Brus

Drikker du mye lettbrus? Da bør du lese dette

- Forskning på effekten av brus på mennesker er vanskelig, sier lege.

LETTBRUS: Det går mange rykter om lettbrus - og hvor sunt det egentlig er. Ifølge legen KK har intervjuet er det ingenting å bekymre seg for! FOTO: NTB
LETTBRUS: Det går mange rykter om lettbrus - og hvor sunt det egentlig er. Ifølge legen KK har intervjuet er det ingenting å bekymre seg for! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Jeg regner med det ikke bare er oss i KK-redaksjonen som er glad i å ta oss et glass iskaldt Pepsi Max når vi skal kose oss litt ektra? Det kan faktisk skje både tre og fire ganger i uken, og gjerne også som en liten oppmuntring i løpet av en lang arbeidsdag.

Men hvor sunt er egentlig det? Lettbrus eller sukkerfri brus har lenge vært en svært omdiskutert leskedrikk. Myter om hvorvidt det er både kreftfremkallende og en trigger for søtsug er bevist og motbevist gang på gang.

Noen mener det stagnerer prosessen om man skal ned i vekt, at det er skadelig for tennene og at det til og med kan være kreftfremkallende.

Trygt for oss

Stemmer disse mytene? KK har tidligere skrevet en sak om aspartam - som er det søtningsstoffet som som regel brukes i lettbrus. Da kom vi frem til at det stoffet ble sett på som trygt, men at det likevel forskes mye på.

Vi kontaktet gründer og lege, Harald Meling Dobloug i Legevisitt, for å høre hvilke tanker han har om lettbrus og sukkerfri brus. Han betrygger oss først og fremst med at stoffene som brukes i lettbrus er trygge for oss.

- Aspartam brytes ned til aminosyrer, som er byggesteinene som lager proteiner. Disse aminosyrene får vi også fra andre steder. Det er gjort veldig mange studier av aspartam, og de viser alle at aspartam ikke påvirker oss i negativ grad, sier Meling Dobloug.

Vanskelig å forske på

Videre sier legen at forskning på effekten av brus på mennesker er vanskelig, fordi måten man forsker på består i at man spør folk om hvor mye brus de drikker, og så ser man om disse menneskene har mer helseplager enn andre.

Denne måten å forske på er ifølge Meling Dobloug ikke så veldig god, fordi man kan blande mange faktorer.

- For eksempel kan det være at mange overvektige velger å drikke lettbrus for å gå ned i vekt. Overvektige har høyere risiko for helseproblemer enn andre, og på grunn dette kan man i forskning si at de som drikker lettbrus har mer helseproblemer enn andre. Altså: man ser at de som drikker lettbrus har mer problemer enn andre, men det er fordi de som drikker lettbrus har mer problemer. Ikke at lettbrus i seg selv gir noen helseproblemer, sier han.

Dobloug påpeker at sukkerfri brus kan være skadelig for tennene våre, fordi disse drikkene ofte er sure og dermed skader emaljen. Men utover det er ikke lettbrus skadelig for kroppen vår.

- I teorien kan bakteriene i tarmen endres av å drikke mye lettbrus, men foreløpig har vi ikke gode studier som har gitt oss noen definitiv konklusjon på dette.

Et bedre alternativ

- Kan det stagnere prosessen om man skal ned i vekt?

- Nei, lettbrus er kalorifritt og et mye bedre alternativ enn sukkerholdige drikker. Sukkerfri brus påvirker heller ikke blodsukkeret vårt.

- Sukkerbrus inneholder derimot veldig mye sukker, og dermed mange kalorier, så sukkerfri brus vil derfor være et mye bedre alternativ enn vanlig brus på alle områder. Men husk at både sukkerholdig, og sukkerfri, brus kan være skadelig for tennene - derfor kan ingenting måle seg med vann!

- Det går jo rykter om at lettbrus kan være kreftfremkallende - stemmer det, da?

- Nei, det er ikke kreftfremkallende. Det er gjort store studier som ser på stoffene som brukes, og som beviser at disse er trygge. I tillegg har man studert pasienter som drikker mye lettbrus, og man ser ingen økning i kreft hos disse, sier Dobloug.

Dette vil altså si at vi kan drikke sukkerfri brus med god samvittighet - så lenge vi passer på tennene våre!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer