Hudpleie

Du bør alltid ha lavendel i huset

Tro det eller ei: Den er bra for fordøyelsen, kan fjerne flass og redusere kløe og irritasjon.

HJELPER MOT MYE: Lavendel kan brukes til mye mer enn bare som godlukt. For eksempel mot oppblåst mage og flass.  Foto: Thinkstock.com
HJELPER MOT MYE: Lavendel kan brukes til mye mer enn bare som godlukt. For eksempel mot oppblåst mage og flass. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ettersom en kvinnne i gjennomsnitt bruker rundt tre år på badet i løpet av livet, må nok de fleste innrømme at skapene på badet er ganske så fulle.

Men ganske ofte kunne du spart deg for handleturen på parfymeriet eller nettbutikken. Flere av produktene dine kan nemlig erstattes med det du har i kjøkkenskapet.

For eksempel kan vaniljestang fungere som myggspray, fjerne vond lukt og dempe sult, mens majones er et ypperlig alternativ til hårkur siden det gir en boost av proteiner og næringsstoffer.

I tillegg bør du har lavendel liggende hjemme. Denne urten duger nemlig til mye mer enn bare som godlukt, skriver Health.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Er du klar for denne trenden?

BRUK LAVENDELOLJE I HÅRET: Urten hjelper mot tørr hodebunn og kan bekjempe flass. Foto: Getty Images
BRUK LAVENDELOLJE I HÅRET: Urten hjelper mot tørr hodebunn og kan bekjempe flass. Foto: Getty Images Vis mer

Kan bekjempe flass

Hvis du har problemer med flass, blir fort hver eneste dag en «bad hair day». Heldigvis finnes det flere metoder for å bli kvitt problemet og lavendel er en av dem.

- Lavendelolje vil hjelpe på en tørr hodebunn, men det vil som oftest kreve flere behandlinger, forteller Francesca Fusco, en hudlege som er basert i New York.

Fukt hele håret med varmt vann og tørk det med et håndkle. Deretter ta et krus og bland inn 15 dråper lavendelolje (som du blant annet får kjøpt på apoteket - ekstern lenke) sammen med olivenolje eller mandelolje. Sett blandingen i mikrobølgovnen i cirka 10 sekunder - eller til den føles varm.

Masser oljen inn i hodebunnen, ta på en badehette og la den sitte i en time før du vasker ut oljen med sjampo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Stor rumpe er bedre enn stor mage

FÅ SLUTT PÅ KLØEN: Lavendel kan stoppe kløen, rødhet og eventuelle hevelser.  Foto: Thinkstock.com
FÅ SLUTT PÅ KLØEN: Lavendel kan stoppe kløen, rødhet og eventuelle hevelser. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Vil roe ned irritasjon og kløe

Med sommeren kommer de summende udyrene tilbake, og bare lyden av dem kan være nok til å holde deg våken hele natten. Så små. Så irriterende.

Men litt lavendelolje er faktisk alt som skal til for å få slutt på kløen.

- Lavendel er et naturlig betennelsesdempende middel og kan redusere kløe, hovenhet og rødhet, forteller Hudlegen Naila Malik til nettsiden.

Bare påfør en dråpe eller to der du er blitt stukket og la det trekke inn i cirka 15 minutter (men stopp hvis rødheten blir verre). Påfør hver sjette time i de neste 24 timene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Kan motvirke oppblåsthet

Ikke nok med at lavendel er ypperlig for huden, men det kan også hjelpe på magen. Oppblåsthet og dårlige fordøyelse kan ofte skyldes hva du spiser, men også overvekst av dårlige bakterier i magen.

- Polyfenolene (en type antioksidanter) som du finner i lavendel kan hjelpe til å redusere disse bakteriene i magen, forteller Christine Gerbstadt, forfatteren av boken «Doctor's Detox Diet».

For at du skal bli kvitt den oppblåste magen anbefaler hun at du strør litt tørket lavendel på en gresk yoghurt, som også er veldig bra for magen.

LES OGSÅ: Maten du bør spise mer av

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer