Alkohol og tenåringer:

Drikker du sammen med tenåringen?

Å ofte drikke med foreldrene øker sannsynligheten for mye fyll blant tenåringer.

ALKOHOL TENÅRINGER: Ungdom som får drikke av foreldrene drikker ofte mer enn andre. FOTO: NTB Scanpix.
ALKOHOL TENÅRINGER: Ungdom som får drikke av foreldrene drikker ofte mer enn andre. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sender du med tenåringen alkohol på fest, eller serverer du alkohol til middagen hjemme for at poden skal få et trygt og godt forhold til alkohol? Forskningen tyder på at det ikke fungerer. Ifølge Elise Nyborg Eriksen, som er generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, tyder mye på at det å gi ungdom alkohol heller har motsatt effekt.

- Både forskere, politi og andre som jobber med dette er helt klare på at det å gi ungdommen alkohol før de er 18 år fører til at de drikker mer. Å gi ungdommen alkohol kan også være et uheldig signal om at foreldrene godtar at de drikker, noe som øker alkoholbruken, sier hun.

- Og jo mer ungdommen drikker, jo større sannsynlighet er det for at de kan havne i risikosituasjoner. Derfor er det viktig at foreldrene setter klare regler for alkoholbruk, og våger å være kjipe. Ungdommer trenger kjipe og kjærlige foreldre, sier hun.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Kan øke alkoholforbruk

Hilde Elisabeth Pape forsker på ungdom og rus ved Folkehelseinstiuttet. Hun har blant annet undersøkt hvordan det å drikke sammen med mor og far henger sammen med fyll og høykonsum av alkohol blant tenåringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer