Drømmer:

Drømmer du ofte at du faller, blir jaget eller mister tenner?

Og derfor husker noen drømmer bedre enn andre.

DRØMMER: Hvorfor drømmer vi ofte det samme om og om igjen? FOTO: NTB
DRØMMER: Hvorfor drømmer vi ofte det samme om og om igjen? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du opplevd å drømme den samme drømmen om og om igjen? Selv om det kan være vanskelig å forklare hvorfor det skjer, ser det ikke ut til at det er uvanlig å ha gjentatte drømmer. Og det er noen typer drømmer som går igjen hos flere av oss - spesielt i stressende perioder.

Ståle Pallesen, som er søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, forklarer at utbredelsen av gjentatte drømmer varierer fra undersøkelse til undersøkelse.

- En studie blant studenter fant en utbredelse på 6 prosent for hyppige gjentatte drømmer, mens en annen studie fant at så mange som 60-75 prosent hadde hatt eller hadde en eller flere gjentatte drømmer, sier Pallesen til KK.

Slike gjentatte drømmer er vanligst blant barn, forklarer han. De fleste som har opplevd gjentatte drømmer rapporterer om at innholdet i disse drømmene er negative eller ubehagelige, men at med alder blir innholdet i slike drømmer mindre ubehagelig.

Disse temaene går igjen

Gjentatte mareritt kan både komme av traumer eller ting vi tenker mye på. Når det gjelder vanlige drømmer som går igjen kan disse ofte oppleves som stressende. Du har helt sikkert drømt at du må ta en eksamen du ikke har lest til, eller at du faller fra et høyt sted?

Drømmeinnholdet i gjentatte drømmer er veldig individuelt, men det er altså noen temaer som ser ut til å gå igjen:

- Tema som å fly, falle, bli jaget, ta eksamen, miste tenner og nakenhet/upassende bekledning er vanlig - som i ikke gjentakende drømmer, sier Pallesen.

Mange gjentatte drømmer handler også om å mislykkes i noe, eller at noe negativt inntreffer.

- Spesifikke tema som går igjen hos voksne er å bli jaget, vansker med å vedlikeholde hus/leilighet, være fanget eller miste tenner, sier Pallesen.

Det kan også se ut som at slike drømmer kan være med på å ruste oss i vonde perioder:

- Noen mener gjentatte drømmer opptrer hyppigere i perioder med stress. Og at gjentatte drømmer har som funksjon å lære/trene personen til å takle ubehagelige hendelser.

Lurer du på drømmene dine kan bety? Illustrert Vitenskap har laget en oversikt du kan ta en titt på her.

HUSKE DRØMMER: Noen personer har ekstra god evne til å huske detaljer fra hendelser, enten hendelsene er virkelige eller fra en drøm, sier ekspert. FOTO: NTB
HUSKE DRØMMER: Noen personer har ekstra god evne til å huske detaljer fra hendelser, enten hendelsene er virkelige eller fra en drøm, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Noen husker drømmer bedre enn andre

Hvis du opplever at du ofte drømmer mye av det samme, er du kanskje også én av dem som husker drømmene dine svært godt? Det er det ikke alle som gjør. Noen føler at de nesten ikke drømmer i det hele tatt, mens andre husker både farger, detaljer og handlinger i drømmene de har hatt.

Martin Bystad forsker på hukommelse og er universitetslektor ved institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø. Han forklarer at det er flere grunner til at noen husker drømmer bedre enn andre. Én grunn er kreativitet:

- Personer som har høyere aktivitet i det nettverket i hjernen som har med kreativitet å gjøre, har ofte bedre evne til å huske sine drømmer. Dette kan skyldes at kreative personer gjerne har drømmer som er mer livlige og detaljerte, noe som gjør drømmene lettere å huske, sier Bystad til KK.

En annen grunn er at personer som husker drømmer er mer sensitive for inntrykk, slik som lyder og lukter:

- Slike personer våkner ofte lettere. Når man våkner midt i en drøm eller umiddelbart etter en drøm husker man mye mer av den. Dette skyldes at hjernen har vansker med å lagre ny informasjon når den er i dyp søvn.

Fordi det er individuelle forskjeller i hukommelse, kan det også påvirke hvor mye vi husker fra drømmer. Noen personer har ekstra god evne til å huske detaljer fra hendelser, enten hendelsene er virkelige eller fra en drøm, forklarer forskeren.

Forskjellige livssituasjoner kan også påvirke hvor mye du husker fra drømmene dine:

- En fjerde grunn kan være den følelsesmessige tilstanden man er i. For eksempel hvis man er forelsket, har sorg eller har angst, kan drømmene ofte bli litt mer dramatiske og følelsesladet, noe som også gjør at det er lettere å huske dem, forklarer Bystad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer