Flått

- Du bør fjerne flåtten så raskt som mulig da sjansen for overføring av Borrelia-bakteriene øker etter 24 timer

Slik forholder du deg om du har hatt nærkontakt med blodsugeren.

FLÅTT: Får du flåttbitt er det flere ting du bør huske på!  Foto: NTB scanpix
FLÅTT: Får du flåttbitt er det flere ting du bør huske på! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er høysesong for flåttbitt. Oppholder du deg i kystområdene opp til Helgeland, eller i innlandet i Sør-Norge, er du i flåttland. Flåtten er et blodsugende edderkoppdyr som sitter i lyng og på gresstrå og venter på at et dyr eller menneske skal komme borti så den kan henge seg på og bite seg fast.

- Folk møter oftest flåtten om sommeren, for det er da man har ferie og er mye ute. Men flåtten er i aktivitet når temperaturen overskrider 5 grader og det er snøfritt på bakken. Vi har fått melding om flåttbitt i januar under slike forhold. Men normalt vil flåttsesongen vare fra begynnelsen av april og fram til november, med topp i mai/juni, sier Preben Skrede Ottesen, avdelingsdirektør i avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Det gjelder å unngå å bli bitt, for flåtten kan være bærer av Lyme borreliose og skogflåttencefalitt. Det er størst risiko for det første, men det er bare 2 av 100 flåttbitt som gir borreliose. Det andre er sjeldnere, men langt skumlere. Borrelia-bakterien kan gi deg borreliose. Blir den ikke oppdaget i tide kan bakterien angripe nervesystemet, og da er det vanskelig å bli kvitt den. Skogflåttencefalitt, også kalt TBD, er en type hjernehinnebetennelse som kan gi varige mén eller i verste fall bli dødelig.

For å unngå å bli bitt bør du dekke til beina, og ikke ha noen glipper mellom sokk og bukse der flåtten kan krype inn. Dra sokkene opp over buksekanten, og bruk gjerne DEET-myggspray for å få flåtten til å skygge unna.

LES OGSÅ: - Enkelte flåttarter i utlandet er mer aggressive

Sjekk deg hver kveld

Skal du feriere i flåttland, bør du gjøre det til rutine å sjekke kroppen for flåttbitt hver kveld. Sjekk nøye, og spesielt i armhuler, rundt lysken, bak ørene og andre steder der huden er tynn.

Hvis du finner en flått, skal du bruke en vanlig pinsett eller en flåttpinsett. Ta tak helt inn mot huden, i flåttens hode, og trekk rett ut.

- Med hensyn på borreliose bør du fjerne flåtten så raskt som mulig da sjansen for overføring av Borrelia-bakteriene øker etter 24 timer. Bakteriene formerer seg i flåttens tarm når den begynner å suge blod, og etter cirka ett døgn vandrer bakteriene opp i spyttkjertlene og kan deretter overføres til dyr eller mennesker. TBE overføres imidlertid med en gang, men TBE-viruset er heldigvis mye sjeldnere enn Borrelia-bakterier, sier Ottesen.

LES OGSÅ: Er det farlig om du ikke får ut hele flåtten?

FLÅTTBITT: Oppholder du deg i kystområdene opp til Helgeland, eller i innlandet i Sør-Norge, er du i flåttland. Og da bør du være ekstra obs. Foto: NTB scanpix
FLÅTTBITT: Oppholder du deg i kystområdene opp til Helgeland, eller i innlandet i Sør-Norge, er du i flåttland. Og da bør du være ekstra obs. Foto: NTB scanpix Vis mer

Følg med på bittet

Når flåtten er borte skal du følge bittet med argusøyne. I begynnelsen vil det se ut omtrent som et myggstikk, og det er helt normalt.

- Det er vanlig å bli rød rundt bittstedet kort etter bittet, men det forsvinner etter hvert. Hvis det derimot igjen begynner å bli rødt, dette kan skje fra 3 til 30 dager etter bittet, og det røde ekspanderer som en ring eller flate, er det et godt tegn på borreliose, sier Ottesen.

De vanligste symptomene på borreliose, utenom utslettet, er influensalignende symptomer som uvelhet, slapphet, hodepine og hovne lymfeknuter. Angriper bakterien nervesystemet kan du utvikle nevroborreliose, og det kan skje fra to uker til flere måneder etter bittet. Det mest vanlige symptomet er lammelser i ansiktet.

- TBE gir ingen slike tegn ved bittet, og kan for noen være en mye mer alvorlig sykdom, sier Ottesen.

1-2 uker etter bittet kan du utvikle moderat feber, hodepine og muskelverk som varer en ukes tid. Dersom du går videre til fase 2 får du høyere og mer langvarig feber og hodesmerter, søvnløshet, forvirring, kanskje oppkast, nakkestivhet, muskelsmerter og lammelser.

FJERNE FLÅTT: Hvis du finner en flått, skal du bruke en vanlig pinsett eller en flåttpinsett. Ta tak helt inn mot huden, i flåttens hode, og trekk rett ut. Foto: NTB scanpix
FJERNE FLÅTT: Hvis du finner en flått, skal du bruke en vanlig pinsett eller en flåttpinsett. Ta tak helt inn mot huden, i flåttens hode, og trekk rett ut. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er verd å merke seg at folk reagerer svært ulikt på smitte. Mange har antistoffer mot borrelia uten noen gang å ha merket å ha vært syke før. Også TBE kan forløpe uten symptomer for noen. Andre kan bli hard rammet, sier Ottesen.

LES OGSÅ: Bruker flere tusen kroner på «flått-vaksinen» - men er den egentlig nødvendig?

Gå til legen

Dersom du tror at flåttbittet har smittet deg, eller merker symptomer beskrevet og mistenker at du kan ha vært bitt av flått uten å ha merket det, skal du straks gå til legen. Dersom det dreier seg om borreliose får du utskrevet en antibiotikakur som forhåpentlig tar knekken på bakterien. (Psst: Ni fakta om flått og borrelia)

- Er det snakk om TBE blir det full sykehusinnleggelse. Det finnes ingen kur mot viruset, man må prøve å lindre symptomene, som jo er alvorlig hjerne- eller hjernehinnebetennelse, forklarer Ottersen.

Sjansen for å bli smittet av borreliose er større enn å bli smittet av TBE. Sist tilgjengelige tall viser at ni personer fikk TBE i Norge i 2015. Så lang i år (slutten av juni) er det rapportert 86 tilfeller av borreliose i Norge. I fjor ble det rapportert om totalt 108 tilfeller.

Statistisk sett er sjansen for å bli syk av flåttbittet altså ganske liten. Men risikoen er der, derfor bør du prøve å unngå å bli bitt i første omgang, og dersom du blir bitt, skal du fjerne flåtten så snart som mulig.

LES OGSÅ: Utslett kan være tegn på flåttbitt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer