Drikker For Mye

Drikker kjæresten eller en god venn for mye?

Slik tar du det opp på best mulig måte.

DRIKKER FOR MYE ALKOHOL: Drikker kjæresten eller en god venn i overkant mye alkohol? Her får du tips til hvordan du kan si ifra.  Foto: Shutterstock / archimede
DRIKKER FOR MYE ALKOHOL: Drikker kjæresten eller en god venn i overkant mye alkohol? Her får du tips til hvordan du kan si ifra. Foto: Shutterstock / archimede Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alkoholisme er ikke en sjelden sykdom, men er for mange tabu å snakke om. Det er kanskje ikke så lett å si i fra dersom vi mener at en vi er glad i drikker litt for mye. Alkohol er tross alt et lovlig rusmiddel, og man kan ikke nekte noen over 18 år å drikke. 

- Alkoholisme er når en kommer til det punktet der rusvaner går over til avhengighet, og alkoholen finner sin funksjon. Både over lengre forbruk, eller om en har brukt det som selvmedisinering. Hjernen forstår at, oi, dette er godt for meg. Da fester det seg en slags bryter, man må ha det, forklarer Sigri Smidesang, terapaut og ansvarlig for familieprogrammet ved behandlingsklinikken Vangseter. 

Den avhengige utvikler en såkalt ruspersonlighet. Man bagatelliserer og finner grunner til å drikke. De bruker mye energi på å dekke over drikkingen og negative karaktertrekk kan vokse frem. Smidesang forklarer at det ofte er de pårørende som merker avhengigheten først, selv om det varierer. 

- Det blir som elefanten i rommet. Den vokser og vokser, men ingen setter ord på det, forklarer Smidesang om alkoholproblem i nære relasjoner. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer