Søvnvaner:

Du kan bli lykkeligere av å stå opp tidlig

- Kroppen trives best med en stabil døgnrytme, sier forsker.

GODT Å VÆRE UTHVILT: Å våkne etter å ha sovet godt og nok, og ha nok tid til morgenrutiner uten for mye stress, kan gi en god følelse. FOTO: NTB
GODT Å VÆRE UTHVILT: Å våkne etter å ha sovet godt og nok, og ha nok tid til morgenrutiner uten for mye stress, kan gi en god følelse. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle vært der. Vekkerklokka ringer alt for tidlig, du drar deg selv opp av senga og sverger at du skal legge deg tidligere i kveld. Men så kommer kvelden, du slapper av i sofaen etter en lang dag og skal bare se én episode til av den spennende serien før leggetid. Plutselig er klokka ett, og du skal stå opp om få timer...

Det er ingen hemmelighet at sene kvelden fører tøffe morgener, spesielt hvis du må opp tidlig for å gå på jobb eller rekke andre forpliktelser.

For oss B-mennesker kan tidlige morgener føles fysiske smertefulle, men ny forskning viser at du faktisk kan bli lykkeligere av å stå opp tidlig.

Personer som står opp tidlig rapporterer om mer lykke og velvære, og er mer produktive. De rapporterer også om større tilfredshet i livet og mindre psykiske problemer.

Det kan kanskje være en mager trøst neste gang vekkerklokka ringer, men hva er grunnen til at tidlige morgener kan gjøre oss lykkeligere?

SØVNVANER I ENDRING: Når vi blir eldre, og fysiologien og livene våre endres, er det vanlig at søvnvanene våre også blir annerledes.
SØVNVANER I ENDRING: Når vi blir eldre, og fysiologien og livene våre endres, er det vanlig at søvnvanene våre også blir annerledes. Vis mer

Kroppen trives med stabil døgnrytme

Én av årsakene til at du kan bli lykkeligere av å stå opp tidlig, er at en slik døgnrytme er mer tilpasset samfunnet vi lever i. De fleste må stå opp tidlig for å rekke jobb og forpliktelser.

- Våkner du tidlig om morgenen og er trøtt tidlig om kvelden, er det ofte enklere å få nok søvn enn om du sovner sent og må stå opp relativt tidlig, sier Morten Engstrøm, som er forsker ved institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU til KK.

Å våkne tidlig øker altså sannsynligheten for at du sovner tidligere på kvelden, og gjør at du totalt får flere timer søvn.

Å stå opp om morgenen hvis du har sovet for lite, kan derimot være stressende. Engstrøm forklarer at det er høyere frekvens av hjerteinfarkt og alvorlig hjerteinfarkt om morgenen og formiddagen mellom kl. 06:00 og kl. 12:00, enn ellers i døgnet.

Når du våkner etter å ha sovet godt og nok, og har nok tid til morgenrutiner uten for mye stress, kan det derimot gi en god følelse.

- For lite søvn disponerer for mange typer uhelse, også overvekt. Det er også vist at på gruppenivå spiser de med en tidlig døgnrytme mer fornuftig enn de som har en sen døgnrytme, sier Engstrøm.

Det å få nok lys på øynene kort etter oppvåkning, ved å stå opp i stedet for å ligge og slumre i mørket til langt utover dagen, kan også lette innsovning om kvelden.

- For en del handler det om grad av tilpasning til hverdagens tidskrav. Graden av tilpasning skifter nok noe fra dag til dag og fra periode til periode for de fleste av oss. Men etter hvert som årene går etter ungdomstiden, er det en tendens til at mange gradvis blir mer tilpasset tidskravene. Kroppen trives best med en stabil døgnrytme, forklarer han.

DEILIG MORGEN: Kroppen trives best med en stabil døgnrytme, og nok søvn er også veldig viktig for parforholdet ditt.
DEILIG MORGEN: Kroppen trives best med en stabil døgnrytme, og nok søvn er også veldig viktig for parforholdet ditt. Vis mer

Søvn påvirker det meste

Tidligere studier har vist at søvnmangel påvirker den psykiske helsen, vekten din, dømmekraften din, evnen din til å kjøre bil, treningsformen din og ikke minst relasjonen til menneskene rundt deg.

Å legge seg tidlig og stå opp tidlig kan derfor hjelpe på mye mer enn bare lykkefølelsen.

- Mangel på søvn gir mindre overskudd, mindre sexlyst, gjør deg mindre oppmerksom og kan påvirke parforholdet ditt i stor grad, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

De fleste som har opplevd lengre perioder med søvnmangel, enten på grunn av barn, psykiske problemer, søvnproblemer eller andre utfordringer, vet hvor mye det kan påvirke sexlysten og humøret.

- Søvnmangel demper sexlysten, gjør at du produserer mindre av kjærlighetshormonet som binder dere sammen og fører til mindre overskudd til å være kjærester. Det er negativt for det meste, så nok søvn er faktisk veldig viktig for parforholdet, sier Winther.

MØRKE OG RO ER VIKTIG FOR Å SOVNE: Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk eventuelt maske og ørepropper.
MØRKE OG RO ER VIKTIG FOR Å SOVNE: Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk eventuelt maske og ørepropper. Vis mer

Tips for bedre søvn

Helsenorge.no kommer med følende råd for bedre søvn:

  • Sørg for regelmessig mosjon, men avslutt minst tre timer før sengetid.
  • Unngå å sove på dagtid, eventuelt ta en kort høneblund på under 20 minutter.
  • Ikke opphold deg i sengen lenger enn forventet søvnlengde.

    Råd for å bevare god døgnrytme:

  • Stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helgene.
  • Få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst tidlig om morgenen (innen 2 timer etter at du har stått opp).
  • Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må opp om natten.

    Råd for å redusere aktivering om kvelden og natten:

  • Unngå kaffe, te, cola og energidrikker (koffeinholdige drikker) etter klokken 17.
  • Unngå bruk av nikotin, det virker også aktiverende.
  • Ikke bruk alkohol som sovemiddel. Alkohol kan lette innsovningen, men gir urolig søvn med mange oppvåkninger og dårlig søvnkvalitet.
  • Unngå kraftig mosjon de siste timene før sengetid. Ikke gå til sengs sulten eller spis et tungt måltid ved sengetid.
  • Bruk soverommet og sengen til søvn, ikke til jobb, mobil, pc, nettbrett eller lignende.
  • Lag deg et sengetidsrituale.
  • Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk eventuelt maske og ørepropper.
  • Ikke se på klokka hvis du våkner om natten.
  • Lær deg en avspenningsteknikk og bruk den ved oppvåkninger.
  • Sett av en «problemhalvtime» om ettermiddagen/tidlig kveld hvor du tenker gjennom dine bekymringer og problemer. Unngå å ta med deg bekymringer og problemer til sengs.
  • Et varmt bad før sengetid kan virke beroligende.
  • Det er også viktig å unngå regelmessig bruk av sovemidler. Sovemidler løser ikke søvnvanskene dine.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer