Alkohol og tenåringer:

Drikker du sammen med tenåringen?

Å ofte drikke med foreldrene øker sannsynligheten for mye fyll blant tenåringer.

ALKOHOL TENÅRINGER: Ungdom som får drikke av foreldrene drikker ofte mer enn andre. FOTO: NTB Scanpix.
ALKOHOL TENÅRINGER: Ungdom som får drikke av foreldrene drikker ofte mer enn andre. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sender du med tenåringen alkohol på fest, eller serverer du alkohol til middagen hjemme for at poden skal få et trygt og godt forhold til alkohol? Forskningen tyder på at det ikke fungerer. Ifølge Elise Nyborg Eriksen, som er generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, tyder mye på at det å gi ungdom alkohol heller har motsatt effekt.

- Både forskere, politi og andre som jobber med dette er helt klare på at det å gi ungdommen alkohol før de er 18 år fører til at de drikker mer. Å gi ungdommen alkohol kan også være et uheldig signal om at foreldrene godtar at de drikker, noe som øker alkoholbruken, sier hun.

- Og jo mer ungdommen drikker, jo større sannsynlighet er det for at de kan havne i risikosituasjoner. Derfor er det viktig at foreldrene setter klare regler for alkoholbruk, og våger å være kjipe. Ungdommer trenger kjipe og kjærlige foreldre, sier hun.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Kan øke alkoholforbruk

Hilde Elisabeth Pape forsker på ungdom og rus ved Folkehelseinstiuttet. Hun har blant annet undersøkt hvordan det å drikke sammen med mor og far henger sammen med fyll og høykonsum av alkohol blant tenåringer.

Ifølge henne er det lite sannsynlig at det å drikke sammen med foreldrene sine en sjelden gang har noe å si. Å drikke sammen med foreldrene relativt ofte, derimot, øker faren for risikofylt drikking blant de unge.

- Men vi ser også at de foreldrene som drikker ofte med egne tenåringsbarn sine skiller seg negativt ut på mange andre områder, påpeker hun.

Det er dermed vanskelig å slå fast akkurat hva det er som gjør at disse tenåringene drikker mye. Det er imidlertid heller ingenting som tyder på at det å innta alkohol sammen med barna gjør at de unge lærer seg å drikke med fornuft.

- Vi vet veldig lite om den sammenhengen, men drikkingen foregår jo neppe i en pedagogisk læresituasjon. Jeg tenker at det å servere tenåringen alkohol bør begrenses til spesielle markeringer, og framstå som unntaket som bekrefter regelen, sier hun.

LES OGSÅ: Mange tenåringer har opplevd ting som kan defineres som digital vold

Foreldrenes alkoholvaner er viktigst

Noe vi derimot kan gjøre om vi vil lære tenåringen gode drikkevaner er å være gode eksempler.

- Det som trolig har størst innflytelse på ungdommen er hvordan foreldrene drikker, og deres forhold til alkohol, forteller Pape.

Tenåringen trenger med andre ord ikke være med på festen. Barn og unge som vokser opp med foreldre som drikker lite, har større sannsynlighet for å drikke mindre som voksne selv.

LES OGSÅ: Rikkes (39) mamma drakk seg ihjel

Sender med tenåringen alkohol

I en undersøkelse Ipsos gjennomførte for Av-og-til tidligere i år oppga 11 prosent av de nærmere 7500 deltakerne at de synes det er greit å sende med ungdom alkohol på fest.

- Her er forskningen klokkeklar: Ungdom som får alkohol av sine foreldre drikker mer enn annen ungdom. De drikker alt for ofte det de får med seg i tillegg til det klarer å skaffe på egenhånd, sier Eriksen.

Hun får støtte fra Pape, som forteller at undersøkelser tyder på at det å sende med tenåringen en sixpack på fest er risikabelt. Få tenåringer vil drikke mindre om de får drikke av foreldrene.

- En ting er at ungdom får alkohol som de kan drikke i kjellerstua, i kontrollerte omgivelser, men det å sende med ungdommen drikke på fest er forbundet med et høyt alkoholkonsum. Det tror jeg er uklokt. Det er jo bare å se på voksnes alkoholkonsum der det er økt tilgang på drikkevarer, påpeker hun.

LES OGSÅ: Redd for å miste kontrollen på julebordet?

Vær kjip og kjærlig

For selv om du føler du da står igjen med lite kontroll på tenåringens alkoholvaner, vil det mest effektive du kan gjøre være å sette grenser, ifølge Eriksen. Da vil de fleste drikke mindre og ha et mer forsiktig forhold til alkohol.

- Det betyr at vi kan gjøre mye for å påvirke våre barn og dytte dem i riktig retning, sier hun.

Ifølge henne er det spesielt fem ting som avgjør hvor mye ungdommen drikker:

  • Foreldre: Tenåringer som har foreldre som har klare avtaler og regler rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.
  • Debutalder: Jo tidligere man begynner å drikke, jo større er risikoen for å utvikle et høyt alkoholkonsum i voksen alder.
  • Venner: Hvis vennene til tenåringen drikker mye, er det større sjanse for at tenåringen selv har et høyt alkoholkonsum.
  • Tilgjengelighet: Jo lettere tilgang man har på alkohol, jo større sjanse er det for at man drikker mer.
  • Pris: Jo lavere prisen er på alkohol, jo større sannsynlighet er det for å utvikle et stort alkoholforbruk.

LES OGSÅ: Tenårinsforeldre - ikke gå i masefella

Hvordan være kjip og kjærlig:

Snakk med barna dine om hva de opplever. Vær ikke dømmende, men lytt og gi råd ved behov.

Vær tydelig på at alkohol ikke er greit. Så lenge barna er under 18 bør regelen være klar. Men vær også tydelige på at de må ringe hvis de har kommet i en vanskelig situasjon eller opplever at venner er i trøbbel fordi de har drukket for mye. Prøv å vente med praten til dagen etter hvis ungdommen din eller vennene deres kommer hjem fulle.

Skap foreldrenettverk i nabolaget. Og gjør barna dine klar over at du har oversikt over hva de andre tenåringene «får lov til».

Pust med magen: Husk at for de aller fleste er ungdomstiden fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet. Selv om årene går fort, har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i deres liv mens dere bor under samme tak. Det gjør du best ved å være både kjærlig og kjip.

(Kilde: Av-og-til)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer