Bekhterevs sykdom

«Du bør vel ikke trene, du som er sykmeldt?»

Ulla-Britt har kronisk sykdom. I perioder med sykmelding føler hun andres fordømmelse for at hun trener.

BESTE MEDISIN: For Ulla-Britt Ramberg (45) som har Bekhterevs sykdom er trening beste medisin mot leddplager.FOTO: Privat
BESTE MEDISIN: For Ulla-Britt Ramberg (45) som har Bekhterevs sykdom er trening beste medisin mot leddplager.FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I perioder er Ulla-Britt Ramberg (45) fra Namsos sykemeldt på grunn av Bekhterevs sykdom. Hun forteller at hun er redd for stigmatisering om hun trener mens hun er sykemeldt.

- Jeg synes det er vanskelig å dele bilder fra turene mine i sosiale medier. Jeg er redd for å høre at jeg som er sykemeldt ikke burde greie å dra ut på tur. Og på treningssenteret er jeg alltid på vakt, for noen kan jo komme til å tenke eller si noe om at jeg trener når jeg er sykemeldt.

«Du bør vel ikke trene, du som er sykemeldt?»

Hun har fått en del kommentarer, både i sosiale media og i virkeligheten. Ulla-Britt synes det er vondt at man må bry seg så mye om hva naboen gjør.

- Noen ganger hører jeg andre snakke negativt om kronisk syke, og selv om de ikke snakker direkte om meg, og da tenker jeg mitt. Jeg forstår at jeg også blir snakket slik om bak min rygg, og det gjør vondt. Det kan være kommentarer som: «Hvordan kan hun trene når hun er syk?», «hun kunne vel jobbet, hun som går tur så ofte» eller «hun ser jo ikke syk ut».

Trening er en nødvendighet for Ulla-Britt. Hun forteller at leddene stivner når hun er inaktiv, og at hun derfor trenger litt aktivitet hver dag. Hodet har også godt av treningen, og hun beskriver seg selv som både gladere og mer «ryddig» i hodet når hun har rørt på seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer