Egg:

Dropper du eggeplommen?

Spiser du kun eggehviten, går du glipp av de fleste næringsstoffene.

EGGEPLOMME: Noen foretrekker å droppe eggeplommen, men er det noe vits? FOTO: NTB
EGGEPLOMME: Noen foretrekker å droppe eggeplommen, men er det noe vits? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Egg er veldig sunt, men det har lenge vært gjenstand for en del diskusjoner blant forskere, som har vært uenige om vi kan spise det daglig eller ikke. For selv om det er proppfullt av sunne næringsstoffer, er det også rikt på kolesterol. Nå er det derimot fastslått at de fleste fint kan spise ett egg hver dag.

Heidi Ramfjord, som er ernæringsspesialist ved Kost for livet, forteller til KK at egg er en kilde til viktige vitaminer og mineraler, blant annet alle vitaminer bortsett fra c-vitamin. I tillegg inneholder egg proteiner av høykvalitet - det vil si at det inneholder mye av de essensielle aminosyrene som er livsviktige for vår eksistens.

Dersom du er spesielt interessert i hva egget kan gjøre for kroppen din, enten du ønsker å få i deg mest mulig protein eller å unngå kolesterolet, kan det være greit å vite at eggehviten og eggeplommen har forskjellige egenskaper. Men hva tenker ekspertene om å bare spise én av dem?

Eggehvite og eggeplomme

Ernæringsfysiolog og yogalærer Gunn Helene Arsky har gitt KK en oversikt over forskjellen på eggehviten og eggeplommen.

Eggehviten:

  • Minst kalorier (42 kcal/100 g)
  • Proteinrik (10 g/100 g)
  • Fettfri
  • Kolesterolfri
  • Inneholder omtrent ingen vitaminer eller mineraler i det hele tatt

Eggeplommen:

  • Mest kalorier (321 kcal/100 g)
  • Proteinrik (16 g/100 g)
  • Fettrik og kolesterolrik - men fettet er også en bærer for de fettløselige vitaminene A, D og E, som det er mye av
  • Rik på jern

Eggehviten er altså svært kalorifattig og proteinrik, mens det er eggeplommen som inneholder de fleste vitaminene.

MEST NÆRING I PLOMMEN: Plommen inneholder mest næring, mens eggehviten har minst fett og kolesterol. FOTO: NTB
MEST NÆRING I PLOMMEN: Plommen inneholder mest næring, mens eggehviten har minst fett og kolesterol. FOTO: NTB Vis mer

Eggehviten gir lite fett og mye protein

Arsky sier at man kan bruke ren plomme i sauser, desserter og bakst, men å spise bare plomme, har hun ikke hørt om. Eggehviten er derimot populær blant de som ønsker å bygge muskler. For eksempel er det mange som lager eggehviteomelett:

- Eggehviteomeletten er populær hos dem som vil ha det førsteklasses proteinet som egget har å by på, uten å få i seg kolesterol og fett.

De som har forhøyet kolesterol, skal være forsiktig med inntak av kolesterol. Da kan bruk av eggehviten være en god idé - for eksempel i nettopp en eggehviteomelett.

Ved å kun spise eggehviten får du i deg mye proteiner uten ekstra fett, kalorier og kolesterol, men du går til gjengjeld glipp av det meste av det som gjør så egget sunt - altså de fleste næringsstoffene og vitaminene.

Arsky mener du like gjerne kan spise hele egget:

- For dem som ikke har problemer med kolesterolet, er hele egg fint i ny og ne. Da er det helt klart mest næringsrikt å spise både plommen og hviten sammen.

ULIKE: Eggeplommen og eggehviten har ulikt næringsinnhold, fettinnhold og proteininnhold. FOTO: NTB
ULIKE: Eggeplommen og eggehviten har ulikt næringsinnhold, fettinnhold og proteininnhold. FOTO: NTB Vis mer

Ikke nødvendig å droppe eggeplommen

Heidi Ramfjord forteller at du ikke trenger å være redd for fettet i eggeplommen:

- Eggeplommen er rik på fett, og egg gir oss derfor god metthetsfølelse. En del av fettet du finner i eggeplommen er mettet fett, men det inneholder faktisk mer av det enumettede fettet.

Hun påpeker også at kolesterolinnholdet er relativt høyt, men understreker at kolesterol er en viktig del av bestanddelene i blant annet cellene våre. En del forskning som før hevdet at egg er farlig hvis du har høyt kolesterol, har blitt noe foreldet, forteller hun.

- Jeg tenker at de aller fleste av oss fint tåler et egg om dagen.

Også Ramfjord trekker frem at eggehviten er en kilde til nesten rent protein, men hun påpeker at selv om eggeplommen inneholder fettet og kaloriene, er det også her smaken sitter.

- Så er du ute etter magre proteiner men lite smak, er det kanskje en idé å droppe plommen. Men om du ønsker min mening – da kaster du en verdifull næringskilde.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer