Sole seg:

Du kan bli avhengig av solen

Noen blir sykelig opptatt av brunfargen. Samtidig kan det være at mye tid i solen gjør at du «må ha mer».

SOLE SEG: Studien tyder på at du kan bli avhengig av sol på samme måte som en mener en kan bli avhengig av trening. FOTO: NTB Scanpix
SOLE SEG: Studien tyder på at du kan bli avhengig av sol på samme måte som en mener en kan bli avhengig av trening. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Kreftforeningen er godt kjent med «tanoreksi»-fenomenet - at man får et usunt og nesten sykelig avhengighetsforhold til soling og solarium på tross av alle advarsler om fare for hudskader og hudkreft, sier Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen.

- Overdreven soling øker risikoen for hudkreft, enten strålene kommer fra sol eller solarium, men strålene i et solarium er mye mer intense enn sola ute. Derfor fraråder vi det på det sterkeste, fortsetter han.

LES OGSÅ: Så mye sterkere er sola her

Føflekkreft er nest vanligste kreftform

Kreftforeningen har kjørt egne ungdomskampanjer for å bevisstgjøre om farene ved overdreven soling, og mye kan tyde på at kampanjene fungerer.

- En solvaneundersøkelse blant unge fra i fjor viser at solaruimsbruken blant unge er på vei nedover, og det er bra.

Likevel er det viktig å påpeke at nordmenn stadig topper hudkreftstatistikken, og ifølge Vigander har sol og solarium skylden i omkring 90 prosent av tilfellene.

- Føflekkreft er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25 til 49 år. I norske solarier får du omtrent seks ganger så mye UVA og dobbelt så mye UVB som ute i sola en sommerdag i Sør-Norge. Dessuten får du ytterligere dobbel dose fordi du soler deg både foran og bak på en gang.

Hovedårsaken til at vi soler oss er fortsatt at vi ønsker å bli brune, mens noen oppgir å være i solen for at kroppen skal produsere D-vitamin.

LES OGSÅ: Tusenvis får øyeskader i solen

Avhengig av endorfiner fra solen

At noen blir sykelig opptatt av brunfargen er for mange kjent, men det er også gjort undersøkelser som tyder på at du faktisk kan bli fysisk avhengig av sol.

Endorfinproduksjonen i kroppen skal, som ved for eksempel trening, økes når vi utsettes for solen, og mye sol skal kunne gjøre oss avhengig på samme måte som ved treningsavhengighet.

En undersøkelse gjort av forskere i Massachussets, og publisert i bladet Cell i 2014, viste at nivåene av endorfiner i mus steg betraktelig når de var utsatt for mye sollys, og at de reagerte med flere klassiske tegn på abstinenser når de så fikk medikamenter som skal blokkere opioder (som morfin og endorfiner).

Anders Jørgensen, endoktrinolog ved Oslo Universitetssykehus, forteller at endorfiner gjerne beskrives som kroppens eget belønningssystem.

- Dette er kroppens naturlige «morfin», det vil si stoffer som stimulerer opiatreseptorer i kroppen. Det kan være at soling utløser endorfiner, slik man mener trening og forelskelse kan gjøre, sier han.

AVHENGIGHETSSKAPENDE? Studien tyder på at du kan bli avhengig av sol på samme måte som en mener en kan bli avhengig av trening.  Foto: Rido - Fotolia
AVHENGIGHETSSKAPENDE? Studien tyder på at du kan bli avhengig av sol på samme måte som en mener en kan bli avhengig av trening. Foto: Rido - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

Mener overdreven brunfarge er på vei ut

Cato Mørk er hudlege ved Akershus hudlegesenter. Han forteller at han ser en del mennesker som soler seg mye mer enn de bør.

- Det er jo et definisjonsspørsmål hva du legger i det å være avhengig. Det er klart at det er en del solelskere der ute, som nok soler seg mye mer enn de bør, men mitt inntrykk er at det er litt på vei ut. Akkurat som med røyking så tror jeg nok at det er mindre sol og solarium enn før.

Kreftforeningens solvaneundersøkelse fra 2016 viser også en liten nedgang. I 2016 var det 14 prosent som brukte solarium, kontra 17 prosent i 2014.

Undersøkelsen tyder også på at solvanene våre bedrer seg – flere er opptatt av å bruke solkrem, vi bruker høyere faktor enn før, og vi soler oss litt mindre. Vi er imidlertid ikke flinke nok til å smøre oss med nok solkrem, og dermed får vi ikke den effekten av solkremen vi tror.

Mørk mener at sammen med sunnhetstrendene som har tatt over de siste årene, er solkrem fort mer trendy enn den veldige brunfargen.

- Dysmorfoforbi (ekstrem opptatthet av noe ved sitt eget utseende journ.red.) er nok utbredt, og noen har en tilbøyelighet til å være veldig kroppsfiksert, og leter etter feil og mangler. Men akkurat det med å bli brun tenker jeg at ikke er helt inn i tiden rett og slett – at det er på vei ut.

Han påpeker samtidig viktigheten av å være obs på solen både når det er overskyet, og selv om du ikke ligger på stranden og soler deg. Ifølge solvaneundersøkelsen er det når vi ikke soler oss at vi blir mest solbrent.

- Huden bryr seg ikke noe om du står, går eller løper, påpeker han.

- De som blir utsatt for hudkreft blir ofte det i ansiktet og nakken for eksempel – de områdene som ikke er dekket av klær til vanlig.

LES OGSÅ: Disse bør bruke solfaktor 50

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer