Tannlege

Du bør alltid pusse tennene etter sex

Kan i verste fall føre til tannkjøttsykdommer.

PUSS TENNENE: Mange pusser tennene før de har sex, men glemmer å gjøre det etterpå. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
PUSS TENNENE: Mange pusser tennene før de har sex, men glemmer å gjøre det etterpå. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er veldig viktig å alltid pusse tennene etter sex. Under sexen kysser man ofte ulike kroppsdeler, og får i seg bakterier som ikke hører hjemme i munnen. Sovner man da, kan man risikere å få sykdommer i tannkjøttet, forteller ​tannlegespesialist Reza Sefidroodi, som også er daglig leder i Tannlegelaget, til KK.no. 

Når tannleger analyserer tannkjøttsykdommer, finner de ofte bakterier som ikke hører hjemme i munnhulen. Ofte hører de hjemme helt andre steder, som på kjønnsorganer eller i endetarmen.

- Mange pusser tennene før sex, men få gjør det etterpå. Det burde vært omvendt, forklarer han.

Sefidroodi forteller at det finnes 10.000 ulike bakterier i munnhulen, men når man tilfører bakterier som ikke hører hjemme der, kan det utvikles sykdommer.

Han poengterer at folk gjerne må ha et aktivt seksualliv, men at de må være flinke til å fjerne bakteriene med en ordentlig tannpuss, tannpasta og skylle med munnskyll.

LES OGSÅ: Tannkremene du bør velge

FLUOR: Det eneste som er vitenskapelig dokumentert å beskytte mot karies, er fluortannkrem. Foto: Shutterstock / Nik Merkulov
FLUOR: Det eneste som er vitenskapelig dokumentert å beskytte mot karies, er fluortannkrem. Foto: Shutterstock / Nik Merkulov Vis mer

Én liten stripe er nok

Men hvor mye tannkrem trengs for å fjerne bakteriene? Mange fyller i god tro hele tannkosten med tannkrem. Det er ikke nødvendig.

- Man bør ikke bruke mer enn én stripe på 1-1,5 cm, uavhengig av om det er en manuell eller elektrisk børste, forteller tannlege Erik Svendsrud, som driver praksisen Tannlege Svendsrud i Oslo.

Svendsen har holdt flere foredrag om tannbehandling, og sier at følgende er viktig for å gjøre tannpussen riktig:

Tips

  1. Fordel tannkrem rundt på tennene før du begynner å pusse. Dette gjør at man får fluor på alle tennene.
  2. Ikke skyll munnen med vann etter at du har pusset med fluortannkrem. Skylling med vann eller andre skyllemidler reduserer virkningen av fluor. Fluortannkrem er det eneste som er vitenskapelig dokumentert at fungerer som beskyttelse mot karies.
  3. Ikke bruk for mye tannkrem. Hos barn kan for mye fluor føre til små hvite flekker i emaljen.
  4. Tanntråd er viktig for å forebygge tannløsning og tannkjøttbetennelse.


LES OGSÅ: Vent en halvtime med munnskyllet

ÉN LITEN STRIPE: Mange fyller i god tro hele tannkosten med tannkrem. Det er ikke nødvendig. Foto: Shutterstock / Lucky Business
ÉN LITEN STRIPE: Mange fyller i god tro hele tannkosten med tannkrem. Det er ikke nødvendig. Foto: Shutterstock / Lucky Business Vis mer

Ikke det samme som såpe

Tannlege Reza Sefidroodi sier at mange bruker tannkrem på samme måte som de bruker håndsåpe.

- Man må ikke skylle bort tannkremen på samme måte som man gjør med såpe. Det blir veldig feil. Man må spytte kraftig ut tre-fire ganger, men ikke skylle, forklarer han.

Han forteller at tannkremen bruker lang tid på å fungere, og at den derfor må bli værende på tennene etter tannpussen. For å kontrollere egen pusseteknikk er det mange som kjøper fargetabletter for plakkontroll på apoteket.

- Mange oppdager at de pusser mye dårligere enn de tror. I tillegg glemmer de å bytte ut de slitte tannkostene, og da er ikke pussen like effektiv, sier han.

Sefidroodi anbefaler alle å bytte tannkost annenhver måned, selv om den ser fin ut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer