ: Ensom? Slik får du venner i voksen alder

6. Hun med helt lik smak som deg

Det er ikke tvil om at ulikheter i mange tilfeller utfyller hverandre, men det er ganske digg å henge med den venninna du vet vil det samme som deg! Det er ikke tvil om hvilken restaurant dere skal møtes for middag på, begge blir alltid fornøyde av å dele en flaske vin, dere kan nyte de samme konsertopplevelsene - og hun gir deg de beste gavene!

7. Hun som bor på andre siden av landet, eller i utlandet

Det var sykt kjipt å skilles den gang da, men i høyteknologiske 2018 er det ingen sak å holde liv i et vennskap! Et megastort, og åpenbart, pluss med denne venninnen er at du alltid har et sted å dra om du trenger å komme deg litt vekk.

8. Party-venninnen

Man kan vel ikke ligge under dyna med isboksen hver gang livet går skeis? Nei, alle trenger hun venninna som drar deg opp av sofaen og tvinger deg til å ha det gøy på tross av hva enn som står på. Hun er rask til å si «drit i det, la oss heller dra ut!», og ser alltid en grunn til å feire/feste.

9. Den sunne venninnen

Hun kan ofte være ganske irriterende (om du ikke scorer like høyt på sunnhetsskalaen selv), men er uten tvil bra for deg. Hun er oppe og hopper tidlig på søndager, og får deg med på powerwalks, fjelltur eller yoga. Dersom du er like sunn selv, er det jo enda bedre - da har du den perfekte partneren i henne. Hurra!

SPORTY VENNINNE: "Den sunne venninnen" er morsom og sprek - uansett om det samme gjelder deg... Foto: NTB Scanpix
SPORTY VENNINNE: "Den sunne venninnen" er morsom og sprek - uansett om det samme gjelder deg... Foto: NTB Scanpix Vis mer

10. Familie-venninnen (ja, bokstavelig talt)

Her snakkes det om en søster eller kusine du kan sende blikk og heve øyebryna til når onkel blir for full eller minstemann skriker for høyt i familieselskap. Det er rett og slett helt nødvendig.

11. Den ambisiøse, planleggende venninnen

Alle vennegjenger har en - og godt er vel det, hvis ikke hadde vi ikke gjort like mye gøy! Dette er hun som elsker å planlegge store og små arrangementer ned til den minste lille detalj, og som alltid er full av ideer for hva eller hvor dere skal neste gang.

12. Hun du kan være den lateste versjonen av deg selv med

Det er godt at det ikke alltid trenger å handle om å møtes et sted eller gjøre ting sammen, er det ikke? Med denne venninnen kan du ligge rett ut på sofaen, og ha søppel-TV-maraton. Du er komfortabel nok til at du ikke trenger være redd for kleine stillheter, for det er godt å ha hverandre der uansett om man ikke snakker konstant.

LES MER: Slik lærer du barnet ditt å få venner

LES OGSÅ: Er vennskapet ødelagt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer