Kaste ting i do:

Dotabben som kan gi rottebesøk

- Det er kun 3 ting som egentlig skal i do...

KASTE TING I DO: Det er faktisk bare toalettpapir, urin og avføring som skal nedi. Og alt det andre? Det kan skape trøbbel for oss. FOTO: NTB Scanpix
KASTE TING I DO: Det er faktisk bare toalettpapir, urin og avføring som skal nedi. Og alt det andre? Det kan skape trøbbel for oss. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det kan være fristende å hive både det ene og det andre avfallet i toalettet, spesielt når det ikke er et søppelspann i umiddelbar nærhet.

Men det er faktisk utrolig mange av de tingene vi presterer å hive ned i doskåla, som slett ikke burde vært der, og som faktisk kan føre til skikkelig tette rør, eller verre...

- Toalettet er ingen søppelbøtte. Bruk det slik det er ment å brukes - til avføring fra mennesker, konstaterer Tom Sveen, som er rørlegger hos Rørteam AS.

- Nordmenn kaster alt fra bind, bleier, kondomer, q-tips, maling og matrester i toalettet, sier han.

Rørleggeren har dessuten erfart at leker, tamponger, vaskefiller, tørkepapir, og lukt- eller fargeantretninger som henges over dokanten, som for eksempel en WC Duck, havner i toalettet.

Ting som skal i søppelet når vi skal kvitte oss med det. Sveen eksemplifiserer at alt det ovennevnte kan tette rørene våre. Og selv om vi er heldige, og det ikke går tett denne gangen, vil det meste likevel ikke gå i oppløsning når det til slutt havner i vårt lokale renseanlegg. Det er jo ikke heldig, og heller ikke særlig miljøvennlig.

LES OGSÅ: Tisser du i dusjen?

Du vil vel ikke ha dette opp gjennom toalettet?

Men det er ikke nødvendigvis tette rør som kan bli det eneste problemet, ifølge rørlegger Sveen. Eksperten erfarer at enkelte ofte tenker at maten vi spiser er løsere enn det toalettet egentlig er ment for, og at det da burde gå bra å hive det i do.

En mulig konsekvens av å putte matrester i do er om mulig enda eklere enn å måtte hanskes med tette toalett-rør.


- Dessverre er det slik at i avløpsrør bor det rotter. Ved å kaste mat i toalettet vil en lokke disse dyrene nærmere sitt hus. Rotter er ikke noe vi vil ha i hus, og disse dyrene kan spise seg gjennom plastrør og sluk, og komme seg opp av toalettet og gjøre enda større skade i boligen, advarer Sveen.

Gisle Meland er rørlegger hos Bergen Rørteknikk. Han stiller seg bak Sveen ved å understreke at det kun er urin, avføring og egnet toalettpapir som skal ned i do. Han har derimot også funnet fremmedlegemer i tette rør, som brukte bleier, store badehåndklær, barneleker, koteletter, og hele poteter.

Han understreker at matfett også er svært uheldig for rørene.

LES OGSÅ: Fire hygienetabber du gjør hver dag

I TOALETTET: Ja, vi vet jo egentlig at verken q-tips, kondomer eller tamponger skal i do. Men av og til er vi vel bare for late. Rørleggerne KK.no har snakket med mener imidlertid vi skal unngå det helt. FOTO: Per Ervland
I TOALETTET: Ja, vi vet jo egentlig at verken q-tips, kondomer eller tamponger skal i do. Men av og til er vi vel bare for late. Rørleggerne KK.no har snakket med mener imidlertid vi skal unngå det helt. FOTO: Per Ervland Vis mer

Det kan bli både ekkelt og dyrt

Meland kan dessuten dele en annen skremselsfaktor med dem som av og til ikke klarer å dy seg med å skylle rekeskall eller rester av saus i do. Det spørs hva som er mest ekkelt. Rotter, eller dette:

- Konsekvensen er at avløp går tett i eget hus eller lengre ute i kloakksystemet, sier Meland, og forklarer at dersom ting som håndklær og koteletter havner i kloakkanlegget, kan kloakken komme opp på samme plass som den gikk ned.

- Og det er jo lite koselig, understreker han.

Fra Meland kommer det et kontant nei når KK spør om for eksempel rekeskall eller en q-tips kan kastes oppi der en sjelden gang.

Tom Sveen i Rørteam AS sier det ikke behøver å bli krise om det havner noe fremmed oppi toalettet ved unntakstilstander, men understreker at hver og en av oss må bli flinkere til å tenke seg om før ting kastes i do.

Kort oppsummert: Doen er for dopapir og menneskelig avføring, kun det. Unngå å kaste sanitærartikler (bleier, tamponger, bind), kondomer, matavfall, maling og andre ikke nedbrytbare objekter i doen, ellers risikerer du tette rør, forurensning og besøk av rotter.

LES OGSÅ: Så ofte er det normalt å gå på do

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer