Intervaller

Dropp de tøffeste treningsøktene når det er kaldt

Høy puls i kulda øker risiko for kuldeastma.

UNNGÅ INTERVALLER: Når gradestokken begynner å krype nedover mot ti grader er det lurt å droppe de tøffeste løpeturene og intervallene. Trener du med veldig høy puls når det er mange minusgrader, drar du nemlig mye kald luft ned i lungene, som kan øke risikoen for utviklingen av kuldeastma og lignende problemer Foto: Getty Images/Polka Dot RF
UNNGÅ INTERVALLER: Når gradestokken begynner å krype nedover mot ti grader er det lurt å droppe de tøffeste løpeturene og intervallene. Trener du med veldig høy puls når det er mange minusgrader, drar du nemlig mye kald luft ned i lungene, som kan øke risikoen for utviklingen av kuldeastma og lignende problemer Foto: Getty Images/Polka Dot RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At vinteren er i ferd med å melde sin ankomst, er ingen unnskyldning for å droppe utendørstreningen.

Så lenge du har riktig bekledning for vått og kaldt vær, kan nemlig en løpetur ute være både oppfriskende og bra trening for kropp og sjel.

LES OGSÅ: Slik bør du kle deg for utendørstrening nå

Ikke press kroppen for hardt

Én annen ting du imidlertid bør være litt obs på hvis du skal løpe ute i vinterkulda - da tenker vi særlig temperaturer på rundt fem til ti minusgrader og nedover - er at du ikke presser kroppen for hardt.

Trener du med veldig høy puls når det er flere minusgrader, drar du nemlig mye kald luft ned i lungene, som kan øke risikoen for utviklingen av kuldeastma og lignende problemer.

- Det er ingen begrensninger når det gjelder utendørsløping om vinteren, så fremt du kler deg riktig. Det er imidlertid begrensninger i forhold til hvor hardt du bør løpe, sier Håvard Nordgaard, løpeekspert hos Nike, til KK.no:

- Er det veldig kaldt ute bør du nemlig ikke ha for høy puls. Har du veldig høy puls innebærer det at du drar den kalde luften ned i lungene, og det kan føre til kuldeastma og lignende problemer.

Også KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe har tidligere kommet med tilsvarende råd:

– Det er ikke farlig å løpe ute når det er kaldt hvis du er frisk. Men kle deg fornuftig og reduser intensiteten om du kjenner det blir ubehagelig å puste.

LES OGSÅ: Forbrenner du mer når du løper i kulda?

EKSPERTEN: Håvard Nordgaard er løpeekspert for Nike, og jobber med Running-kategorien hos sportsutstyr- og tøyprodusenten.  Foto: Adéle C. Blystad
EKSPERTEN: Håvard Nordgaard er løpeekspert for Nike, og jobber med Running-kategorien hos sportsutstyr- og tøyprodusenten. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

Unngå tøffe intervaller


Ifølge Nordgaard, som jobber med Running-kategorien hos Nike, bør du derfor droppe de tøffeste øktene utendørs når gradestokken går nedover.

- Det er lurt å droppe intervalltreningen når det er veldig, veldig kaldt, sier han, og sikter da til temperaturer på minus ti grader og nedover

Men dersom du løper lengre intervaller, som ikke innbærer like mye pusting og pesing, kan du imidlertid holde på selv om det er litt kaldere.

- Løper du lange intervaller, drar du ikke like mye kald luft ned i lungene. Du skal ikke ligge og halse etter oksygen når du løper i kulda. Lange intervaller blir ikke like ekstremt som hvis du løper korte intervaller, hvor du har større behov for oksygen, forklarer han.

LES OGSÅ: ABC om løping i kulda

Fordel øktene

Nordgaards beste råd for trening utendørs om vinteren, er at du tilpasser deg etter værforholdene og fordeler øktene utover i uka.

- Ikke kutt ut treningen, men tilpass øktene etter vær, temperatur og vind. En løpetur ute tre ganger i uka er bra, men det lønner seg å fordele øktene gjennom hele uka når det er kaldt, sier Nordgaard:

- Ha én eller to hviledager mellom. Trening handler nemlig om nedbryting av muskulatur, og kroppen trenger restitusjonstid for å bli litt sterkere for hver gang, sier han.

LES OGSÅ: Vi har testet Nike Get Fit

Nike Running Club

Synes du det er vanskelig å motivere deg til utendørstrening så fort det blir kaldt?

Ja, da kan kanskje Nike Running Club være noe for deg.

I januar starter Nike og SATS opp dette treningskonseptet, som fungerer som en helt vanlig gruppetreningtime, bortsett fra at det foregår utendørs og at man følger et program.

- Det er lettere å komme seg ut på vinteren hvis man løper sammen med en gjeng, sier Nordgaard.

- Så i januar drar vi i gang dette konseptet på utvalgte SATS-sentre.

Du trenger verken ha mye løpeerfaring eller være i toppform for å delta, da timen er beregnet for ulike nivåer.

- Det er enkelt og det er fokus på distanse. Vi legger opp til et enkelt program som går over åtte, ti eller tolv uker, og så prøver vi å møtes én gang i uka hvor vi løper «litt» lengre for hver gang. Det handler ikke om å løpe fortere, men litt lengre, sier Nordgaard:

- Vi legger opp til forskjellige nivåer, slik at du har mulighet til å komme i gruppe med andre på ditt nivå. Du kan med andre ord sette deg egne mål, men får da en instruktør som coacher deg gjennom det.

For deg som foretrekker annen trening i tillegg til løping, er også Nike Training Club-appen et supert alternativ.

Med denne appen (som er gratis og fungerer på iPhone og iPod Touch) får du over 60 ulike programmer og 90 ulike øvelser du kan gjøre hjemme, på treningssenteret, eller sammen med venner.

LES OGSÅ: Slik får du MAKS ut av treningen hjemme

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

LES OGSÅ: Dette gjør vi ofte feil under trening


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer