Stressmestring:

Du bør heller «koble om» enn å «koble av», råder norsk stressforsker

Mange opplever stress på jobb, men det finnes noen teknikker som kan hjelpe deg å takle det.

STRESSMESTRING: Det å lære noe nytt kan være bedre mot jobbstress enn en pause, ifølge en amerikanske forskere. FOTO: NTB Scanpix
STRESSMESTRING: Det å lære noe nytt kan være bedre mot jobbstress enn en pause, ifølge en amerikanske forskere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye som kan føre til arbeidsrelatert stress, og hva som stresser oss mest, er individuelt. I utgangspunktet er stress en alarmsituasjon, men ikke alt stress er negativt.

Positivt stress gir energi og motivasjon, mens negativt stress over tid bidrar til demotivasjon og lite energi – noe som får konsekvenser på en arbeidsplass.

For en del handler det om organisering, om høye krav eller om store arbeidsmengder og lange dager. For andre kan det handle om fysiske forhold på arbeidsplassen og i miljøet; som stillesitting, dårlig inneklima eller psykososiale forhold som dårlig ledelse, samt mobbing og trakassering.

Opplever du sistnevnte er det svært viktig at det blir gjort noe med, da mobbing og trakassering på arbeidsplassen kan ha alvorlige konsekvenser.

- I våre analyser er det det oftest rapporteres om frister og krav på jobb og at man har liten mulighet for påvirkning, forteller Hilde Grønningsæter, stressforsker og førsteamanuensis ved fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Ofte er det slik at det må forandringer til på arbeidsplassen. Det er blant annet viktig med god kommunikasjon mellom ledere og ansatte, at man får tydelige tilbakemeldinger og at krav og arbeidsmengde er overkommelig. Samtidig kan man også trene seg til å takle stresset bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer