Livmorhalskreft

Dorthe (25) vil aldri kunne få egne barn

Bare 22 år gammel fikk Dorthe påvist en aggressiv krefttype, som førte til at livmoren måtte fjernes.

LIVMORHALSKREFT: Bare 22 år gammel fikk Dorthe påvist en aggressiv krefttype, som førte til at livmoren måtte fjernes. - Jeg prøver å fokusere på at jeg lever. Jeg ble bare ikke skapt for å produsere egne babyer, sier hun til KK.no.  Foto: Privat
LIVMORHALSKREFT: Bare 22 år gammel fikk Dorthe påvist en aggressiv krefttype, som førte til at livmoren måtte fjernes. - Jeg prøver å fokusere på at jeg lever. Jeg ble bare ikke skapt for å produsere egne babyer, sier hun til KK.no. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen kvinner er nødt til å fjerne livmoren på grunn av store plager. Andre kan være nødt til å gjøre det for å overleve. Godartede tilstander kan være muskelknuter, kraftige eller uregelmessige blødninger og smertetilstander. (Psst: Dette er de vanligste svulstene i underlivet!)

– Ondartede tilstander er kreft i livmorhals, livmor, eggstokker eller bukhinne, sier Astrid Helene Liavaag, seksjonsoverlege ved gynekologisk og fødeavdeling, Sørlandet sykehus.

Dersom livmoren må fjernes på grunn av godartede lidelser, og uten å måtte fjerne eggstokker i tillegg, vil man få lite plager.

– De fleste vil oppleve bedring av smerter og blødninger – studier viser at det har liten eller ingen innvirkning på hormonell eller seksuell funksjon.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft 

Unge kvinner kan havne i overgangsalderen

Eggstokkene er hovedprodusent av kjønnshormoner i kvinnekroppen, og produserer det vil trenger til vi når overgangsalderen (ved 52-års alder).

Dersom eggstokkene blir fjernet for eksempel ved kreft i livmorhals, livmor, eggstokker eller bukhinne, eller for å forebygge kreft ved genfeil før overgangsalder, går kvinnen rett i overgangsalder, med alle plager det medfører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.