Livmorhalskreft

Dorthe (25) vil aldri kunne få egne barn

Bare 22 år gammel fikk Dorthe påvist en aggressiv krefttype, som førte til at livmoren måtte fjernes.

LIVMORHALSKREFT: Bare 22 år gammel fikk Dorthe påvist en aggressiv krefttype, som førte til at livmoren måtte fjernes. - Jeg prøver å fokusere på at jeg lever. Jeg ble bare ikke skapt for å produsere egne babyer, sier hun til KK.no.  Foto: Privat
LIVMORHALSKREFT: Bare 22 år gammel fikk Dorthe påvist en aggressiv krefttype, som førte til at livmoren måtte fjernes. - Jeg prøver å fokusere på at jeg lever. Jeg ble bare ikke skapt for å produsere egne babyer, sier hun til KK.no. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen kvinner er nødt til å fjerne livmoren på grunn av store plager. Andre kan være nødt til å gjøre det for å overleve. Godartede tilstander kan være muskelknuter, kraftige eller uregelmessige blødninger og smertetilstander. (Psst: Dette er de vanligste svulstene i underlivet!)

– Ondartede tilstander er kreft i livmorhals, livmor, eggstokker eller bukhinne, sier Astrid Helene Liavaag, seksjonsoverlege ved gynekologisk og fødeavdeling, Sørlandet sykehus.

Dersom livmoren må fjernes på grunn av godartede lidelser, og uten å måtte fjerne eggstokker i tillegg, vil man få lite plager.

– De fleste vil oppleve bedring av smerter og blødninger – studier viser at det har liten eller ingen innvirkning på hormonell eller seksuell funksjon.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft 

Unge kvinner kan havne i overgangsalderen

Eggstokkene er hovedprodusent av kjønnshormoner i kvinnekroppen, og produserer det vil trenger til vi når overgangsalderen (ved 52-års alder).

Dersom eggstokkene blir fjernet for eksempel ved kreft i livmorhals, livmor, eggstokker eller bukhinne, eller for å forebygge kreft ved genfeil før overgangsalder, går kvinnen rett i overgangsalder, med alle plager det medfører.

– Det er viktig med god støttebehandling med eventuelt hormontabletter eller annen behandling for disse plagene, sier Liavaag.

Mange kvinner føler seg lite ivaretatt etter operasjoner i underlivet, og det er på grunn av mangel på kunnskap om utredning av hormonendringene som kommer etter at eggstokkene er fjernet.

– Studier viser at kvinnene får altfor mange plager de kunne ha sluppet dersom helsepersonell, inkludert leger, hadde fulgt retningslinjene for behandling, og spurt kvinnene direkte om de hormonelle plagene de har etter operasjonene.

LES OGSÅ: Blogger og journalist Thea Steen ble bare 26 år - nå er hun kåret til «Årets Forbilde»

Fikk en fornemmelse av at det kunne være kreft

Julen 2013 fikk Dorthe Bekkengen (25) magekramper, uregelmessige blødninger og utflod – symptomer som kom og gikk i perioder. Hun anså det som ganske «vanlige plager», og tok det ikke så seriøst.

– Etter et par måneder ble symptomene verre, og jeg kjente et press på blære som førte til at jeg måtte på do hele tiden. Det var da jeg fikk en fornemmelse om at det kunne være kreft.

I mars 2014 fikk Dorthe hastetime på Ahus, med beskjed om at hun var veldig heldig om hun ikke hadde kreft.

Jeg ble veldig redd

Det viste seg derimot at Dorthe hadde fått livmorhalskreft, i en alder av 22 år. Selv om hun var forberedt på å få en slik beskjed, kom det som et sjokk.

– Det var veldig tungt å få det bekreftet. Jeg ble veldig redd, og det første jeg tenkte på var hvor mye det eventuelt hadde spredd seg, og om jeg kom til å bli frisk.

LES OGSÅ: - Vi håper HPV-vaksinen kan redusere tilfellene av livmorhalskreft med 90 prosent

LIVMORHALSKREFT: Dorthe fikk livmorhalskreft i en alder av 22 år. Selv om hun var forberedt på å få en slik beskjed, kom det som et sjokk. Foto: Privat
LIVMORHALSKREFT: Dorthe fikk livmorhalskreft i en alder av 22 år. Selv om hun var forberedt på å få en slik beskjed, kom det som et sjokk. Foto: Privat Vis mer

Ventetiden før Dorthe kunne starte med behandling ved Radiumshospitalet føltes lang. Denne perioden var fylt med usikkerhet og frustrasjon. Da hun endelig fikk komme i gang, skulle hun igjennom behandling med cellegift og operasjon. 

– Jeg fikk beskjed om at jeg kom til å overleve, noe som så klart var veldig beroligende. Kroppen min taklet cellegiften ganske bra, men det er var selvfølgelig tøft, både fysisk og psykisk. Man blir utslitt – cellegift tærer på kroppen.

LES OGSÅ: Spiral kan beskytte mot livmorhalskreft

Vil aldri få egne barn

Dorthe måtte fjerne livmoren, og visste at hun derfor ikke kunne få egne barn. Hun var inne på tanken om å dra til utlandet for å høste egg før behandlingen startet, men da måtte hele prosessen ha blitt utsatt.

Jeg måtte velge mellom meg selv og et eventuelt fremtidig barn 

- Min krefttype var aggressiv og vokste raskt, så jeg ville ikke ta sjansen på å utsette behandling da svulsten allerede var seks centimeter stor.

Et valg måtte tas, og Dorthe angrer ikke på det. Det er sårt å tenke på – hun synes det er vondt å bli frarøvet muligheten til å få egne barn, før hun i det hele tatt hadde tenkt tanken.

– Jeg prøver å fokusere på at jeg lever – jeg ble bare ikke skapt for å produsere egne babyer. Det er så mye annet bra man kan gjøre enn å få egne biologiske barn. Det er mange barn som trenger hjelp, i form av adopsjon eller fosterhjem.

LES OGSÅ: - Dere kan jo bare adoptere! 

Er en av de «heldige»

I motsetning til mange andre som sliter med senskader, anser Dorthe seg selv som heldig. Hun har ikke slitt noe særlig med senskader.

– Stråling var ikke aktuelt i mitt tilfelle, da det ikke hjelper på den krefttypen jeg hadde. Det er nok en fordel, for det medfører mye skade. Jeg har fjernet mange lymfeknuter i bekkenet, men har sluppet unna lymfødem også.

Nå jobber 25-åringen fulltid, og er travelt opptatt med styreverv i Gynkreftforeningen i Oslo/Akershus.

– Jeg prøver å gjøre en forskjell ved å dele min erfaring og kunnskap, slik at jeg kan hjelpe andre som er i samme situasjon. Jeg liker veldig godt å engasjere meg, og dette er noe jeg virkelig brenner for. Det blir noen travle dager innimellom, men så lenge kroppen og hodet er med, er det bare å kjøre på!

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på endometriose og adenomyose?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer