Sjokolade:

Du har sannsynligvis spist sjokolade feil hele livet

- Smaksopplevelsen vil bli redusert, sier ekspert.

IKKE SPIS SJOKOLADE SLIK: Visste du at du sannsynligvis har spist sjokolade feil hele livet? FOTO: NTB
IKKE SPIS SJOKOLADE SLIK: Visste du at du sannsynligvis har spist sjokolade feil hele livet? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hva er vel bedre enn sjokolade? Den søte og bitre smaken kan som regel alltid gjøre dagen litt bedre, gi deg litt etterlengtet energi eller bare være litt kos på slutten av en lang dag.

Noen sverger til kjøleskapskald sjokolade mens andre liker den varm, slik at den smelter i munnen. Noen liker mørk sjokolade, mens andre liker melkesjokolade eller hvit sjokolade (som egentlig ikke er sjokolade!)

Men visste du at du sannsynligvis har spist sjokolade feil hele livet?

Du tenker kanskje at det er umulig å spise sjokolade feil. Du tar den jo bare ut av kjøleskapet, brekker av en bit, stapper den i munnen, tygger og kjenner den gode smaken som sprer seg på tunga.

Men ifølge eksperter har du allerede der gjort to store feil. Det finnes nemlig en riktig og en feil måte å nyte sjokolade på.

Ikke tygg sjokoladen

For det første bør du aldri tygge sjokolade, spesielt ikke hvis du ønsker å få mest mulig ut av smaksopplevelsen.

- Smaken av sjokolade oppleves som bedre dersom du bare tar en passe bit, og så tar deg tid til å la sjokoladen smelte i munnen. Grunnen er blant annet at du lettere får aktivert et større antall smaksløker i munnen.

Det forklarer Svein-Magnus Sørensen, som er sjokoladekjenner og holder kurs i sjokoladesmaking, til KK.

Dette gjelder spesielt for kvalitetssjokolade med stor smaksdybde. Hvis du tar deg god tid, vil du sette bedre pris på nyansene i smaken.

- Vanlig mørk butikksjokolade blir også bedre om du lar den smelte i munnen. Når kakaosmøret smelter vil det dekke over noe av bitterstoffene. slik at mørke sjokolader oppleves som mindre skarpe i smaken, sier han.

BØR OPPBEVARES TØRT: Sjokolade bør oppbevares tørt og kjølig, gjerne i en matbod eller vinkjøleskap.
BØR OPPBEVARES TØRT: Sjokolade bør oppbevares tørt og kjølig, gjerne i en matbod eller vinkjøleskap. Vis mer

Spis sjokolade når du har tid til å nyte

- Når på dagen er beste tidspunkt for å spise sjokolade?

- Smaksmessig er sansene våre på sitt sterkest tidlig på ettermiddagen, men smaken kan da være påvirket av sterke smaker du har spist til lunsj. Derfor er formiddagen ofte det beste tidspunktet for smaking, forklarer Sørensen.

Forskjellene er likevel ikke veldig store. Det er jo også slik at de fleste er opptatt på jobb eller skole på denne tiden, og vi har gjerne ikke ro eller tid til å smake og nyte skikkelig.

- Det beste tidspunktet for å nyte sjokolade er derfor ikke et fast tidspunkt, men bestemmes av din hverdag og når du selv har mest tid og ro til å sette deg ned og virkelig nyte sjokoladen, uavhengig av når på døgnet det er, sier han.

RIKTIG OPPBEVARING ER VIKTIG: - Både utseende og smaksopplevelsen vil bli redusert dersom sjokoladen er skadet, sier eksperten.
RIKTIG OPPBEVARING ER VIKTIG: - Både utseende og smaksopplevelsen vil bli redusert dersom sjokoladen er skadet, sier eksperten. Vis mer

Slik bør du oppbevare sjokolade

Sjokolade bør oppbevares tørt og kjølig, gjerne i en matbod eller vinkjøleskap.

- Det viktigste er at temperaturen er stabil og under 17-18 grader. Du bør helst unngå vanlige kjøleskap på grunn av fuktigheten, da temperaturforskjellen kan danne kondens som kan oppløse noe av sukkeret i sjokoladen og gi den hvite flekker, forklarer Sørensen.

Romtemperatur blir på tilsvarende måte litt for varmt og ofte for variabel, spesielt på sommeren, noe som kan bryte ned fettkrystallene i sjokoladen og gjøre at det dannes et hvitt fettbelegg på overflaten.

- Ingen av delene er farlige, men både utseende og smaksopplevelsen vil bli redusert dersom sjokoladen er skadet på disse måtene, forklarer Sørensen.

Når man skal spise sjokoladen derimot, så er det godt romtemperert sjokolade som gir den mest komplette smaksopplevelsen, for da vil aromastoffene i sjokoladen lettere frigis i munnen enn om sjokoladen er avkjølt eller kald.

Smak og behag

- Godteri og sjokolade holder seg generelt lenger om det oppbevares så lufttett som mulig og ved en jevn temperatur på 15-18 grader.

Det sier Elisabeth Aandstad Ekheim, som er kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge, til KK. Hun har forhørt seg med sjokoladeekspertene hos Nidar.

Når det kommer til optimal temperatur for best sensorisk opplevelse. strides de lærde.

- De som foretrekker rik sjokoladesmak og lettere nedsmelting i munnen, bør spise romtemperert sjokolade. Mens de som er mer opptatt av konsistens og liker litt mer sjokoladeknekk og noe mildere sjokoladesmak, anbefales kjøleskapstemperatur, forklarer Ekheim.

MYE SMAK: God sjokolade har et utrolig rikt smaksbilde, og smaken er avhengig av jordsmonnet der kakaoen dyrkes, kakaosort, klima, vær og kultivering - akkurat som god vin.
MYE SMAK: God sjokolade har et utrolig rikt smaksbilde, og smaken er avhengig av jordsmonnet der kakaoen dyrkes, kakaosort, klima, vær og kultivering - akkurat som god vin. Vis mer

Ta den frem i god tid

Sjokolade oppbevares best like under romtemperatur, rundt 17 grader, godt skjermet for lukt og lys.

- Men du bør ta den frem i god tid før du skal spise den, slik at sjokoladen har romtemperatur når du skal spise den. Er sjokoladen for kald når du spiser den, vil den smelte sakte, og dermed tar det lang tid før smakene frigjøres. Da vil sjokoladen oppleves som mindre smaksrik.

Det sier Bjarne Nielsen, som er sjokolademaker i Nittedal Sjokoladefabrikk as, til KK.

Han sier at når du skal smake på sjokolade, bør du tygge bare et par ganger, og så la sjokoladen smelte mellom tungen og ganen.

- På den måten vil du kunne kjenne flere av smakene som er i sjokoladen. Om du tygger sjokoladen, vil den bitre smaken frigjøres raskt, og gi en bitrere smaksopplevelse. Det kan overdøve flere av de andre smakene, forklarer han.

God sjokolade har et utrolig rikt smaksbilde, og smaken er avhengig av jordsmonnet der kakaoen dyrkes, kakaosort, klima, vær og kultivering - akkurat som god vin. Det gjelder også hvordan den fermenteres, tørkes, ristes og kvernes, og blandingsforholdene mellom kakao, kakaosmør, sukker og eventuelle andre tilsetninger.

- Vi er opptatt av dette når vi kjøper vin, men de fleste tenker ikke så mye over det når de kjøper sjokolade, sier Nielsen.

Lytt etter knekken

Noen påstår at sjokolade har feil temperatur dersom du ikke hører et «snap» når du brekker av en bit, men det stemmer ikke alltid.

Det kan riktignok til en viss grad være riktig for varmere strøk hvor romtemperaturen er 30-35 grader, men ikke i typisk norsk romtemperatur som ligger på 20-25 grader.

- Manglende «snap» er i større grad et tegn på dårlig temperering av sjokolademassen før den helles i former. Det er altså rett og slett lav kvalitet på et av trinnene i produksjonsprosessen som forårsaker dette, noe som kan være en indikasjon på at også sjokoladen i seg selv potensielt holder lav kvalitet og er masseprodusert, sier Sørensen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer