Trenger Jeg Briller

Dropper du å bruke brillene dine?

Det kan få konsekvenser!

IKKE GLEM BRILLENE: Å ikke bruke briller når du trenger det kan være skadelig for både deg og andre advarer ekspert. Foto: Shutterstock / SFIO CRACHO
IKKE GLEM BRILLENE: Å ikke bruke briller når du trenger det kan være skadelig for både deg og andre advarer ekspert. Foto: Shutterstock / SFIO CRACHO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som trenger briller, men dropper å bruke dem fordi du rett og slett ikke orker, synes det er slitsomt/stygt eller fordi du bare glemmer dem? Du er laaaangt fra alene, men visste du at om du dropper å bruke brillene, uavhengig om det er i korte eller lange perioder, vil det ikke bare kunne påvirke deg på en rekke måter. Det vil nemlig også kunne gå ut over de rundt deg, forteller Rigmor C. Baraas, professor ved Høgskolen i Sørøst-Norge og leder for Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse.

- Har du behov for briller, bør du bruke dem av flere grunner, sier Baraas.

Hun forteller at det er ekstra viktig for barn, men at det også kan ha flere konsekvenser for voksne dersom de dropper briller når behovet for dem egentlig er der.

- Det er spesielt viktig for barn som har øyne og syn som utvikles, og som er i en læresituasjon der synet er viktig. Noen barn kan få permanente skader på synet hvis de ikke bruker briller, forteller Baraas og legger til:

LES OGSÅ: Så ofte bør du sjekke synet!

- For voksne mennesker vil det å la være å bruke briller normalt sett ikke gi skader, men gi mer diverse plager som både kan påvirke dem selv og de de omgås.

Kan gi varige endringer på synet

På listen av plager som kan oppstå, er blant annet slørsyn (at man ser tåkete enten på nær eller lang avstand), hodepine, tretthet og at man har redusert utholdenhet på arbeidsplassen.

- Man kan rett og slett bli mer sliten og ukonsentrert i hverdagen av å ikke bruke brillene sine, forteller Baraas og fortsetter:

- Men hvilke konsekvenser man opplever vil variere fra person til person. Når i livet brillebehovet oppstår og hvilken tilstand som skal korrigeres er de to viktigste faktorene for hvor store konsekvensene kan bli. 

Er disse konsekvensene som oftest kortvarige eller langvarige?

- For de fleste voksne vil det å ikke bruke briller kun gi ulike plager i hverdagen. Disse kan være både kortvarige og langvarige avhengig avhengig av hvor ofte og i hvor lange perioder man ikke bruker briller. Men for barn spesielt vil det å ikke bruke briller der det er viktige grunner for det kunne gi varige endringer på synet.

LES OGSÅ: Mange timer foran skjermen kan påvirke synet

- Du bør tenke på hvilke ulemper det gir for deg selv og andre

Videre forteller Baraas at risikoen for varige konsekvenser og skader som regel er lav dersom man tar visse forholdsregler, som blant annet regelmessige kontroller og at man selv oppsøker øyelege dersom man opplever endringer eller har spørsmål om eget syn. Men til tross for den lave risikoen oppfordrer hun likevel alle som trenger briller å bruke dem i de situasjonene de er ment til å brukes - enten det er fast eller situasjonsbestemt.

- Du bør tenke på hvilke ulemper det å ikke bruke briller gir for deg selv og for andre, sier Baraas og presiserer:

- Det å bli sliten og trett på arbeidsplassen angår kanskje ikke bare en selv. I mange jobber er et godt syn også en viktig sikkerhets- og kvalitetsindikator. Det er for eksempel ikke uten grunn at det er satte krav til syn når man har førerkort.

Og er du usikker på om du trenger briller eller ikke; gå på kontroller (regelmessig) på lik linje som du senger bilen på kontroll. Det er også et par ting du kan være oppmerksom på, som kan være tegn på at det kan være noe feil med synet ditt:

- Det svir i øynene
- Du har tørre eller rennende øyne
- Det gjør vondt når du beveger øynene
- Du er rød på øyet
- Du har smerter i øyet
- Du ser dobbelt
- Du har fått forstyrrelser på øyet i form av prikker, skyggefelt etc.
- Du tåler ikke sterkt lys
- Du har ofte hodepine som ikke kan forklares - og den kommer gjerne etter en arbeidsdag foran pc-skjermen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer