Hjertesorg

- Du kan dø av hjertesorg

Gjelder spesielt de under 60 år.

KNUST HJERTE: Mennesker i sorg over at partneren deres er død, har økt risiko for forstyrrelser i hjerterytmen, noe som kan få alvorlige konsekvenser,  Foto: Shutterstock / g-stockstudio
KNUST HJERTE: Mennesker i sorg over at partneren deres er død, har økt risiko for forstyrrelser i hjerterytmen, noe som kan få alvorlige konsekvenser, Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å oppleve hjertesorg over at partneren din dør, øker sjansen for uregelmessig hjerterytme - som i seg selv er en risikofaktor for hjerteinfarkt eller slag - med mer enn 40 prosent, skriver Daily Mail.

Stresset fra døden til en partner er nemlig bevist å kunne trigge feil i hjeretrytmen som kan være dødelig. 

Det er dansk forskning som ligger til bunns for funnene, som er publisert på britiske Open Heart.

LES OGSÅ: Derfor får kvinner sterkere kjærlighetssorg enn menn 

Større risiko i 12 måneder 

Mennesker som mister en partner har økt sjanse for å oppleve atrieflimmer, en av de vanligste formene for forstyrrelser i hjerterytmen, i 12 måneder etter at partneren deres har dødd. 

De danske forskerne samlet data fra nesten 89.000 mennesker som hadde blitt diagnostisert med atrieflimmer mellom 1995 og 2014, og 886.120 mennesker som var regnet som friske, opplyses det i en pressemelding

De fant ut at 17.478 av de som ble diagnostisert med atrieflimmer hadde mistet partneren sin - til sammenligning hadde 168.940 i den friske gruppen mistet partneren sin. 

Risikoen for atrieflimmer var størst åtte til 14 dager etter partnerens død.

KJÆRLIGHETSSORG: Et brudd kan utløse en depresjon for enkelte. Foto: Shutterstock / KieferPix
KJÆRLIGHETSSORG: Et brudd kan utløse en depresjon for enkelte. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer

Farligere for unge

Det er også større risiko for at mennesker under 60 får forstyrrelser i hjerterytmen, eller at forstyrrelsene oppstår dersom partnerens død var uventet, ifølge forskerne. 

Forskerne poengterer at det er en observasjonsstudie, og at ingen bastante konklusjoner dermed kan trekkes. Det var heller ingen data tilgjengelig om livsstil og familiens helsehistorie. 

Allikevel påpeker de at selv om alle sammenhengene mellom hjertesorg og atrieflimmer ikke er hundre prosent klare, er sorg kjent for å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, psykiske lidelser og i verste fall død. 

LES OGSÅ: Slik overlever du kjærlighetssorg 

Kan føre til alvorlige komplikasjoner

Hjertespesialist og professor ved UiT Norges arktiske universitet, Maja-Lisa Løchen, er medforfatter av boken «Kvinnehjerter». Boken handler om både vanlige hjertesykdommer, akutt hjertesvikt - såkalt Broken Heart Syndrome eller takotsubo - og nettopp atrieflimmer. 

- Atrieflimmer i seg selv er ikke dødelig, men ofte meget plagsomt og på sikt absolutt farlig for en del. Det er konsekvensene eller komplikasjonene som kan være så alvorlige - det vil si hjertesvikt, hjerneslag og alvorligere rytmeforstyrrelser, sier Løchen til KK.no. 

Hun forteller at stresset ved hjertesorg vil øke nivået av stresshormoner som adrenalin i kroppen. I tillegg kjører nervesystemet på høygir, noe som påvirker blant annet hjertet. 

- Tilstanden takotsubo er en kombinasjon av hjertesvikt og hjerteinfarkt på grunn av et slik sjokk, og ble for første gang beskrevet i 1991. Studien fra Danmark om atrieflimmer som resultat av et slikt sjokk, er den første store befolkningsstudien som viser en slik sammeheng. Men vi har lenge visst fra forskning i både dyremodeller og hos mennesker at stress og sjokk kan utløse rytmeforstyrrelser. 

LES OGSÅ: Har du ujevn hjerterytme? 

- Jo yngre, jo mindre forberedt på døden 

- Det er en meget elegant og skikkelig utført studie, og jeg vil si at resultatene er meget tydelige, de er til å stole på og de passer godt med tidligere kunnskap, sier Løchen og poengterer at hun synes de danske forskerne hadde en svært god idé. 

I fjor skrev Dagens Medisin om en studie utført av Ellinor Ytterstad og Tormod Brenn ved UiT Norges arktiske universitet. Ytterstad og Brenn så på data fra alle norskfødte gift i 1975, og fulgte dem frem til 2006. Studien viser at risikoen for å dø det første året etter å ha mistet ektefellen er 29 prosent høyere for kvinner og 34 prosent høyere for menn sammenlignet med dem som fortsatt var gift. 

- I studien antydes det også at det var størst risiko for dem under 60 år. Er unge mer utsatt enn eldre? 

- Ja, det ser sånn ut. Slik var det også i studien til Brenn og Ytterstad - det var de yngste som hadde størst risiko. Hvis vi skal spekulere om årsaken, så er det nærliggende å tenke seg at jo yngre man er, jo mindre er man forberedt på døden. For de eldre er det mer naturlig og kroppen reagerer kanskje ikke like kraftig, avslutter hjertespesialisten. 

LES OGSÅ: Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer