Depresjon

- Du bør ikke anbefale noen å gå til psykolog

- Det er bedre å vise at du er til stede og at du vil lytte om personen trenger det, enn å bombardere dem med spørsmål og antakelser, sier psykolog.

UT AV BOBLEN: Det er viktig å få en deprimert person ut av sin egen boble for et øyeblikk, for eksempel ved å gå på tur eller sitte på en café, sier psykolog.  Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
UT AV BOBLEN: Det er viktig å få en deprimert person ut av sin egen boble for et øyeblikk, for eksempel ved å gå på tur eller sitte på en café, sier psykolog. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Depresjon er noe mange av oss må gjennom i løpet av livet. I desember i fjor var 400 000 nordmenn deprimerte. En depresjon er også svært tøft for pårørende, og det er ikke lett å vite hva man kan gjøre for en deprimert venn. 

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle forklarer at deprimerte personer ofte trekker seg inn i seg selv, og føler at ingen kan gjøre noe for å hjelpe. 

- Jeg definerer depresjon som fravær av mening. Kjenner du en person godt er det gjerne lett å se at han eller hun ikke har det bra. Da er det viktig at noen banker på døra, sier Nordhelle til KK.no. 

Hun understreker at du ikke bør grave og spørre, men heller prøve å være til stede med omsorg. Det er bedre å vise at du er til stede og at du vil lytte om personen trenger det, enn å bombardere dem med spørsmål og antakelser. 

- Jeg tenker at du som venn kan invitere til middag eller avlaste med noe praktisk. Gjør noe som er hyggelig. En deprimert person er ofte redusert og fraværende. Da kan du prøve å finne en kreativ måte å få personen litt ut av den boblen. 

LES OGSÅ: Når kjæresten er deprimert

- Ikke vær klara klok 

Nordhelle understreker at det er viktig å forsøke å forstå. Og det er ikke alltid at det å sitte å prate er like viktig. 

- Du kan prøve å få personen litt i gir, og forsøke å hjelpe han eller henne ut av det tyngste. 

GRUBLER: Deprimerte personer stenger seg ofte inne med de vonde tankene sine, og dette mønsteret er det viktig å bryte, mener professor.  Foto: Shutterstock / LADO
GRUBLER: Deprimerte personer stenger seg ofte inne med de vonde tankene sine, og dette mønsteret er det viktig å bryte, mener professor. Foto: Shutterstock / LADO Vis mer

Psykologen mener du skal trå svært varsomt når det kommer til anbefalinger og råd. Profesjonell hjelp kan hjelpe mange, men du skal være forsiktig med å foreslå at noen søker hjelp;

- Du bør heller vente til personen selv tar det opp. Da kan du stille et forsiktig spørsmål om en psykolog kunne hjulpet. Å bli bedt om å kontakte en psykolog kan for mange oppleves som en fornærmelse. 

- Ikke forsøk å være klara klok. Still forsiktige spørsmål og vær på tilbudssiden, fortell vennen din at du er der hvis han eller hun vil prate. 

Nordhelle sier at omsorg kan lirke hull i et skall. Pass på å ikke sykeliggjøre, samtidig som du er varm. 

- Det er ofte de små tingene som kan hjelpe. 

LES OGSÅ: For Hilde ble treningen en vei ut av depresjonen

Professor Roger Hagen ved Institutt for psykologi ved NTNU mener det beste rådet til pårørende er å forsøke å få med den deprimerte ut av huset. 

- Deprimerte personer har det med å ville være alene, og sitter ofte inne og kverner på negative tanker. Det å være i aktivitet, både fysisk og mentalt, kan hjelpe med å bryte mønsteret den deprimerte har kommet inn i, sier han til KK.no. 

Han råder deg til å forsøke så godt du kan å ta med vennen din på noe som stimulerer både hjernen og kroppen. 

- Gå på tur, ha en samtale, gå på en skitur eller bare sitt på en café. Alt som kan bryte opp dette mønsteret kan hjelpe. 

LES OGSÅ: Slik ble Malin kvitt angsten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer