Flått

- Du bør fjerne flåtten så raskt som mulig da sjansen for overføring av Borrelia-bakteriene øker etter 24 timer

Slik forholder du deg om du har hatt nærkontakt med blodsugeren.

FLÅTT: Får du flåttbitt er det flere ting du bør huske på!  Foto: NTB scanpix
FLÅTT: Får du flåttbitt er det flere ting du bør huske på! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er høysesong for flåttbitt. Oppholder du deg i kystområdene opp til Helgeland, eller i innlandet i Sør-Norge, er du i flåttland. Flåtten er et blodsugende edderkoppdyr som sitter i lyng og på gresstrå og venter på at et dyr eller menneske skal komme borti så den kan henge seg på og bite seg fast.

- Folk møter oftest flåtten om sommeren, for det er da man har ferie og er mye ute. Men flåtten er i aktivitet når temperaturen overskrider 5 grader og det er snøfritt på bakken. Vi har fått melding om flåttbitt i januar under slike forhold. Men normalt vil flåttsesongen vare fra begynnelsen av april og fram til november, med topp i mai/juni, sier Preben Skrede Ottesen, avdelingsdirektør i avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Det gjelder å unngå å bli bitt, for flåtten kan være bærer av Lyme borreliose og skogflåttencefalitt. Det er størst risiko for det første, men det er bare 2 av 100 flåttbitt som gir borreliose. Det andre er sjeldnere, men langt skumlere. Borrelia-bakterien kan gi deg borreliose. Blir den ikke oppdaget i tide kan bakterien angripe nervesystemet, og da er det vanskelig å bli kvitt den. Skogflåttencefalitt, også kalt TBD, er en type hjernehinnebetennelse som kan gi varige mén eller i verste fall bli dødelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer