Drikker For Mye

Drikker kjæresten eller en god venn for mye?

Slik tar du det opp på best mulig måte.

DRIKKER FOR MYE ALKOHOL: Drikker kjæresten eller en god venn i overkant mye alkohol? Her får du tips til hvordan du kan si ifra.  Foto: Shutterstock / archimede
DRIKKER FOR MYE ALKOHOL: Drikker kjæresten eller en god venn i overkant mye alkohol? Her får du tips til hvordan du kan si ifra. Foto: Shutterstock / archimede Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alkoholisme er ikke en sjelden sykdom, men er for mange tabu å snakke om. Det er kanskje ikke så lett å si i fra dersom vi mener at en vi er glad i drikker litt for mye. Alkohol er tross alt et lovlig rusmiddel, og man kan ikke nekte noen over 18 år å drikke. 

- Alkoholisme er når en kommer til det punktet der rusvaner går over til avhengighet, og alkoholen finner sin funksjon. Både over lengre forbruk, eller om en har brukt det som selvmedisinering. Hjernen forstår at, oi, dette er godt for meg. Da fester det seg en slags bryter, man må ha det, forklarer Sigri Smidesang, terapaut og ansvarlig for familieprogrammet ved behandlingsklinikken Vangseter. 

Den avhengige utvikler en såkalt ruspersonlighet. Man bagatelliserer og finner grunner til å drikke. De bruker mye energi på å dekke over drikkingen og negative karaktertrekk kan vokse frem. Smidesang forklarer at det ofte er de pårørende som merker avhengigheten først, selv om det varierer. 

- Det blir som elefanten i rommet. Den vokser og vokser, men ingen setter ord på det, forklarer Smidesang om alkoholproblem i nære relasjoner. 

Jens Ch. Petersen er rådgiver ved rusbehandlingsklinikken Vangseter og har jobbet med rusmisbrukere i over femten år. Han forklarer at alkoholproblemer kommer i forskjellige varianter, men er uansett svært slitsomt for menneskene rundt. 

- Det er ikke lett for familie og venner å vite når man må sette grenser og si i fra, sier Petersen. 

Men det er noen tegn man kan se etter dersom du mistenker at noen du er glad i sliter med alkoholforbruket sitt. 

LES OGSÅ: Drikker du litt mye?

1. Forbruket er høyere enn alle andres i sosiale settinger

I nære relasjoner oppdager man ofte alkoholisme snikende. Petersen forklarer at noe av det første som skjer ofte er irritasjon over at vedkommende drikker mye i sosiale sammenkomster. «Hvorfor må han alltid bli den fulleste på hver fest?»

- Man føler irritasjon over inntaket til personen man er glad i. Man føler at det ikke er greit. Når vi prater med pårørende forteller de ofte at det første de reagerte på var unormalt høyt forbruk i sosiale sammenhenger.

Det er ikke en hyggelig følelse å bli flau over partneren sin eller en god venninne på fest. Å bli litt for full på en fest kan skje med oss alle, men dersom det er et gjentagende mønster kan det kanskje være et tegn på alkoholproblem. 

LES OGSÅ: Så mange kcal inneholder alkoholen du drikker 

2. Forbruket hjemme øker

Petersen forklarer at det neste tegnet ofte er at det blir mer alkohol i huset, og at det drikkes på tidspunkter i uka som ikke er helt normalt

- Ofte tenker man ikke så mye over dette i starten, kanskje man til og med drikker litt mer selv for kosens skyld. Men flere partnere prøver så å senke forbruket igjen, gjerne ubevisst, for at den andre ikke skal drikke like mye, forklarer han. 

I et parforhold kan dette føre til at alkoholen kommer i veien for forholdet. Personen ønsker kanskje heller å drikke en flaske rødvin på en søndag i stedet for å ha en koselig kveld med kakao og film foran TV'en. 

LES OGSÅ: - Jeg er alkoholiker 

3. Du føler at du blir valgt bort til fordel for alkoholen

Om personen stadig velger alkohol fremfor familietid eller å henge med vennegjengen, kan det være et tegn på et alkoholproblem. 

- Fortvilelsen over dette er enorm for de pårørende. Man føler seg forlatt og neglisjert. For barn er det spesielt traumatisk å bli valgt bort fordi mamma heller vil drikke, for eksempel. For partnere er det en stor sorg når partneren heller vil ha en flaske vin enn å ha kvalitetstid sammen. 

Dette kan etterhvert føre til en sorg over at en du er glad i forsvinner i en tåke av alkohol, sier Petersen, og understreker at det er mange følelser relatert til alkoholproblemer. 

Blir kjæresten din ALLTID fullest på fest? Foto: Science Photo Library
Blir kjæresten din ALLTID fullest på fest? Foto: Science Photo Library Vis mer

LES OGSÅ: Så mye legger du på deg av den ekstra alkoholen du drikker nå 

4. Personen havner i forskjellige kniper

Et høyt forbruk av alkohol over lang tid klassifiseres som skadelig bruk, og en person som har et alkoholproblem kan havne i forskjellige kinkige situasjoner

- Sosiale, helsemessige, økonomiske og juridiske konsekvenser er ikke uvanlig blant personer med et høyt alkoholforbruk. Man kan kjøre i fylla og ende opp med juridiske problemer. Alkohol er dyrt, og det kan derfor bli lett å rote med økonomien, forklarer han. 

Og det er ikke ukjent at alkohol er skadelig for kroppen

- Jeg kjenner få som har et dypt og inderlig alkoholproblem som ikke har problemer på andre områder i livet, sier Petersen. 

LES OGSÅ: Slik får du bukt med alkoholsuget etter ferien 

5. Går i forsvarsposisjon 

Om du har kommet til det punktet at du allerede har tatt opp bekymringene dine med personen det gjelder, kan det hende du har opplevd at vedkommende har gått i forsvarsposisjon. 

- Det avgjørende øyeblikket kommer når du velger å fortelle at du synes det er et problem. Mange beskriver det som et tungt og ganske brutalt øyeblikk. Ofte blir man bare møtt med rasjonaliseringer. Personen skjønner ikke hva du mener og forsvarer drikkingen sin, forklarer han. 

Det er ikke sjeldent at personen det gjelder blir såret, og er avvisende en periode. 

LES OGSÅ: Mange føler seg ensomme i parforholdet 

Hvordan går man frem?

Dersom du mistenker at noen du er glad i har et alkoholproblem, er det aldri negativt å si i fra, mener Pettersen. Han råder alle til å vite hva sine grenser for alkohol er, og når det føles ubehagelig for deg. 

- Stol på deg selv. Si i fra hvis du synes det er for mye alkohol i huset, og at du ikke ønsker å ha det sånn. 

Ovenfor venner går det an å 'alliere' seg med de andre i gjengen. Synes flere at hun eller han drikker for mye? 

- Når du tar opp dette med noen, er det lurt å tenke godt gjennom hva man skal si først. Ikke gå rett på angrep, men si at du er bekymret og spør om det er noe du kan gjøre for personen. Kom gjerne med eksempler, for eksempel at personen alltid får blackouts, og spør hva han eller hun tenker om det. Vær åpen, råder han. 

Han understreker at dersom du har mistanker, er det sannsynlig at noe ikke er som det burde være. 

- Når man opplever at en venn eller partner har et problem så ligger det noe til grunn. Det er sjeldent at det er tatt rett ut av lufta. 

Smidesang sier også at man bør si i fra, og bruke sitt eget perspektiv i samtalen. Forklar det du selv føler og opplever. 

- Men det er bare den som har et alkoholproblem som kan ta valget om endring. De må erkjenne selv at det er et problem. 

LES OGSÅ: Slik påvirker alkohol hukommelsen din 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer